Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 350 g kremu czekoladowego 190 g jogurtu naturalnego 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g
Ciastka - domowe słodkościCiastka Amerykany to kolejne pyszne wspomnienie z dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u. Wiadomo, że wtedy w sklepach niewiele było, a słodyczy tym bardziej, więc nasze mamy i babcie musiały same kombinować co nam słodkiego upiec. Najczęściej przekazywały sobie przepisy na słodkie wypieki pocztą pantoflową. I tak popularne stały się ciastka Amerykany, które o zgrozo w czasie(...)socjalizmu pochodzenie miały amerykańskie, czyli imperialistyczne. W latach 50-tych XX w. amerykańscy żołnierze sprowadzili to ciastko do Europy, a ponieważ nazwa "Black and White Cookies" jakoś nie przypadła ludziom do gustu nazwano je Amerykanami od amerykańskich żołnierzy. Zrobiłam je ostatnio i pewien bąbelek tak w nich zasmakował, że zjadł prawie wszystkie mimo że na co dzień jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 200 g wiśni kandyzowanej w czekoladzie 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka aromatu w płynie o smaku
Ciastka - domowe słodkościserka mascarpone 200 ml śmietany 30% 40 g orzechów laskowych 30 g masła 1/4 szkl mleka w proszku 2 łyżki miodu dodatkowo: 80 g herbatników lub ciastek czekoladowych Przygotowanie: 100 g serka mascarpone łączymy z 100 ml śmietany oraz posiekanymi bardzo drobno orzechami (można je zblendować na grubszy proszek) Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy masę(...)orzechami oraz mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy i studzimy. Ostudzony krem orzechowy miksujemy z pozostałymi 100 g serka mascarpone i 100 ml śmietany. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Na dno szklanek lub pucharków wsypujemy warstwę ciastek, nakładamy krem orzechowy oraz ponownie warstwę ciastek. Opcjonalnie wierzch można posypać startą czekoladą
Bon appetit mon amieSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 350 g kremu typu nutella o smaku kruchych ciasteczek 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1,5
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka
Ciastka - domowe słodkościObłędne ciasteczka z jabłkami Ten przepis to prawdziwy hit! Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu obłędne. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)wycinamy prostokąty (trochę większe niż kawałki jabłek) *** *** Na płatach ciasta układamy jabłka i w rogu każdego prostokącika robimy nacięcie *** *** Przekładamy jeden koniec ciasta przez nacięcie *** *** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ’C przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Po przestudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem
Blog z ApetytemObłędne ciasteczka z jabłkami Ten przepis to prawdziwy hit! Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu obłędne. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier puder do posypania(...)wycinamy prostokąty (trochę większe niż kawałki jabłek) *** *** Na płatach ciasta układamy jabłka i w rogu każdego prostokącika robimy nacięcie *** *** Przekładamy jeden koniec ciasta przez nacięcie *** *** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ’C przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Po przestudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem
Blog z Apetytembajaderka na herbatnikach Co można zrobić z nieudanego ciasta? Ciasto warstwowe bajaderka na herbatnikach. Jak zrobić ciasto bajaderki? Bajaderka prosty przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem resztek ciast, ciastek i bakalii. Takie stare ciasto na nowo, do tego to tanie ciasto wręcz oszczędne, gaz i elektryczność praktycznie niepotrzebna, a jeśli to w niewielkiej ilości. Na Blogu znajdziesz wiele(...)większe ciasto, albo całkiem duże. Najczęściej jednak można spotkać małe okrągłe ciasteczka bajaderki , kartofelkami lub kulami rumowymi. Bajaderka to wiele wariantów ciasta, w którym głównym składnikiem są pokruszone ciastka i różne okrawki, ścinki ciast i ciasteczek. Bajaderka z bakaliami pachnąca rumem i czekoladą. Ciasto bajaderka, to ciasto gospodarnej Pani domu. Jak zrobić cisto bajaderki? Podaruj sobie odrobinę starszej słodyczy
Dieta moja pasjaSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki miodu 540 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 2 ,łyżki cukru migdałowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300-400 g masy makowej mleko do posmarowania ciastek cukier do posypania ciastek wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy na pasy o szerokości ok. 6 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy masę makową i zwijamy tak aby ciasto nachodziło na ciasto. Układamy łączeniem do spodu. Każdy rulon troszkę spłaszczamy i tniemy
Domowy Smak Jedzenia