Składniki: Ciasto jabłkowe: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do
Ciastka - domowe słodkościCzasami, gdy zostaje mi trochę masy kajmakowej lub jak chce się coś słodkiego do kawy lub mam niespodziewanych gości robię wafelki (tzw. pischingera). Jest to najszybszy
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem wiśniowy : 2 opakowania budyni
Ciastka - domowe słodkościCiasteczka – jajeczka sadzone na Wielkanoc. U mnie w wersji z pysznym lemon curdem, ale sprawdzi się też dżem morelowy. Lemon curd przygotowałam ze sprawdzonego przepisu z Moich Wypieków. To co zostanie, z powodzeniem można wykorzystać np do naleśników lub zmieszać z mascarpone i przełożyć inny słodki wypiek. Z jednej strony jestem z ciasteczek zadowolona, z drugiej – wolę raczej(...)mniejszych rozmiarów, takie na 1-2 kęsy. Niewątpliwie jednak ciasteczka te są smaczne i mogą być piękną ozdobą świątecznego koszyczka. Ciasteczka: 400 g mąki tortowej 200 g masła 130 g cukru pudru + do oprószenia ciastek 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany Lemon curd: 2 jajka 2 żółtka 3 małe
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 średnia marchewka 1 mała cebula 1 podudzie z kurczaka 1,5 litra wody 100 g naturalnego serka topionego 1 liść laurowy kilka ziaren ziela
Ciastka - domowe słodkościCiasteczka pistacjowe to chyba jedne z najlepszych ciasteczek, które kiedykolwiek upiekłam. Inspirowane Sycylią, idealnie kruche, rozpływające się w ustach. Składniki na 7 ciasteczek pistacjowych : Ciasteczka pistacjowe 200 g mąki pszennej 50 g pistacji 200 g masła 16 g proszku do pieczenia 90 g cukru pudru szczypta soli Składniki na krem pistacjowy: 50 g kremu pistacjowego 100 g mascarpone(...)pistacji Sposób wykonania ciasteczek pistacjowych: Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Następnie ppistacje obierz z łupinek i drobno posiekaj. Możesz użyć do tego malaksera. Posiekane pistacje dodaj do pozostałych składników. Masło pokrój w kostkę i dodaj je do miski z mąką. Całość zagniataj aż do połączenia się składników. Następnie gotowe ciasto owiń folią
365 dni dookoła kuchniSkładniki: Ciasto brzoskwiniowe: 1 puszka brzoskwiń (820 g) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 175 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku
Ciastka - domowe słodkościOdświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju to jedno z klasycznych ciast.
Ciastka - domowe słodkościPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy
moj przepis nadziś dla Was przepis na najlepsze ciasteczka owsiane Dlaczego są najlepsze? Przede wszystkim smak – delikatne, odpowiednio zrównoważona słodycz. Po drugie wygląd – przypominają te kupne w najlepszej piekarni Są też uniwersalne: możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki Masz ochotę na orzechy? Zamień czekoladę na swoje ulubione orzechy włoskie, czy nerkowce. Żurawinę możesz wymienić na morele, czy inne suszone(...)owoce. Możesz również zrezygnować z dodatków Wszystko zależy od Ciebie Najlepsze ciasteczka owsiane Składniki na 15 najlepszych ciasteczek owsianych: 200 g płatków owsianych 3 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g erytrolu (możesz użyć też cukru brązowego) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g białej czekolady 50 g suszonej
365 dni dookoła kuchniBiszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 2 jajka 60 g
Ciastka - domowe słodkościPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy
moj przepis narazem mam coś dla wielbicieli pralinek Rafaello. Kremowy sernik na zimno o smaku kokosa. Mniam...Kto się skusi? SERNIK RAFAELLO Składniki: spód: 200 g ciastek 100 g masła masa serowa: 500 g mascarpone 100 g białej czekolady 150 ml śmietany 30% 200 ml śmietanki kokosowej 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżeczki żelatyny 75 ml wody wiórki kokosowe(...)posypania Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na "piasek" dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z mokrych ciastek przekładamy do formy wyłożonej papierem, wyrównujemy i dociskamy łyżką do dna. Formę w ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tak podpieczony spód studzimy. masa serowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, potem całość studzimy
Bon appetit mon amiewymieszaną z cukrem. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając aż masa nam zgęstnieje. Dzielimy to na dwie części – jedną wykładamy na ułożone herbatniki i układamy kolejną warstwę ciastek. Do drugiej dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę i kakao. Mieszamy tak długo aż składniki się połączą i wykładamy na warstwę herbatników przykrywając kolejną warstwą ciastek. Następnie przygotowujemy(...)koniec miksowania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżką dodajemy mascarpone tak aby masa się połączyła. Gdy skończymy dodawać ser stopniowo dosypujemy galaretkę. Cały krem wykładamy na naszą warstwę ciastek przykrywając ostatnią warstwą ciastek (ja ostatnią warstwę zrobiłam z ciemnych herbatników). Całość polewamy lukrem i wkładamy do lodówki. Autor przepisu: Dagmara Tylewska Artykuł Ciasto na bogato pochodzi
Wasze Przepisy