ciasteczka - 38923 przepisów (strona:118/2595)

MUFFINY PIERNIKOWE Z AJERKONIAKIEM 68

  Składniki: Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika

Ciastka - domowe słodkości
CIASTECZKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 79

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki mielonych goździków 0

Ciastka - domowe słodkości
PUBLIKACJA E-MAGAZYN COOKPAD nr 3 Boże Narodzenie 75

W najnowszym e-magazynie Cookpad nr 3 Boże Narodzenie znalazły się 4 moje przepisy wraz z króciutką historią tradycji Świąt Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIK CHAŁWOWY 107

Składniki: Biszkopt piernikowy : 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka  przyprawy do piernika Masa chałwowa: 2

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka z witrażykiem 61

Kruche ciasteczka z witrażykiem. Składniki : 250 g mąki 120 g masła 60 g cukru pudru żółtko szczypta soli cukier wanilinowy 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie ok 300 g landrynek cukier puder do posypania Wykonanie : Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko(...)lodówki. Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki. Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni

Pomysłowa kuchnia
Alpejski chlebek 135

Adwentu. Aromatyczne, czekoladowe, intensywne w smaku. Tak smaczne, że nie można się od nich oderwać. A co najważniejsze, łatwe i szybkie do upieczenia. Składniki potrzebne do upieczenia tych tradycyjnych ciasteczek zawsze mamy w domu. A jeśli brakuje cynamonu lub goździków, to w okresie Swiat i tak warto je dokupić. Ciasteczka polane są lukrem z dodatkiem soku z cytryny, ale amatorzy(...)procentów mogą zastąpić sok białą wódką wiśniową. A gdy lubicie grubą warstwę lukru, dodać więcej cukru pudru.  A jak zrobić takie aromatyczne ciasteczka? Bardzo łatwo. Składniki zagniatamy, dzielimy na sześć wałeczków i pieczemy w dwóch porcjach, czyli po trzy wałki na blaszkę. Po upieczeniu gorące wałeczki lukrujemy i natychmiast kroimy na ukośne plasterki o szerokości 2 cm i zostawiamy

dolcevitainmykitchen
CIASTO MIKOŁAJKOWE 92

Składniki: Biszkopt makowy z bakaliami: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1

Ciastka - domowe słodkości
Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem) 87

blogu jest już jeden przepis na śnieżne ciasteczka vel śniegowe kule (przepis tutaj -> KLIK ). Tutaj raz jeszcze, wzbogacone o dodatek soli morskiej i cynamonu, które bardzo korzystnie wpływają na finalny smak. na około 50-60 sztuk 230 g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru + do obtoczenia ciasteczek szczypta soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu(...)puch. Dodajemy przesianą z cynamonem mąkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, miksujemy na mniejszych obrotach, do połączenia. Orzechy siekamy, dodajemy do masy, mieszamy szpatułką. Z masy formujemy okrągłe ciasteczka wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki lub wynosimy w chłodne miejsce na około 30 minut (dzięki temu podczas pieczenia ciasteczka nie „rozleją

Smaki Na Talerzu
SERNIK PIERNIKOWO - ŚLIWKOWY 74

Składniki: Ciasto kruche cynamonowe: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru cynamonowego 1 łyżeczka

Ciastka - domowe słodkości
PUBLIKACJA E-MAGAZYN COOKPAD 86

Moja pierwsza publikacja ukazała się w e-magazynie Cookpad nr 2, a jest to przepis na przepyszne mięciutkie, pulchne, wilgotne i delikatne ciasto murzynek strona 24

Ciastka - domowe słodkości
Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy 78

Delikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis(...)jest na 16 dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Najpierw przygotowujemy dynię: obieramy

Bułka z Chlebem
ŚNIEŻYNKA 118

Składniki: Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych Masa kokosowa: 10 sztuk cukierków

Ciastka - domowe słodkości
Kokosowy 3 Bit 96

dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowanego budyniu.  W prostokątnej blaszce o wymiarach 23 x 33 cm (wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową )   ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1) . Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany(...)ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka  (fot.2)  i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany dosypać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta  (fot.3) . Całość posypać wiórkami kokosowymi  (fot.4) . Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. A od rana można już zajadać :)    drukuj przepis

Świat Ciasta
KANAPKOWY PRZEKŁADANIEC 103

Składniki: Brownie: 250 g gorzkiej czekolady 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka 150 g margaryny 150 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości