owsiano-słonecznikowe postanowiłam wzbogacić nieco kolorami. Wbiłam więc w każdy krążek małą drażetkę czekoladową z orzechem w środku. Po upieczeniu orzech i czekolada w M&M'sie pysznie się rozpuściły i dodały nieco większej słodyczy pożywnym ciasteczkom zbożowym! Może spróbujecie? Zapraszam! :) Ciasteczka owsiane z M&M's - szklanka płatków owsianych - opakowanie
Sajkofanka smakugalaretkami, kremami czy nadzieniami. Składniki na 18 kulek: 250 g suchych ciast, ciasteczek (np. biszkoptów, keksów, murzynków) 100 g dżemu lub marmolady 1 łyżka masła (25 g) 1-2 łyżki gorzkiego kakao 1/4 szklanki mleka ulubione bakalie* kilka kropelek aromatu wanilinowego 3 kostki gorzkiej czekolady do obtoczenia gorzkie kakao wiórki kokosowe sproszkowane(...)owoce liofilizowane * do bajaderek dodałam po garści: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich, łyżkę wiórek kokosowych Suche ciasta i ciasteczka pokruszyć. W rondelku delikatnie podgrzać mleko wraz z masłem i gorzkim kakao. Masę wlać do suchych składników. Dodać marmoladę, wlać olejek, posiekane orzechy, czekoladę, wsypać rodzynki i gorzkie kakao. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto nie może zbyt mocno kleić się
UgotowaćCzy zdarza Wam się mieć niezapowiedzianych w gości? Nie wpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo
Delicious Titbitsinną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej (2 szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół szklanki(...)jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także brązową część włożyć do lodówki. Kule ciasta trzymać w lodówce co najmniej godzinę (najlepiej dwie). Po wyjęciu ciast
Mania Wypiekaniacytryny 1 łyżka soku z cytryny 2-3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka żelatyny + woda świeże borówki Wykończenie: 8-10 ciasteczek Oreo 9 gałązek mięty świeże borówki Sposób przyrządzenia: 1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. 2. Pokryj wnętrze papilotek/ kubeczków warstwą czekolady o grubości 2-3mm, żeby były sztywne i dość stabilne
Kuchnia w Słońcu Skąpanazdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady. Składniki: 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu(...)cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Smakowity Blog Kulinarnypatyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół) SPOSÓB WYKONANIA : - pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego) - gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut - po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam białą i osobną ciemną czekoladę gdy jest gotowa
Basia w kuchniprzepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny to nic nie szkodzi, gdy polewa zaschnie i ułożymy wszystkie pierniczki w jednej misce i tak będą wyglądać(...)płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 100g białej czekolady lub lukru kilka łyżek mleka *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Śmietanę mieszamy
Blog z ApetytemPo raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki
Moje Małe CzarowaniePrzyznam się bez bicia że uwielbiam czekoladę, jednak najczęściej i tak wybieram gorzką gdyż po prostu bardziej mi smakuje bo jest bardziej hmm czekoladowa ? Więc dzisiaj przepis na ciasteczka czekoladowe, które można przechowywać przez kilka dni i Artykuł Ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!przygotowaniu. Są idealną przekąską do kawy, do pracy, dla dzieci. Jest to bardzo wydajny przepis, wychodzi z niego około 35 sporych ciasteczek. Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić z dowolnymi dodatkami, np z wiórkami kokosowymi, z czekoladą i innymi ziarnami. Ja robię z orzechami i słonecznikiem, są wspaniale chrupiące i nie za słodkie, bardzo gorąco polecam Wam te ciasteczka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczekolady 5 łyżek mleka 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao 12 sztuk ciasteczek Oreo 12 sztywnych papierowych foremek do babeczek Przygotowanie: Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją. Dolewamy mleko, odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, wsypujemy proszek
Smakowity Blog Kulinarnyczekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy
Pasja SmakuPierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 500 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy) 120 g miękkiego masła, 1 jajko, 10 g sody oczyszczonej, 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać(...)będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku. Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania. Dzieci bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu pierniczków. * może być gotowa
królestwo garówziemniaczaną oraz szczyptę soli Można wtedy wykonać 2 warianty . Ciasto podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć. Ciasto podzielić na ok.20 części. Uformować ciasteczka lub rozwałkować i wykroić szklanką. Blachę wyłożyć papierem. Piec ok.20 min. w temperaturze
kulinarnajamka.blogspot.com