czekolady. Deserowa, jak wskazuje sama nazwa, znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu deserów. Stanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady z mniej oczywistymi składnikami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive 150 g masła 1 czubata łyżka kakao Ciasteczka kruszymy w blenderze, wałkiem lub ręcznie. Dodajemy kakao i mieszamy(...)ciasteczek wymieszanych z kakao. Całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wysypujemy ciasteczka na spód, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 100 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kwaśnej 18 % 500 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki
Made By Mom And Sonwarstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive 150 g masła 1 czubata łyżka kakao Ciasteczka kruszymy w blenderze, wałkiem lub ręcznie. Dodajemy kakao i mieszamy(...)ciasteczek wymieszanych z kakao. Całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wysypujemy ciasteczka na spód, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 100 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kwaśnej 18 % 500 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki
Made By Mom And Son1/2-2/3 szklanki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki (min. 30%) 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka świeże truskawki, przekrojne na pół gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać
Czerwień i błękitPyszne, małe ciasteczka, muszelki na jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo. Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam. Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite. Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :)Składniki:7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianych1 łyżka pestek słonecznikamieszanka musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele)1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam je jeść i piec. Ten zapach unoszący się po całym domu, to zapach świąt. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć(...)stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, dlatego zawsze należy obserwować pieczone ciasteczka. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Pierniczki można później udekorować czekoladą i lukrem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada
Słodkie okruszkiNastępnie dodajemy przesianą i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach. Wystudzone smarujemy roztopioną czekoladą, posypujemy posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blogDzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z
Ciastkozercyzwarty i utrzymuje kształt. Łatwo można mu nadać dowolny smak dodając na przykład: - ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, - roztopioną na parze i ostudzona czekoladę, - masło orzechowe, - wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu, - pokruszone ciasteczka Oreo, - owoce. Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli
Krokusowy Domdzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikopakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy tą mieszanką(...)mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ją w misce razem ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej
Przysmaki KarolkiW zeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie
UgotujmyTo.plkońcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę
Przysmaki Karolkioczyszczoną.Wyrób dłońmi masę. 3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie
U Fiolki