Pyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać piekarnika. Mimo, że nie byłam do nich przekonana to efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Taki słodki dodatek do niedzieli :) Składniki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki musli […] Artykuł Owsiane ciasteczka bez pieczenia pochodzi
Pink EnvelopeCiasteczka z „serii brzydkie a dobre” są dosłownie odwrotnie proporcjonalnie pyszne co brzydkie. Upiekłam je specjalnie dla Niny do szkoły i muszę chować przed resztą domowników. Są miękkie w środku, średnio słodkie, naładowane samym dobrem, czyli wartościowymi płatkami owsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia. Składniki: 200 g mąki
greenscarfsmarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut na złoty kolor. Smacznego :) Rady : Takie ciasteczka można przygotować z jednego ciasta , jaj robię z dwóch
Sama słodycz i szczypta chilimożna odmówić, gdy ktoś częstuje ciasteczkiem? Oczywiście, ale nie w tym przypadku! :P. Te ciastka to kwintesencja smaku. Są tak delikatne, że aż kruszą się w dłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili! S kładniki: (na ok. 16 sztuk) 100 g miękkiego masła 1/3 szkl cukru(...)szczypta soli 1 jajko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów włoskich 100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie
Nastoletnie WypiekaniePyszne i szybkie ciasteczka z dużą ilością żurawiny, morelą suszoną, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Jeśli macie ochotę na słodkie do kawy lub po prostu do przegryzienia to polecam. Proste w wykonaniu i smaczne :-) Moje bakalie ze sklepu Radix Bis :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 320 g mąki pszennej 100 g masła 100 g miodu żurawina suszona u mnie Radix(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło roztopić z miodem. Zostawić do ostudzenia. Do miski przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żurawinę, suszoną morelę, orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej. 2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut
kruche babeczkiPierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao(...)Ciasto wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku. Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania. Trochę barwników, tak od święta nie zaszkodzą ;) Dzieci bardzo chętnie pomogą
królestwo garówpudru 6 łyżek stołowych wody 2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej do deserów zielony barwnik spożywczy Składniki na dekorację: 100 gramów białej czekolady czerwony barwnik spożywczy 12 białych pianek galaretka o różowym kolorze Wykonanie serniczków: W moździerzu rozgnieć drobno ciasteczka. Wymieszaj je dokładnie z miękkim masłem, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę umieść następnie na dnie foremek do muffin, lekko(...)niej serek mascarpone oraz barwnik, następnie żelatynę. Wymieszaj dokładnie całość (tylko do połączenia się składników). Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru
Garniec Magaliejednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha. Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła(...)średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym
Mango Papajajasna do wycięcia ciasteczek możecie użyć takich foremek na jakie macie ochotę :). Polecam :). Składniki na ciasteczka: 3 szklanki mąki krupczatki ( lub zwykłej mąki pszennej ) 250 g masła, zimnego pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, lub pół na pół ( może być też czekolada deserowa ) 150 ml śmietanki kremówki(...)garnuszku mocno podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia, następnie zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania jednolitej czekoladowej masy. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Ciasteczka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką
Opowieści z piekarnikaImprezowe babeczki z kremem z twarogu i białej czekolady W weekendy często stawiam na szybkie desery i małe wypieki. Dziś miałam gości. A że pogoda jest
Słodkie okruszkiRogaliki tygryski Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7
Blog z ApetytemSłodkie roladki z ciasta francuskiego z powidłami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasta, ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Zawsze możemy ekspresowo przygotować(...)wytrawnie. Słodkości na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można do niego dodawać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdza w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy pyszne maślane ciasteczka. Miłośnikom takich szybkich wypieków polecam słodkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięStyczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i
Cooking for Emilycukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 % 80 g cukru 50 g masła
OliveandThymePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już podczas pieczenia kuszą swoim przyjemnym zapachem. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku. Ledwo udało mi się schować na następny dzień i przyznam, że były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche. Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady. Moje ciastka były dość słodkie(...)cukrem i solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.) Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując
Di gotuje