ciasteczka z czekolada - 6462 przepisów (strona:161/431)

Trufle piernikowe 135

dzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik na jesienne dni 167

opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła  4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy tą mieszanką(...)mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki.  Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ją w misce razem ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej

Przysmaki Karolki
Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym 142

W zeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie

UgotujmyTo.pl
Ciasteczko w prezencie 154

końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek. Migdałowe ciasteczka z cynamonem skladniki 250 g mąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g  masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę

Przysmaki Karolki
Pieguski 218

oczyszczoną.Wyrób dłońmi masę. 3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie

U Fiolki
Pieguski domowe 59

czekolada deserowa albo mleczna Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam. Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować

Pieprzyć z Fantazją
Pieguski domowe 96

zgniatałam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed domownikami do całkowitego wystygnięcia ;) Notatki: * zamiast czekolady można dodać orzechy bądź rodzynki Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Sernik czekoladowa chmurka (bezglutenowy) 170

Naprawdę warto go zrobić! :) Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 szklanka cukru 4 jajka 330 ml śmietany 30 % - duży kubek ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie(...)samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra - dół. Ciasteczka kruszymy (można zemleć za pomocą blendera) i łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to ręką. Wykładamy ciasteczkami dno tortownicy robiąc delikatny rant

Kuchnia od dwojga
SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA ) 167

jest przepyszny :). Polecam <3  SKŁADNIKI: Spód: herbatniki kakaowe 250 gram masło 120 gram  Masa I: ryż preparowany 1 i 1/2 kubka mleko 1/4 szkl. mleka  czekolada mleczna 200 gram Masa II: twaróg chudy 500 gram masło orzechowe 300 gram mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka ) żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. mleko(...)miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść.  Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód.  Masa

Kuchnia Paulettes
Ciasteczka owsiane jak jeżyki [bez pieczenia] 167

jest coś lepszego na poprawę humoru w ponury, deszczowy dzień niż ZDROWE ciasteczka z polewą czekoladową? Chyba nie. Te ciastka to samo dobro. Odżywcze, dodające energii i pyszne. Na dodatek nie musimy włączać piekarnika - wystarczy włożyć je na chwilę do lodówki. Ja już je uwielbiam! :) Składniki (ok. 17 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (górskich, najlepiej ekologicznych) 1/4 szklanki nasion chia(...)spłaszczaj i układaj je na talerzu lub desce do krojenia. Nie przejmuj się, jeśli będą się lekko rozpadać - polewa zwiąże je w całość. 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie posmaruj nią wierzch boki każdego ciasteczka (najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego). Możesz też posmarować od spodu, żeby się jeszcze lepiej trzymały (ja ominęłam ten etap).  5. Włóż ciastka

Powiedz dietom nie
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 113

urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl, , marki Dom Akcesoria oraz marki Bogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru(...)uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania

Podróż w kulinaria
Torcik bezowy bez pieczenia 1576

minut. Składniki: 1 duża śmiatana 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 duża dojrzała gruszka 1 paczka  herbatników  kilka bez (przepis tutaj ) mleczka czekolada Okrągło formę ( o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy podwójną warstwę herbatników (nie muszą być w całości, można połamać na większe kawałki). Śmietanę wlewamy do dużej miski. Ubijamy krótko(...)grubszą kostkę, dodajemy do śmietany i mieszamy. Całość wykładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Kilka razy formą uderzamy o blat, aby śmietana przedostała się między ciasteczka. Gładzimy. Na wierzchu układamy delikatnie pokruszone bezy. Na wierzchu posypujemy czekoladą startą na tartce o grubych oczkach. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie wyjmujemy z lodówki i delikatnie obkrawamy dookoła nożem

tojestpyszne.blogspot.com
Ciastka Digestive 185

sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam! Składniki: (na 15 sztuk) 75 g zimnego masła 75 g mąki pszennej razowej 90 g mąki owsianej (polecam domowej roboty(...)pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego! Inspiracja: Jamie Oliver

Nastoletnie Wypiekanie
Jesienny sernik dyniowy 168

pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy(...)zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie

Wypieki i Rumieńce
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 109

Moje aktualnie najukochańsze ciasteczka :) coś ala pieguski lecz bardziej domowe :) ja dodałam nieco większe kawałki czekolady z powodu lenistwa :) wyszły cudne! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka  czekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie(...)Czekoladę oraz orzechy, które nie są posiekane, siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego

W Moim Magicznym Domu