Wiele osób nie lubi wegańskich deserów, ponieważ smakują zupełnie inaczej niż te “tradycyjne”. Mus czekoladowy zupełnie temu przeczy! W smaku jest jak “prawdziwy
Poezja smakujogurtu greckiego, 6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 175 g ciastek typu oreo Dodatkowo: 2,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin, 3 galaretki malinowe Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z coca(...)odłożyć do dekoracji). Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać i przykryć drugim plackiem ciasta. Wstawić do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z miodem. Wyłożyć polewę na ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Ciasto udekorować odłożonymi, pokruszonymi ciasteczkami i wstawić na noc do lodówki. Smacznego łasuchy
Nie tylko w kuchnitrzeba spróbować, aby wiedzieć Więc do dzieła! Kupujemy składniki i robimy. Nadaje się na każdą okazję! Co nam trzeba? Ciasteczka maślane- 200g 70g masła Twaróg w wiaderku-1 kg- zmielony (na sernik) 4 jajka 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego śmietana kremówka 30% mała (100g) puszka masy krówkowej / karmelowej np. z Biedronki(...)ciasteczka maślane kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wylepiamy spód formy do pieczenia (okrągła, tortownica- średnica minimum 20cm-ja robię w 23cm). Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Schładzamy. Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy Dodajemy kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei jajka. Powstanie puszysta gładka masa. Czekoladę
LatosiowydomAby zrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem – kuleczki z masła orzechowego, z dodatkiem kakao i daktyli, polane gorzką czekoladą
Cooking for Emily"Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] jak co tydzień rozpaliło nasze zmysły. Tym razem za sprawą Moniki która to te bułki dla nas wybrała. Bułki są
Moje Małe Czarowanieśmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36% (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm mocno uklepując. Wstawić do lodówki. Piekarnik(...)przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut
KuchcikoweLovewcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao(...)przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą
Domowa Cookierenka AgiDomowej piekarni, zrobiły wydarzenie "Ciasteczka", i tak mnie zmobilizowały :) Powstały pyszne, ciasteczka czekoladowe. Często mam w puszce, lub słoiku swoje ciastka. Kiedy przychodzi mi ochota, do kawy, czy herbaty, zawsze są pod ręką. Kiedy odwiedzą Was niespodziewani goście, takie ciasteczka, będą jak znalazł :) To co? Kto robi? Składniki: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 100 g. masła(...)mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 jajka Wykonanie: Czekoladę posiekać nożem. Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać. Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany. U mnie, było w sam raz . Ładnie
Agusiowe smakołykiBlondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy
Chocolate Muffin BlogDzień Mamy nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam na ten dzień pyszne, ozdobne ciasteczka. Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 °C. Do dekoracji 30 g czekolady ciemnej lub mlecznej 20 g czekolady białej Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej, przekładamy do dwóch rożków papierowych lub małych woreczków do szprycowania i dekorujemy dowolnie ciasteczka. Smacznego Artykuł Serduszka dla Mamy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPrzygotowałam na ten dzień pyszne, ozdobne ciasteczka. Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są idealnym prezentem dla mamy Składniki na około 25 ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy(...)pieczemy 20 minut w temperaturze 170 °C. Do dekoracji 30 g czekolady ciemnej lub mlecznej 20 g czekolady białej Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej, przekładamy do dwóch rożków papierowych lub małych woreczków do szprycowania i dekorujemy dowolnie ciasteczka. Smacznego Artykuł Serduszka dla Mamy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentSkładniki : * opakowanie dowolnych herbatników * kostka masła * puszka kajmaku * banany * pół litra kremówki * fix do śmietany bądź rozpuszczona żelatyna * mleczna czekolada Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć i połączyć z płynnym masłem. Wyłożyć spód formy. Na ciasteczka rozłożyć kajmak. Po podgrzaniu masa krówkową lepiej się rozsmaruje na herbatnikach. Na masę układamy plasterki banana. Ubijamy kremówkę z fixem bądź rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy
Magiczne Życie Martynieporównywalnie lepsze, tańsze i pozostałości z miąższu migdałowego można wykorzystać do innych dań ( np. ciasteczek albo pesto). Poza migdałami, do smoothie dodajemy kakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne! Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie(...)przez ok 5 minut. Sitko wyłożyć warstwą gazy, przelać mleko, wycisnąć dobrze migdały. Wyciśnięte migdały można użyć do pesto albo do ciasteczek. Mleko migdałowe, szpinak, masło migdałowe, kakao i miód umieścić w blenderze i całość dobrze zmiksować. Gorąca czekolada migdałowo-śliwkowa 1½ szklanki gorącej wody 3 suszone śliwki (najlepiej je namoczyć wcześniej na 10 minut w gorącej wodzie, żeby były
Cooking for EmilyEklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni
Food Square