Kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce. Uwielbiam takie domowe ciastka. Polecam! Składniki 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g masła(...)Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12-15 minut. Wyjąć i studzić ciastka na kratce. kruche ciasteczka
O kuchni z uczuciemmarzenia i tak skutecznie poprawia humor. No, to zupełnie jak Jej uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 150 g ciastek maślanych lub innych kruchych 50 g ciasteczek amarettini (można zastąpić łyżeczką amaretto lub olejkiem migdałowym, dodając 50 g więcej ciastek) 120 g miękkiego masła 3 łyżki ciemnego kakao Masa czekoladowa
Kuchnia Prezydentowejaromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają(...)kostka dobrej jakości masła600 g mąki70 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbirułyżka ekstraktu pomarańczowego2 jajaszczypta soliSposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej), proszek do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościZbliżają się Walentynki, dlatego dzisiaj znajdziecie tu przepis na czekoladowe ciasteczka w kształcie serduszek. Ciasteczka są kruche, chrupkie i sprawdzą się jako deser do zimowej herbaty. CIASTKA CZEKOLADOWE Składniki: 1,75 szkl mąki 3 łyżki kakao szczypta soli 3/4 szkl cukru 200 g masła 1 żółtko dodatkowo: czekolada cukrowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Mąkę, cukier, kakao, sól mieszamy(...)owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. Na ostudzone ciastka nakładamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy cukrową posypką
Bon appetit mon amiemasła + 1 łyżka masła do polewy 250 g serka mascarpone 220 g deseru Monte 100 g gorzkiej czekolady ok. 200 g truskawek płatki czekoladowe Wykonanie: Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia MagdaLenyzjem 30. Nie na raz, ale w ciągu jednego dnia na pewno :) Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis. To są wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzjem 30. Nie na raz, ale w ciągu jednego dnia na pewno :) Ale tak, jak napisałam: jeśli ktoś ma ochotę na słodycze słodkie jak czekolada, to nie jest to ten przepis. To są wytrawne ciasteczka, chrupiące i zdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie
Szczęśliwa kuchniamojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar
moj przepis namojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar
moj przepis namojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar
moj przepis namlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek. Piekłam je w papilotkach tulipanach, które można zrobić samodzielnie z kwadratów papieru do pieczenia o wymiarach mniej więcej 15×15 cm. Filmik z instrukcją znajdziecie na moim Instagramie . Do nadziana babeczek lubię używać domowego dobrze wysmażonego dżemu, który nie wsiąknie w ciasto. Polewa to po prostu rozpuszczona czekolada(...)mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą ciasteczka imbirowe , a przepis na klasyczne babeczki znajdziecie tutaj . Składniki: 300 g mąki 3 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 120 g miodu 150 g masła 2 jajka + dżem i mleczna czekolada Muffinki piernikowe – jak to zrobić? Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy
Ciastkozercycałe mnóstwo letnich owoców. Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek
maniapieczeniaciasta kwadraty o boku około 8cm. Boki kwadratów posmarować białkiem, na środek każdego nakładać po około 1 łyżeczce czekolady i zwijać je w roladki. 3. Wierzch roladek ponacinać nożem i poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec ciasteczka w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumienią
Mała Cukierenkadekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 16g cukru waniliowego 2/5 szklanki cukru pudru 200g margaryny dżem
Tagebuch po polskuwaniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 - 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych * 300 ml śmietanki 30% * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji * masa kajmakowa o smaku waniliowym Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami. Wyłożyłam do blachy wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam(...)masę waniliową. Na masę waniliową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki. Zastanawiałam się tylko czy nie dodać pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń, nie zrobiłam jednak tego. Pozostały również białka, na nie również znalazłam pomysł :) Nie będę może
Pieprzyć z Fantazją