moją ulubioną rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika na owe eklerki. Rzecz działa(...)następny dzień zostało ich jeszcze parę. Jak się jednak następnego ranka okazało, eklerek już nie było, dziwnym trafem zniknęły. Jola była święcie przekonana, że jej mąż zabrał ciasteczka ze sobą do pracy. Po południu jednak zagadka tajemniczego zaginięcia eklerek się rozwiązała. Zachłanny Eric bał się żeby nikt mu ich nie zjadł, więc zapakował je spowrotem do pudełka po butach
W mojej holenderskiej kuchniSernik wiedeński z truskawkami i czekoladą Delikatny i puszysty sernik bez spodu, z polewą czekoladową i truskawkami. Ciasto prawie nie opada po upieczeniu, jest bardzo smaczne
Blog z ApetytemMazurki z malinami i białą czekoladą Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych
Blog z ApetytemCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikmasła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy na drobno w misce i zalewamy rozpuszczonym masłem. Dokładnie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna
Jedzeniomaniabrownie. Miał rację! Nie za słodkie, miękkie w środku, trochę ciągnące. BOSKIE! Przepis podpatrzony w "Ekonomii gastronomii". Ciasteczka Brownie 2 jajka 120 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, u mnie zbożowa 20 g masła 200 g gorzkiej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli po 50 g białej czekolady i posiekanych orzechów(...)masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek nadal być mięciutki
Dzieje kuchennej Wiewióryburza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość w każdym kęsie. Świętowanie Światowego Dnia Czekolady trwa, chociaż miał on miejsce wczoraj. Wczoraj były ciasteczka niebywale czekoladowe: Cookies wg Sigrid . Stwierdziłam jednak, że skoro przypada nam dziś niedziela, można połączyć dwie okazje razem, stąd znów czekoladowa bomba. I to dosłownie(...)przełamać tę oszałamiającą słodycz. CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON /źródło: Kuchnia + / na 2 porcje miarka = 235 ml półtorej miarki kremówki dwa duże żółtka 1/4 miarki cukru 100g czekolady deserowej kwaskowata konfitura wiśniowa Śmietankę i cukier podgrzewam razem, ale nie dopuszczam do zagotowania, zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków czekoladowych tak, jak u mnie
W kuchni Karmel-itkibudyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku ciasteczek korzennych Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem 50 g suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa(...)się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić
Ciastka - domowe słodkościpieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek w kształcie serca do nadania kształtu. Masa jest gęsta i dobrze się formuje). 6. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180st. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleczko kokosowe. 8. Przestudzone browni polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 9. Smacznego
PodwójnaporcjaSzybkie ciasteczka z mascarpone to smaczna odmiana dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne do kawy, herbaty, czy też jako dodatek do drugiego śniadania. Dla małych i dużych łasuchów W tym przepisie masło zastąpiłam serkiem mascarpone , dzięki czemu ciasteczka stały się wyjątkowo delikatne. Ich dużą zaletą jest również fakt, że długo pozostają świeże. Przepis, który Wam tutaj przedstawiam to wersja bazowa(...)Możecie dodać do nich np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę lub orzechy. Dostosujcie je do swoich upodobań Przepis na te ciasteczka powstał z inspiracji włoskimi biscotti al mascarpone Szybkie ciasteczka z mascarpone przepis na 20 ciasteczek: 350 g mąki pszennej 250 g mascarpone 2 jajka opakowanie cukru waniliowego 70 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Sposób wykonania
365 dni dookoła kuchnimleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: W mikserze utarłam żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam cukier. W garnku(...)samo jak poprzednią. Wstawiłam do zamrażarki. Przegotowałam czekoladowy sos: Do rondelka wsypałam rozkruszoną czekoladę, wlałam (60 ml) kremówki i wstawiłam na mały gaz. Cały czas mieszałam uważając, żeby sos się nie przegrzał. Kiedy był lśniący, zestawiłam z gazu do wystudzenia. Na dnie pojemnika ułożyłam ciasteczka Amaretti. Na ciasteczka wyłożyłam połowę masy lodowej. Układałam w paski na przemian raz jedną masę
Kuchnia u Krysidekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makowe Składniki: 15 dag mąki tortowej 3 dag maku 8 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracji cukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie: - mak opłukać i odsączyć - mąkę(...)wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne , które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal
Smakołyki BerenikiSkładniki: Rozczyn: Drożdże 25 g Mleko letnie 1/2 szklanki Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Jajka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 50 g Cukier Waniliowy Mąka 500 g Dodatkowo: powidła, czekolada itp. żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy na 3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cienkie, długie prostokąty. Ciasto posmarować np. powidłami, czekoladą, serem i zwinąć w rulon. Podzielić nożykiem na mniejsze ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. do ładnego zarumieniania. Gotowe
Kulinarne przygodyPyszny czekoladowy przysmak z bakaliami, orzechami i chrupiącymi ciasteczkami. Słodka przekąska którą przygotujemy z dowolnych ulubionych składników lub tych które mamy akurat pod ręką. 150 gramów czekolady użyłam różnych ( mleczna, gorzka,deserowa ) 2 łyżki kakao 100 gramów masła 70 gramów herbatników lub krakersów (użyłam krakersów i polecam świetnie przełamują słodycz deseru) 50 gramów bakalii (mogą być różne ja użyłam daktyli
Andzia Pichci