łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką(...)skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem układamy ciasteczka Hit dookoła tortu i wiążemy kokardkę rafią. Następnie wierzch posypujemy drażetkami i gotowe. Można prezentować gościom
Kolizje Smakówmałym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy(...)masę - czekoladę z łyżką wody lub mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu, do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej, potem wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki. Ciasteczka rosną niczym atomowe grzyby, więc przekrawamy je i przekładamy masą. I zjadamy ;). Rady: Do masy można dodać wiórki kokosowe
Kuchnia w szuwarachCiastka, których nie chce się jeść, bo tak elegancko się prezentują. Dodatkowo są delikatne i pyszne. Kuszą skutecznie, bo u nas rozeszły się z prędkością światła
zabawa smakiemjajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka z 1 laski wanilii polewa 115g śliwek suszonych 75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody Dodaj napis Wykonanie: - ciasteczka rozdrobnić na proszek - masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej) -ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry(...)mikrofalowej - żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać - polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika - sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce - sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernika Sernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się
Smakołyki BerenikiNietypowe wielkanocne ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy użyć zwykłej foremki i potem po prostu przełożyć ciastka kremem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nakładamy na foremki 3D. Pieczemy 13-15 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, po czym miksujemy z mascarpone i sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do lodówki
Mienta blogpołowy porcji i od razu pożałowałam. bo poszły jak woda! Dlatego poniżej znajdziecie przepis na całą porcję, z której upieczecie szesnaście mocno czekoladowych ciasteczek. Te świąteczne ciastka czekoladowe na pewno zrobią furorę! Czekolada na święta nigdy nie zawodzi. Świąteczne ciastka czekoladowe Składniki: na 16 ciastek 350 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 50 g masła ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże
codojedzeniaCoś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu. Zapraszam :) Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość
Plate of Joynawet na wydaniu. Później wszystkie drobne ranki zaczęły niemiłosiernie szczypać, i nawet rękawiczki nie pomogły. Cóż, wszystko ma swoją cenę. Nawet czyste paznokcie (ani śladu czekolady; niesamowite! ). Dzisiaj mam dla Was naprawdę urocze ciasteczka. Guziczki zachwycały mnie od dawna; gdy więc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Piernikowa szarlotka Sernik królewski Sernik z czekoladą Świąteczne rafaello
Moje Kuchenne RewelacjeBabeczki z kremem mango Lubicie babeczki? Ja bardzo. Prosty, pyszny, mały wypiek na każdą okazję. Dziś polecam wam przepis na babeczki z kremem mango. Pyszne małe
Słodkie okruszkiNie wiem jak Wy, ale ja siedząc w domu ciągle mam ochotę podjadać. W innych okolicznościach, o tej porze spędzałabym mnóstwo czasu na zewnątrz i nie
Poezja smakubiałej czekolady! Czy już nie brzmi pysznie? :) Ciężki, wilgotny, kremowy i równy jak stół (pieczony w kąpieli wodnej) czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i przykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest najlepszym czekoladowym sernikiem jaki jadłam do tej pory: słodki smak musu równoważony jest
MyCookBook.plwymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Miękkie masło dodać
maniapieczeniaciemna też zadziała Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ubij mikserem masło, cukier i golden syrup - powinna powstać kremowa, jasna masa. Wmieszaj makę, wanilię i czekoladę. Ewentualnie zostaw w lodówce na godzinę - jeśli ciasto wydaje się za miękkie. Rozdziel ciasto na 15 części i zroluj je w rękach tak, by powstały kulki ( mnie wyszło dokładnie(...)świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny i czekolady; dla urozmaicenia dodaj posiekanej ciemnej czekolady, albo cukiereczków w rodzaju Lentilek
Lejdi of the housemiodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce(...)Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 min. Gdy się upieką przekładamy na talerzyk i dopiero gdy wystygną dekorujemy roztopioną czekoladą lub kajmakiem (tak jak zrobiłam to ja). Dodatkowo posypałam ciastka srebrnymi kuleczkami i śnieżynkami
Czarnawisienka