propozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :) Składniki : 50 g masła 100 g białego cukru 100 g brązowego cukru 50 g śmietany 36% 1/2 łyżeczki sody 150 g płatków migdałów 50 g żurawiny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady na polanie Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewam masło(...)migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników. Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje. Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min. Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę i polewam nią florentynki. Smacznego! Moje uwagi: 1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić
Proste Potrawyblogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy(...)piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez 15 minut w 180 o C. W momencie wyjęcia
Czerwień i błękitciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka łyżka serka naturalnego lub śmietany łyżeczka masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy manny do wysypania formy 40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej(...)ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową
Mienta blogczekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo chwalili ich smak i kruchość ciasteczek. Więc wszyscy byli zadowoleni. Na przyszłość będę wiedziała co trzeba mieć w szafce kuchennej(...)Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy 15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić je w lodówce. Na stronie www.delektuJEMY.pl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogrzać dłoni, filiżanki mają podwójne ścianki. Czasem to ciepło pod palcami mogłoby być praktyczne ( w minioną niedzielę na jarmarku świątecznym było zimno :)) Wszystkiemu winne ciasteczka. Popękane, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Czekolada z nich prawie się wylewa. Pytanie, czy potrafiłabym upiec Takie ciastka, słyszałam razy sto. Potrafiłabym. Udało się przy trzecim, może czwartym podejściu(...)Naprawdę, oto one. Składniki: 250 gram czekolady ( 150 gram gorzkiej, 100 gram mlecznej ) 80 gram masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka L szczypta soli 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao opcjonalnie, jako dodatek: poszatkowana gorzka czekolada lub pokrojone orzechy Wykonanie: Do rondelka wkładamy masło i połamaną na kostki czekoladę, podgrzewamy i rozpuszczamy na jednolitą masę
Kronika Piekarnikamasła 1,5 łyżki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego) 1 łyżka cukru pudru trzcinowego dodatkowo: lukrowane pierniki do ozdoby opcjonalnie cukrowe dekorki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z przyprawą do piernika i roztopionym masłem. Wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18-21 cm). Twaróg miksujemy
Mienta blogCześć! Kolejny już raz chciałabym Wam przedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż
Pora coś zjeśćmają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie(...)stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego Artykuł Super kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBlondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam 😀 Składniki(...)całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jaja roztrzepane widelcem 280 g mąki pszennej 240 g białej czekolady (miałam 200g) 4 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia
Moja DelicjaBlondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej(...)całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jaja roztrzepane widelcem 280 g mąki 240 g białej czekolady (miałam 200g) 4 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia
Moja Delicjablogu nie mogło zabraknąć przepisu na jakiś świąteczny wypiek z tym owocem. Padło na pierniczki, które okazały się rewelacyjne. Naprawdę niewiele się różnią od takich klasycznych pierników w czekoladzie. Duża w tym zasługa sporej ilości przyprawy do piernika, ale też banana, który oprócz słodkości nadaje również wilgotności i miękkości. I choć banan jest tutaj ważnym składnikiem to jednak nie jest(...)ogóle wyczuwalny. Mój tato po ich spróbowaniu stwierdził, że przypominają pierniczki alpejskie w wersji bez nadzienia. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny
Healthy food explorerposiekanych suszonych wiśni biała czekolada 1 jajko + 1 żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek(...)Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy czy nie są za bardzo spieczone) . Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia. białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru (cukier
WYSPA SZCZĘSLIWAidealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :) Spód: 240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo 100 g wiórek kokosowych 60 g roztopionego masła Ciasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać(...)nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch: 200 g mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru płatki świeżego kokosa z około połówki orzecha Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru
Food Squarejuż kolejny i również czekoladowy. Ten jest wzorowany na serniku z tego przepisu . Użyłam tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g ciasteczek digestive * 70 g roztopionego masła * 2 kostki gorzkiej czekolady * 1-2 łyżki zmielonych orzechów Masa: * 500 g sera do serników - użyłam Zielonej Łąki z Biedronki * 120 g fruktozy * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 żółtka
Zdrowa Kuchnia Sowyniewymagającego mielenia 500g świeżych jagód 250ml śmietany 30% lub 36% 40g żelatyny ok. 120-150g cukru (w zależności od kwaskowości jagód) 200g ciasteczek typu digestive 120g masła (nie zamieniać) do polewy (opcjonalnie) 200g białej czekolady 1 łyżka masła (nie zamieniać) 2-3 łyżeczki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego (nie dawać oliwy z oliwek) Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić(...)wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, żeby dobrze stężał. Jeśli chcecie przygotować polewę: a małym garnku (rondelku) rozpuścić masło, dodać olej, dorzucić połamaną czekoladę – wszystko razem wymieszać, aż polewa będzie gęsta, ale dość lejąca. Lekko przestudzić (nie lejemy gorącej ani zbyt ciepłej polewy na sernik!). Sernik wyjąć z tortownicy. Polewę delikatnie lać
Pociąg Do Kuchni