Dzisiaj mam dla Was ciekawą propozycję na halloweenowy wieczór: czekoladowa Inka z pazurem, czyli szczyptą chili. Do tego prawdziwa gorzka czekolada. Brzmi pysznie, prawda? Do tego przygotujcie jakieś ciasteczka, dorzućcie coś z motywem dyni i obejrzyjcie np. horror. Przekąski „w klimacie” również się przydadzą. Składniki: 250 ml mleka 2 łyżeczki Inki Klasycznej 5 kostek gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki
Pasja Smakurobiłam z połowy porcji, bo tylko na tyle miałam płatków ..i tak oto są ciasteczka mamy czyli babci Jasi.. 5 szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki 1 margaryna 2 jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać
Moje domowe kucharzenieciastka z tego przepisu, możecie tworzyć własne wersje smakowe. Do podstawowej wersji dodałam siekaną białą i ciemną czekoladę , całość podzieliłam na trzy części i do każdej dołożyłam inny ulubiony składniki. Zrobiłam ciastka z moją ukochaną suszoną żurawiną , migdałami oraz daktylami . Wszystkie ciasteczka smakują wyśmienicie, ale nie ograniczajcie się tylko do zaproponowanych składników. Bawcie się i zróbcie swoją wersję. Można wykorzystać(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka 160 g mąki pszennej 45 g otrąb owsianych lub orkiszowych 230 g płatków owsianych 60 g białej czekolady pokrojonej w kosteczkę 60 g ciemnej czekolady pokrojonej w kosteczkę 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 1,5 szklanki orzechów daktyli lub żurawiny, można użyć mieszanki wymienionych bakalii Instructions Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plwiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować smakowite ciasteczka z dodatkiem tych pysznych owoców. Składniki 280-300 g mąki pszennej 170 g roztopionego niesolonego masła 120-140 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie) 150 g czekolady(...)pozostałą czekoladę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzekoladowe Trufle pająki. Dzisiaj pochwalę się moimi czekoladowymi truflami pająkami. Są smaczne, łatwe w zrobieniu i idealnie nadają się na imprezę Halloween. SKŁADNIKI: ciasteczka oreo 12 szt. serek mascarpone 200 gr. gorzka czekolada 40gr. ciemno brązowa posypka. kolorowa posypka. kandyzowana skórka pomarańczy do zrobienia oczek. WYKONANIE: 40 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali płynną czekoladę przelewamy(...)szprycy, rękawa cukierniczego lub takiego pisaka - strzykawki jakiego ja użyłam w filmiku. na papierze do pieczenia pisakiem z płynną czekoladą rysujemy duże literki L ( będą to nóżki pająka) i wstawiamy do zamrażarki na 10 min. w blenderze mieszamy 12 ciasteczek oreo z 200 gr. serkiem mascarpone. Masę wstawiamy do zamrażarki na 10 min. z zimnej masy lepimy kulki i obtaczamy
Rita creativemasę do przełożenia: - 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka cukru pudru- 100g wiórków kokosowych Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa:- 50g dobrej czekolady- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżka mleka kokosowego Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie nam potrzebne do masy kokosowej. Można też włożyć mleko do zamrażarki na 2,5 godziny(...)blenderze) i dodajemy do masy. Mieszamy i gotową masą smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszym dzieciom. Zapewne pomocników do dekoracji nie zabraknie.Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zestalenie się mleka
mojewypiekiinietylkowięcej czasu w kuchni, tak oto z majówkowych słodkich wypieków powstały bajaderki. Uwielbiam ten przepis z trzech powodów po pierwsze pozwala na niemarnowanie czerstwych już ciast i ciasteczek, po drugie jest banalnie szybki i łatwy w przygotowaniu, po trzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) Znasz, lubisz? Składniki: 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast(...)skórka pomarańczowa i migdały 300 g dżemu truskawkowego 125 g masła 2 czubate łyżki kakao pozostałe: posiekane migdały płatki cynamonowe pokruszone polewa czekoladowa, czyli czekolada mleczna i odrobina mleka Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, ręcznie lub w malakserze i przesypujemy do naczynia. W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami
Życie zaczyna się w kuchnidziś zaproponuję Wam ciasteczka idealne do zapakowania w pojemnik i ruszenia z nimi na miasto czy na łono natury, w zależności od Waszych preferencji. Ciasteczka są kruche z pysznym dodatkiem orzechów i czekolady. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc są świetne nawet dla osób wyjątkowo zabieganych. Co do długiego weekendu to pogoda w dalszym ciągu dopisuje, więc grzechem byłoby(...)dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną na blasze). Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni
psgotujemyłyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka * 2 jajka 120 g masła 12 ciasteczek (u mnie orzechowe ale mogą być każde inne z nadzieniem) Polewa: 100 g czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe * ciasto wychodzi bardzo gęste wiec dodałam więcej mleka (koło 5-6 łyżek) Masło roztopić w rondelku i odstawić(...)roztopione masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wlać po łyżce ciasta. Poukładać ciasteczka i przykryć pozostałym ciastem. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Posmarować nią wystudzone muffinki i posypać wiórkami kokosowymi
My simple kitchenmisce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm. 4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt(...)można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl. *** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką) **** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce) Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comrozgniatamy dokładnie widelcem. Dosypujemy kakao oraz orzeszki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (lub ewentualnie w mikrofali). Przelewamy do ciasteczek i dokładnie mieszamy widelcem, żeby cały ciasteczkowy piasek oblepił się w czekoladzie. Masę przekładamy do foremki i ugniatamy brzegiem szklanki, jednocześnie przesuwamy masę delikatnie na boki tworząc brzegi. Ugniatamy dość mocno, żeby spód tworzył zwarta masę
RelaxtimeCzas czytania: 2 min Ciastka, ciasteczka, ciastunia to najpopularniejszy wypiek w ostatnim czasie w mojej kuchni, a piekę ich po kilka blach każdego dnia! Ogromne ilości ciasteczek są dla znajomych i rodziny, których obdarowujemy w okresie świątecznym domowymi wypiekami. Na stronie jest już spory zestaw ciastek, z którego możecie skorzystać i upiec prezenty do zjedzenia. Dla tych, co im zawsze(...)Ciasteczka korzenne to efekt połączenia kuchni Bliskiego Wschodu i Europu ciasteczka mają w sobie coś z pierniczków i odrobinę z włoskich aromatycznych ciasteczek korzennych. Zaraz po upieczeniu są miękkie, a po kilku dniach w szczelne zamkniętym pojemniku robią się chrupiące. Ciasteczka korzenne są bardzo smaczne o wyraźnej nucie piernikowej idealne na okres zimowy. Wspaniale smakują z kubkiem kawy! Print Ciasteczka
SprawdzonaKuchnia.plChocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam.. Składniki na około 30 sztuk: 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru
Moje domowe kucharzeniePrzepis pochodzi z bloga Kuba Pichci. Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej
Czerwona Porzeczka