Ciastka z kawałkami czekolady w smaku bardzo przypominają ciastka Pieguski. Można je przygotować z dodatkiem chipsów z czekolady lub wykorzystując zwykłą czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciastka
Trzeci talerzPyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza
Moje Małe CzarowaniePamiętacie ten blok czekoladowy? rodem z lat PRL-u? nie było słodyczy a do kawy zjeść się chciało coś słodkiego. W sklepach pustki ale mleko w
Moje Małe CzarowanieBlog "Przepisy Aleksandry" ma już 4 lata! To dzięki stronie poznałam świetnych ludzi (czytelników i innych blogowiczów), nauczyłam się lepiej piec i gotować, a
Przepisy Aleksandrypłatków. Na prawdę polecam, jak raz spróbujecie zrobić sami już nie kupicie w sklepie. Oczywiście wersji może być wiele można dodać orzechy, suszone owoce, gorzką czekoladę, wanilię itp. Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika
NA MOIM TALERZUTe ciasteczka robi się szybciutko ze składników które mamy pod ręką. Ciasteczka mimo że małe na blaszce wyra staja spore i idealnie nadają się na śniadanie
Moje Małe CzarowanieZnalazłam je u Doroty z MW [ klik ] i już są teraz na moim stole. Trochę zmieniłam po swojemu bo nie miałam likieru pomarańczowego. Bo u mnie
Moje Małe CzarowanieŁasuch to słowo które do mnie pasuje, potem muszę myśleć jak zrzucić parę kilogramów ale oprzeć się takiemu deserowi nie sposób. Pobiegam godzinę dłużej i spalę
Moje Małe CzarowanieJest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej
Wiem co jemCzęść ciasteczek zanurzałam w gorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała
Ciasteczkowy PotwórBardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem. Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser. Rolada serowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....
Moje Małe Czarowaniekierowców zawsze zatrzymujących się na przejściu dla pieszych. Odkrywam nowe smaki. Kupuję pierwszą w życiu paczkę Maltesers. Nie mogę uwierzyć, że pod warstwą pysznej czekolady kryje się coś jeszcze - chrupiące ciasteczko! Te cukierki już zawsze będą moją słabością. BITA ŚMIETANA Słodka, puszysta, cudowna pocieszycielka. Uwielbiam ją bez względu na wiek. Pamiętam najlepiej na szczycie pucharka
KUCHARNIASłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie
Słodkie PrzyjemnościPoniżej przedstawiam przepis dla wszystkich orzeszkożerców - na domowe masło orzechowe. Początkowo umieściłam orzeszki w misie automatycznego blendera. W życiu się tak nie umordowałam, a efektów brak
My Culinary ArtSezon wakacyjny można w sumie uznać za otwarty. Pogoda jak na razie nas rozpuszcza, nie mamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja
ciastkarnia na kruchym spodzieMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała
Poezja smakuCiasto 3-bit bez pieczenia robi furorę w internecie. O ile się nie mylę, oryginalnie przepis na nie zamieściła w swojej książce siostra Anastazja. Ja jednak
Poezja smakuPostanowiłam pokazać, że z jednego przepisu można przygotować różne pyszne wypieki. Niedługo Walentynki, więc mam nadzieję, że może Was zainspiruję do pieczenia dla ukochanej osoby. Jako
Przepisy AleksandryCzy wiecie, że brownies mają ponad 100 lat? Pierwszy raz przepis opublikowano w 1904 roku w USA. Wynalezienie ciasta przypisuje się kucharzom Palmer House Hotel w
Przepisy AleksandryDeser "Kocie łby" ("Rocky Road") został stworzony w 1853 roku w Australii. Była to alternatywa dla zniszczonych podczas podróży słodyczy importowanych z
Przepisy AleksandryTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz
Przepisy AleksandryPrzepis na "Ciasto milionera" przewija się na wszystkich blogach, zagranicznych i polskich. Ten słodki mazurek zachwycił moją Mamę do tego stopnia, że postanowiła go
Przepisy AleksandryKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to
Przepisy Aleksandryfolie i pozostawic tak na 12 godzin. Ja pominelam ten etap. Nastepnie w kapieli wodnej roztopilam czekolade i polalam nia ciasto z obu stron. Gdy czekolada stwardniala pokroilam ciasto na rowne ciasteczka o szerokosci okolo 1cm. Ciasteczka mozna przechowywac w puszce. Smacznego
Przysmaki Karolkikoniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj od góry. Z tej porcji wyszło mi 30 ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna od wielości ciasteczek. Piecz około 30 minut(...)więcej. Upieczone ściągnij z blachy i odstaw do przestygnięcia, co gwarantuje nie będzie procesem łatwym, gdyż łapsniecie ciacha jeszcze gorące- gdyż zapach czekolady, kakao unoszący się w powietrzu zadziała jak najlepszy kusiciel . Bez obaw, ciasteczka są pyszne, zdrowe i autor gwarantuje , że można je przechowywać około tygodnia- wątpię jednak, czy znajdzie się ktoś, komu przyjdzie na myśl je przechowywać! Ciasteczka
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne, takie mocno kokosowe, z rozpływającymi się w ustach - kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z zewnątrz i posiadają lekko miękki środek. Robiłam je na dwa sposoby - grubsze i bardziej płaskie. Obie wersje smakują rewelacyjnie i znikają(...)bardzo szybko. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. (około 18 sztuk) 150g płatków jaglanych 100 ml mleka 80g oleju kokosowego 80g wiórek kokosowych (*) 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jajka (małe) Dodatkowo: 50g białej czekolady (bezglutenowej) Około 60g płatków jaglanych zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe
Di gotujesobie wczoraj serniczki tahini , niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli(...)posiekanej Dodatkowo: 150 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce
My Culinary ArtBardzo kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów mielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę(...)trzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej koniczynki wciskamy orzech laskowy zamoczony w białku. Pieczemy około 12 min w 170 st. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować środek ciasteczka i posypać cukrem perlistym
Ala piecze i gotujeCzas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko
Kulinarne przygody Gatitymówią czekolada dobra na wszystko. Mam do niej dużą słabość, ale chyba jeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki
Animelka Blogmalinami poszłam za ciosem i zrobiłam kulki czekoladowe z bananami! Składniki na 6 porcji: * 250 g sera na sernik * 250 ml śmietanki 30% * 100 g czekolady gorzkiej * 2 łyżki fruktozy * kilka bez * 100 g ciasteczek zbożowych * 50 g masła * 2 banany Ciasteczka po zmiksowaniu połączyłam z roztopionym masłem i wymieszałam do konsystencji mokrego piasku. Zmiksowałam banany i skropiłam je cytryną
Zdrowa Kuchnia Sowy