Bezglutenowe herbatniki orzechowe to ciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów: przede wszystkim są mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie ma tutaj nic trudnego: trzeba jedynie wymieszaj suche i mokre składniki, rozwałkować i wycinać ciastka. No i potem upiec. Dodatkowo nie zawierają składników, które(...)nabiału . Są tylko orzechy, więc jeśli nie możesz ich jeść to niestety przepis nie dla Ciebie. Jeśli chcesz możesz je wzbogacić, dodając do nich posiekaną gorzką czekoladę Bezglutenowe herbatniki orzechowe Składniki na 12 ciasteczek: 150 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki z orzechów włoskich 10 g mąki kokosowej 30 g masła z orzechów laskowych 30 g pasty kokosowej
365 dni dookoła kuchniPiramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają długich przygotowań, jak ciasteczka owsiane bez grama mąki. Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ w oryginale były kawałki czekolady, a my z powodu alergii na kakao staramy się jej unikać. Moje ciasteczka przygotowałam z płatków owsianych górskich, które zmieliłam w malakserze
Kulinarne InspiracjeCiasteczka owsiane to chyba jedna z najłatwiejszych i najszybszych przekąsek, jakie istnieją, a do tego bardzo są bardzo smaczne. Idealna, gdy znajomi dzwonią z pytaniem, czy mogą wpaść, bo akurat przez przypadek stoją przed naszymi drzwiami. Będą idealną przekąską do kawy. Poza tym nawet bez wymówki, jaką stanowią znajomi, każdy z nas ma takie chwile, że po prostu(...)coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego od słodyczy, które możemy kupić w sklepie. Do ciastek możemy dodać do nich przeróżne dodatki, np. orzechy, bakalie, czekoladę. Ja dzisiaj użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową - przepis na 16 sztuk Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować: 230g płatków owsianych, 2 łyżki ksylitolu, 2 banany, jajko, 1/4 szklanki oleju
Z notatnika dietetykaMocno czekoladowy, kremowy i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek kakaowych i rozpływający się w ustach, lekko kwaskowy mus malinowy… Duet, który musi smakować Idealny sernik dla miłośników czekolady. Pycha! W sezonie maliny warto zamrozić, aby móc korzystać z nich przez cały rok. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące
Oryginalny smaknilin owego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru). Składniki na sos: - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki śmietanki 30% - łyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier(...)Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Sernik z nutellą i kremem waniliowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne
AleTorcikPyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Sernik z nutellą i kremem waniliowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne
AleTorcikNajlepszy sernik z wiśniami i czekoladą. Sernik z wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW ogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin
Cooking for EmilyDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzuaromatyczny. Ciasteczka z czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę Składniki 200g masła 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 30g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opakowanie czerwonego pieprzu ziarnistego – 20g 1 jajko Polewa czekoladowa 100g czekolady gorzkiej(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C pilnując, gdyż ciastka bardzo szybko mogą się przypiec. Polewa Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczam w kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą) ciągle mieszając, powoli dodajemy masło i mleko
Tajemnice Smakumojej kuchni. Jest świetna do smażenia beztłuszczowego. Dlatego postanowiłam wypróbować jej do usmażenia tych tradycyjnych walijskich ciasteczek. Wyszły doskonałe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Nam najlepiej smakowały jeszcze lekko ciepłe. Do ciasteczek oprócz rodzynków można dodać orzechy, lub czekoladę, co kto lubi. I tym sposobem w ciągu kilkunastu minut otrzymamy pyszny podwieczorek :) Po ostudzeniu przechowujcie je w szczelnie(...)rodzynki, wyrobić ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć można dodać łyżkę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie klejące. Rozwałkować na grubość ok 5mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać, delikatnie natłuścić za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Ciasteczka smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asiotarta skórka z cytryny czekolada do dekoracji Zagniatamy ciasto z wszystkich składników i wstawiamy do lodówki aby się wychłodziło. Po wyjęciu wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy na złoty kolor w temp. 180st. Po wyjęciu zdobimy rozpuszczoną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem
harrisa