margaryny i smarujemy nią blaszki, żeby ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Pieczemy w temperaturze 180 ° C około 10 minut ( pilnując żeby ciasteczka się nie spaliły). Ciasteczka są jeszcze smaczniejsze jak są udekorowane czekoladą, rodzynkami, orzechami, posypką czekoladową, kokosem
Passions hobbies lifewyświetleń)MIEJSCE IVDOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń)MIEJSCE VKAJZERKI (1769 wyświetleń)MIEJSCE VIZAPIEKANKA "KRAKOWSKA" (1350 wyświetleń)MIEJSCE VIISCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń)MIEJSCE VIIIMLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia)MIEJSCE IXCYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA (980 wyświetleń)MIEJSCE XPOPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (937 wyświetleń
My Culinary Artcukrem waniliowym na puszystą masę. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki. 2. Układamy na środku talerza owoce, dookoła nakładamy porcję jogurtu. 3. Podajemy z ciasteczkami belVita. Wierzch jogurtu można udekorować startą czekoladą :) Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam serniki, szczególnie czekoladowe. Ten znalazłam na cincin już dawno temu i czekał na swoją kolej:) Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam. Spód: * 140 g ciasteczek digestive * 50 g masła * 50 g czekolady z orzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g jogurtu - użyłam Danone
Zdrowa Kuchnia Sowyniezwykle kruche, o mocnym cytrynowym zapachu z delikatną nutą lawendy. Szkoda, że nie mogę umieścić na blogu zapachu jaki roznosi się po domu podczas pieczenia. Ciasteczka są pyszne same, ale też z czekoladą jak widać na zdjęciu. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę, do której dodałam odrobinę fioletowego barwnika. Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru
Blondynka Gotujeprzygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki na spód: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki
Ciastkozercymąki pszennej 100 g cukru 40 g masła 2 łyżki miodu 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 4 łyżki śmietany 30 % Piekarnik nastawić na 200 stopni C. W misce wymieszać jajko, cukier i miód. W innym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy(...)biscotti i piec około 8 minut, przewrócić je na druga stronę i piec kolejne 8 minut. W międzyczasie przygotować polewę: śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wystudzić ciasteczka na kratce i udekorować polewą. Przechowywać w szczelnym pojemniku
wyzwania kuchennemożliwe jest zrobienie czekoladowych ciasteczek, które w składzie nie mają ani grama czekolady (kakao też;))? Mieszając składniki i mając już wcześniejsze doświadczenia z karobem, mimo wszystko nie wiedziałam, że efekt końcowy będzie tak bardzo przypominał smak czekolady :) Myślę, że wszystko jest kwestią proporcji, bo zazwyczaj dodaję karob w mniejszej ilości, a tutaj jest go dość dużo, co przekłada się
FitKotSkładniki (24 babeczki): 2 szklanki mąki (400 g), 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju
rozgotowanaMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca
FitKotbiałego sera w lodówce dla chcących spróbować tego aksamitnego smaku Składniki na spód: 220g ciasteczek zbożowych 80g roztopionego masła Składniki na masę serową: 700g twarogu 125ml śmietany kremówki 30 lub 36% 5 jajek 50g cukru (ok. pół szklanki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 225g białej czekolady Składniki na dekorację: 0,5 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka masła 4 łyżki śmietany(...)puszki. Wykonanie tradycyjne: Wykonanie spodu: Ciasteczka i masło zmiksować w blenderze. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i ugnieść ręką lub łyżką by była gładka. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie masy serowej: Białą czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce. Najlepiej zmielić
Mania Wypiekaniapropozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :) Składniki : 50 g masła 100 g białego cukru 100 g brązowego cukru 50 g śmietany 36% 1/2 łyżeczki sody 150 g płatków migdałów 50 g żurawiny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady na polanie Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewam masło(...)migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników. Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje. Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min. Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę i polewam nią florentynki. Smacznego! Moje uwagi: 1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić
Proste Potrawyblogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy(...)piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez 15 minut w 180 o C. W momencie wyjęcia
Czerwień i błękitciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka łyżka serka naturalnego lub śmietany łyżeczka masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy manny do wysypania formy 40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej(...)ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową
Mienta blogczekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo chwalili ich smak i kruchość ciasteczek. Więc wszyscy byli zadowoleni. Na przyszłość będę wiedziała co trzeba mieć w szafce kuchennej(...)Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy 15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić je w lodówce. Na stronie www.delektuJEMY.pl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię