Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza(...)wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem
CzarnawisienkaTeraz czas komunii i na pewno szukacie pomysłów na ciasteczka. Ja polecam wam małe, zgrabne ale za to pyszne ule marcepanowe z nadzieniem z kajmaku. Fajnie odbijają się z foremki pszczółki i mogą je jeść dzieci , gdyż nie zawierają alkoholu. Z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk z tych najmniejszych foremek do uli. Składniki: 8 łyżek wody 60 g masła(...)irlandzkiego 9 łyżek kopiastych mąki pszennej cukier puder około 0,5 kg olejek migdałowy kajmak opłatki lub krążki z wafli tortowych Przygotowanie: Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić masę. Do zimnej masy dodać kilka kropli olejku migdałowego
Ala piecze i gotujebyło grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia. Przełożenie: Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy(...)Życzę smacznego ;-) Ps.Mój przepis bierze udział w akcji na Durszlaku-Ciasta czy ciasteczka, trzymajcie kciuki
Wanilia i Kardamonciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze. Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!! Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami Składniki: · 1,5 szklanki płatków owsianych górskich(...)łyżeczki cynamonu · 50 g suszonej żurawiny · garść rodzynek · garść płatków migdałowych · garść suszonych wiśni · 2 łyżki wiórków kokosowych · 30 g posiekanej czekolady (opcjonalnie
Mania GotowaniaSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna KuchniaDziś będzie migdałowo. Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie migdały mają prawdziwy migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych. Kilka gorzkich migdałów użyłam do przygotowania pochodzącego(...)Sbrisolona ( dosłownie kruszące się ciasto, podobne do crumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost do formy z równie intrygującym wnętrzem. Przedstawiam wersję trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty. Przepis dostałam od Pani Róży (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-) Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata. Polecam) Kruszone ciasto
Mia Cucina SofietaSkładniki: 170 g mąki, 1 budyń waniliowy bez cukru, 50 g cukru, 2 żółtka, 125 g masła, 70 g rozdrobnionych migdałów. do posypania: cukier puder Przygotowanie
Aga w kuchniMiękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie
Krokusowy DomKruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem
Wanilia i Kardamonmiał być wczoraj, ale jest dziś najważniejsze że JEST! :) pyszny pyszny blok bakaliowy, keksy, itp. kalorie pewnie nas przerażą, dlatego póki co ich nie liczyłam :p
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkukurydzianych 80g miodu (duża łyżka) 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 kostki gorzkiej czekolady Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, kukurydziane, migdałowe, posiekane orzechy, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę – wymieszać dokładnie w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki – serek, jajko i miód, a następnie je wlać(...)masę. Na silikonowej macie lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformować 12 okrągłych, płaskich ciastek. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem – jeśli zrobicie więcej mniejszych ciasteczek np. 24 sztuki, wtedy czas pieczenia może ulec skróceniu (sprawdzajcie i uważajcie, żeby się nie przypaliły). Najlepiej do pieczenia ciastek skorzystać ze specjalnej silikonowej maty, która może zastąpić nam stolnicę
Dietologwarszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która(...)dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny
moj przepis naUkładać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką.Ser wyłożyć na kulki z ciasta.Na(...)stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam
Sama słodycz i szczypta chilidrobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce(...)razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny
Mania Wypiekaniaduńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem(...)wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam dżem, ale własnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze