ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:41/71)

5 najlepszych kawiarni w Warszawie serwujących kawę na mleku migdałowym. 156

kawiarnie z mlekiem migdałowym, których jest 5! Nie we wszystkich z nich kawa jest perfekcyjna, niektóre nadrabiają przemiłą obsługą, czy przyjemną atmosferą. To mój osobisty ranking najlepszych miejsc na migdałową kawę w Warszawie. Pod rankingiem zamieściłam małą ściągawkę kawiarni, w których możecie napić się kawy na innym mleku roślinnym (ale nie sojowym). 1. Cophi – po prostu na kawę. O masz(...)okazji super przytulne. Miejsca jest mało, bo zaledwie jeden mały i jeden duży stolik, ale ani przez chwilę nie czułam się tutaj jak niechciany gość. Wręcz przeciwnie, zostałam poczęstowana ciasteczkami przez samego właściciela. A ten, Uri Wollner, z pochodzenia Izraelczyk, z wykształcenia lekarz, jest prawdziwym pasjonatem kawy, a przy okazji niezwykle ciepłym człowiekiem. Teraz czas na kawę. Wiecie czego

Fill The Bowl
5 najlepszych kawiarni w Warszawie na kawę na (nie tylko) mleku migdałowym. 123

mlekiem migdałowym, których jest 5! Nie we wszystkich z nich kawa jest perfekcyjna, niektóre nadrabiają przemiłą obsługą, czy przyjemną atmosferą. Poznajcie więc mój osobisty ranking najlepszych kaw na mleku migdałowym w Warszawie. Pod rankingiem zamieściłam małą ściągawkę innych kawiarni, w których możecie napić się kawy na innym mleku roślinnym (ale nie sojowym). 1. Cophi – po prostu na kawę. O masz(...)okazji super przytulne. Miejsca jest mało, bo zaledwie jeden mały i jeden duży stolik, ale ani przez chwilę nie czułam się tutaj jak niechciany gość. Wręcz przeciwnie, zostałam poczęstowana ciasteczkami przez samego właściciela. A ten, Uri Wollner, z pochodzenia Izraelczyk, z wykształcenia lekarz, jest prawdziwym pasjonatem kawy, a przy okazji niezwykle ciepłym człowiekiem. Teraz czas na kawę. Wiecie czego

Fill The Bowl
Ciastka owsiane z czekoladą – Angie gotuje odc. 11 108

kukurydzianych 80g miodu (duża łyżka) 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 kostki gorzkiej czekolady Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, kukurydziane, migdałowe, posiekane orzechy, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę – wymieszać dokładnie w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki – serek, jajko i miód, a następnie je wlać(...)masę. Na silikonowej macie lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformować 12 okrągłych, płaskich ciastek. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem – jeśli zrobicie więcej mniejszych ciasteczek np. 24 sztuki, wtedy czas pieczenia może ulec skróceniu (sprawdzajcie i uważajcie, żeby się nie przypaliły). Najlepiej do pieczenia ciastek skorzystać ze specjalnej silikonowej maty, która może zastąpić nam stolnicę

Dietolog
Zygmuntówka 190

warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która(...)dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny

moj przepis na
Sernik piernikowy łaciatek 262

Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką.Ser wyłożyć na kulki z ciasta.Na(...)stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam

Sama słodycz i szczypta chili
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 106

drobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce(...)razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny

Mania Wypiekania
Danisze po mojemu 160

duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem(...)wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam dżem, ale własnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
rogaliki z nadzieniem makowym 316

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec japoński ( wilgotny) 384

Pyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Owsiane ciasteczka z miodem i orzechami 162

Pyszne, zdrowe, proste do zrobienia ciasteczka owsiane to idealny dodatek do południowej herbatki lub szklanki mleka. Można dodać swoje ulubione składniki, każdy może stworzyć swoją wersję dodając np. suszone figi, morele, jabłka, gruszki, rodzynki, żurawinę, migdały i inne bakalie. Składniki: 3 szklanki płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste), 5 łyżek miodu akacjowego Srebrna Pasieka Rodziny Sadowskich , 3 łyżki słonecznika, 3 łyżki(...)sezamu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki płatków migdałowych, 10 łyżek wody, 1 duże jajko lub 2 małe. Przygotowanie:  W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy miód, jajko i wodę. Mieszamy składniki, aż do połączenia się. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczamy. Pieczemy

Aga w kuchni
Sernik kajmakowy 620

zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 sera dodać 200 g masy kajmakowej, zmiksować. Sernik kajmakowy wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni. Po 30 minutach sernik wyjąć i ostrożnie wyłożyć jasną masę serową, wyrównać wierzch(...)czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce. Na drugi dzień sernik przełożyć na talerz, posmarować resztą kajmaku i posypać płatkami migdałowymi

Smakołyki Asi
Biszkoptowe babeczki z orzechowo - cukrową posypką. 120

   Babeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-)         Skłądniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Proste ciasto ze śliwkami 154

Proste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest

Poezja smaku
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 173

ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec. Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć(...)ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Czerwień i błękit
Paluchy wiedźmy 159

szklanki)- dżem malinowy  Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, esencję migdałową oraz miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy robotem z hakami. Na koniec formujemy kulę, dzielimy ją na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki(...)zamrażarki na 5 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200° C, wstawiamy schłodzone paluchy i pieczemy przez 10 minut. Upieczone studzimy na kratce. Z pozostałym ciastem robimy tak samo.Paluchy wiedźmy, to ciasteczka przez jednych uwielbiane, a innych odstręczające swoim wyglądem. Cóż, w tym wypadku im brzydziej – tym lepiej, ale zaręczam, że mimo swego wyglądu są naprawdę pyszne. Smacznego.  Z powyższych składników

mojewypiekiinietylko