Po Tłustym Czwartku i brzuszku pełnym pączków czas sięgnąć po coś zdrowszego. Zapraszam Was na migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Robi się je naprawdę szybko. Z podanej
Słodkie okruszkijest wystarczająca pokusa, aby coś w kuchni zmajstrować:) W ten oto sposób powstały ciasteczka - makaroniki amaretti. Za bardzo przy ich przygotowaniu się nie wysiliłam, bo przepis jest bardzo prosty. Wyszły mniam mniam:) Składniki (na ok. 50 szt.): 300 g mielonych migdałów bez łupiny 6 kropli olejku migdałowego 300 g cukru (dałam trochę mniej) 3 białka cukier puder do posypania Przygotowanie
Domowa Cookierenka AgiNo i wlatuje obiecany przepis ;) Składniki (na około 9 batoników)/całość około 800kcal/sztuka=89kcal/: 100g płatków żytnich 35g odtłuszczonej mąki migdałowej szczypta soli 1/3
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć(...)wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół
Karo in the Kitchenposypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć(...)wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół
Karo in the Kitchenróżowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych(...)kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta soli - olejek migdałowy Przygotowanie: Wszystkie(...)ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. Voila! Podstawą do powstania tego przepisu był przepis na cantuccini książki Lidla. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuskładniki: 100 g makaronu wstążki 500 ml mleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy
Domowy Smak Jedzeniakilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki mąki żytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę(...)Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyszkl. ksylitolu -¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki
Candy Pandaskawowy gruszkowy deser to zdrowa alternatywa dla poobiednich ciasteczek czy innych słodkości. Zamiast kawy naturalnej można użyć zbożowej i wtedy będzie również dla dzieci. Składniki: • 4 miękkie gruszki • 1 banan • 1 duży jogurt grecki • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 4 łyżki płatków migdałowych • posypka do kawy Wykonanie: • Banana obrać
To co kochamnadal miksujemy do momentu idealnego kremu . Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach
Różowa kuchniaciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła
Kuchnia PrezydentowejSKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy
Przepisy Kulinarnewspaniałym dopełnieniem słodkiego popołudnia. Lubię takie proste przepisy na nieco większe ciasteczka, chwila mieszania, ciasto uniwersalne. Do gotowego ciasta możemy dodać kakao – jak w tym przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem
Zasmakuj KuchniBezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne. Idealne na święta :) SKŁADNIKI: 160 g mieszanki Nutrifree Mix per dolci 1 jajo +1 żółtko 90 g drobnego cukru ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g obranych migdałów Mąka bezglutenowa do podsypania Jajo i żółtko utrzyj z cukrem
Kuchnia bezglutenowapokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy. 3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki. 4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy tak, żeby przypominały ciasteczka i pieczemy. Pieczenie: (na papierze do pieczenia) Temperatura: 180 stopni Grzałka
Malowane smakiem