ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:24/71)

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami 329

stawiamy na gazie i podgrzewamy aż puszczą sok i się zagotują, zestawiamy z ognia. Na dnie szklanych pucharków rozkładamy pokruszone ciasteczka, wlewamy po równo gorące truskawki, wkładamy po gałce lodów , przykrywamy bitą śmietaną, posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, dekorujemy melisą lub miętą, natychmiast podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka z białek i pestek dyni 196

mój). Uwielbiam smak pestek dyni i mogłabym je dodawać dosłownie do wszystkiego! Ciasto ( klik ) zniknęło ekspresowo (często je piekę), a ciasteczka... jeszcze szybciej! Są przepyszne - takie słodkie, chrupiące i co najważniejsze - z mocno wyczuwalnym smakiem oraz aromatem pestek! Przypominają migdałowe/orzechowe amaretti, ale są jeszcze smaczniejsze! Kiedy pierwszy raz je zrobiłam - wszystkie sama zjadłam. Dopiero późniejszą partią podzieliłam się

Di gotuje
PALUCHY WIEDŹMY 191

PALUCHY WIEDŹMYW internecie od wielu lat krąży przepis na te wyjątkowe ciasteczka! Paluchy wiedźmy wywołają uśmiech nie tylko na twarzach dzieci, ale rozbawią także dorosłych:) Przepyszne, maślane, kruche ciastka z migdałowym pazurem - to moja kolejna propozycja na nadchodzący Halloween. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie i mnóstwo przy tym śmiechu, także ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka sezamowe z amarantusem 220

ciasteczka sezamowe już od dawna miałam ochotę, ale do ich zrobienia  zdopingowały mnie dopiero wytłoczyny pozostałe po produkcji mleka migdałowego. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
720. Kawa razy dwa & ciasteczka na doładowanie. 159

kawowa kasza manna* z mascarpone** oraz duszonymi brzoskwiniami *częściowo na migdałowym mleku sojowym** w środkuZapomniałam już jak smakuje miska "zwykłej" kaszy, ciepła, idealnie otulająca, jak ją idealnie gęstą ugotować też zapomniałam o umiejętności robieniu jej zdjęć nie wspominając, ale mam czas by sobie przypomnieć ;) Jeszcze trochę, a z tempem z jakim pracuje mój komputer, będę(...)faktu, że jestem, że mam dwie ręce, dwie nogi, mogę skakać, biegać, a nawet latać, bo kiedyś to zrobię,A na drugim blogu od dzisiaj znajdziecie przepis na TE ciasteczka

More food, love and dreams
Babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy 155

Dziś polecam Wam babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy . Uwielbiam te małe wypieki. Wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a w szczególności do ulubionej

Słodkie okruszki
Maślane ciasteczka z maszynki (nie tylko na święta) szybkie 204

pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 225 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 290 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 duże żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego skórka otarta z 1 cytryny (cytrynę wcześniej parzymy) Wykonanie: Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą(...)cisto. Masę nałożyć do maszynki do ciastek (ewentualnie do rękawa cukierniczego). Powyciskać wzorki na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C 12-15 min. Wystudzić ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ciasteczka marcepanowe 197

Przepyszne i pachnące migdałami kruche ciasteczka. Świetnie nadają się do kawy lub herbaty, dla dużych i małych łasuchów ;) 125 g miękkiego masła 75 g cukru 150 g marcepanu 3 kropelki aromatu migdałowego 2 jajka 200 g mąki pszennej cukier puder do posypania Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać pokrojony w kostkę marcepan i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać(...)pieczenia wyciskać kółeczka. Ciastka odstawić na 1,5 godziny aby lekko przeschły. Następnie piec ok 15 minut w 180 stopniach. Z tego przepisu wyszło mi 2 duże blaszki ciasteczek

Smakołyki Asi
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 240

pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem). Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające

Ciastkozercy
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 252

rozpływające się w ustach, bezglutenowe ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki(...)mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo nad blaszką, wyciskać ok. 4 cm kółka w sporych odstępach

maniapieczenia
"CIASTA I DESERY GOTOWANIE KROK PO KROKU" RECENZJA 132

Książka została podzielona  na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na:  Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada  z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą)   Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok

Kukuleczki
Kokosanki – makaroniki kokosowe 275

kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych 2 /+ 1 na zapas/ białka jajek

Karo in the Kitchen
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 189

zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:) Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: -125g masła -75g ksylitolu -100g masy marcepanowej -3 krople olejku migdałowego -1 jajko+2 żółtka(...)gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą żółtka, jajko i olejek migdałowy, a następnie przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.  Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piec w temp

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 196

jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:)  Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2  szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki kokosu 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek mąki (użyłam owsianej) 1 starte jabłko 1/3 szklanki płatków migdałowych 40 g roztopionego, ostudzonego masła Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki.  Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy płaskie ciasteczka. Między ciastkami powinno być około 1,5 cm przerwy. Pieczemy około

Mania Gotowania
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 163

Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny(...)przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne (ja nie posypywałam). Post Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 197

Zamiast zacząć dietę, wolę sobie  grzeszyć, bo  dopóki są jeszcze świeże truskawkami moja silna wola wisi na kołku.  A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 164

wypróbować. Jakoś nie zdołałam wcześniej... I teraz bardzo tego żałuję. Brunkager z pistacjami i migdałami Składniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy 125 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 30 g słupków migdałowych 30 g pistacji bez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wysokobłonnikowe ciastka kokosowe - bez glutenu. 165

mąki kokosowej ( Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? ). Idąc za ciosem upiekłam mocno kokosowe ciasteczka z tej właśnie mąki. Przepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka mają dość suchą (ale przyjemną) konsystencję

Powiedz dietom nie
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 224

gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję.   Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare Bene” n°4/2015. Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka Składniki na 2 blaszki scarcelle: 250 g mąki pszennej 250 g mączki z mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka z patelni 118

mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto do którego lekko wgniatamy płatki migdałowe. Dodać jajka roztrzepane z aromatem waniliowym i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinać ciastka. Smażyć ciasteczka na patelni delikatnie posmarowanej olejem po 5 minut z każdej strony. Smacznego :) A Wy macie jakiś fajny przepis

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaroniki z mascarpone 200

kilku zasad, a końcowy rezultat jest obłędny. Choć tak skromnie wyglądają, w połączeniu z serkiem mascarpone, dają  niepowtarzalny smak, który mnie całkowicie zachwycił! Koniecznie spróbujcie!SKŁADNIKI na 24 ciasteczka, czyli 12 makaroników:110 g białek (oddzielonych od żółtek na min. 24 h przed przystąpieniem do pieczenia)120 g płatków migdałowychziarenka z 1 laski wanilii 200 g cukru pudru50(...)serka mascarponeWAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM: 1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia.2)Płatki migdałowe są znacznie lepsze od gotowych zmielonych migdałów, gdyż te mogą zawierać resztki brązowych skórek.3) Bardzo pomocna jest w tym przepisie waga. WYKONANIE:Płatki migdałowe wsyp z cukrem pudrem do malaksera

Słodko-Słony Świat Ilony