Ciasto Filadelfia bez pieczenia + film 546krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 70 g płatków migdałowych 450 g mrożonych wiśni bez pestek 2 opakowania galaretki wiśniowej przepis Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną(...)wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Kolejną warstwą ciasta są mrożone wiśnie które rozprowadzamy na płatkach
Smakowite Dania
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z ciecierzycy. Wegańskie, bezglutenowe 243Ciasteczka wymyślone na szybko, a smakują super. W połączeniu z mlekiem migdałowym lub kokosowym mają naprawdę niezłą moc (testowałam!) i właśnie w takiej postaci proponuję Wam je kosztować. Uważajcie żeby nie wlać za dużo olejku, gdyż ciasteczka będą miały wtedy dziwny posmak. Jeżeli natomiast go nie posiadacie - nic nie szkodzi. Dajcie więcej masła orzechowego. Mają malutko kalorii, sycą na długo
Czarnawisienka
Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) 204Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na owsiane ciasteczka, tym razem w wersji jesiennej. Maślane ciasteczka z dodatkiem jabłek, pachnące cynamonem, udekorowane płatkami migdałowymi, niezwykle aromatyczne, miękkie, pulchne, idealne dla dzieci do szklanki mleka, ale również dla nas, dorosłych do filiżanki kawy lub herbaty;) Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi voglio condividere(...)połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasteczka dekorujemy migdałami w płatkach, oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego
La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 178Idealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w Galeriaherbat.pl . Składniki: 1 jajko 2 łyżki erytrolu 4 łyżki mąki z amarantusa 4 łyżki mąki migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób
Truskawkowa Fiesta
Lodziarnie w Poznaniu: Lodzia (os.Piastowskie za Betą) 270Smaki standardowe są bardzo chętnie wybierane przez dzieci, które raczej nie przepadają za nowościami. Natomiast my bardzo liczymy na smaki premium. Zachwyciły nas między innymi migdałowe z sosem czekoladowym i bezami, jabłkowe z ciasteczkami korzennymi, czy śmietankowe z sosem malinowym i bezami. Te ostatnie zwłaszcza przypadły nam do gustu. Lodzia oferuje lody naturalne, które są wyrabiane na miejscu. Propozycje premium
Kolizje Smaków
Grillowane nektarynki 201dziesiątkę! Gorąca, miękka nektarynka, słodkie, chrupiące migdałami nadzienie i lody waniliowe, harmonia doskonała. Składniki – na 4 osoby: 8 nektarynek lub brzoskwiń 100 gramów płatków migdałowych 8 dużych bez (lub 24 malutkie bezowe ciasteczka) 30 gramów miękkiego masła 3 żółtka Owoce przeciąć w poprzek na pół ostrym nożem i otworzyć „twistem” – ruch podobny do odkręcania słoika. Wyjąć
Patchwork
Sernik czekoladowy / Schokoladen-Käsekuchen 319uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 150 g ciastek maślanych lub innych kruchych 50 g ciasteczek amarettini (można zastąpić łyżeczką amaretto lub olejkiem migdałowym, dodając 50 g więcej ciastek) 120 g miękkiego masła 3 łyżki ciemnego kakao Masa czekoladowa 100 g mlecznej czekolady 100 g masy nugatowej albo nutelli
Kuchnia Prezydentowej
Owsiane ciasteczka z sezamem i suszoną śliwką - bez mąki! 260cukru i masła. Dla aromatu dodałam odrobinę esencji waniliowej. Ciasteczka jutro powędrują do szkoły, a dziś... świetnie smakują z filiżanką gorącej herbaty! Składniki: (na 24 ciasteczka) 2 szklanki płatków owsianych górskich 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka sezamu 2 łyżki śliwek suszonych bardzo drobno posiekanych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej odrobina esencji(...)jajkiem, dodając kapkę esencji waniliowej. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej blasze piekarnika nie więcej niż 12 ciasteczek za jednym razem, aby się nie posklejały. Piec w temperaturze 180 stopni ok 15-17 minut, aż się zrumienią
Kulinarne Inspiracje
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 268wejrzenia (choć są urocze), ale od chwili kiedy wyczytałam, że w składzie znajdują się... Zmielone suszone morele! No tego to się w ciasteczkach nie spodziewałam... Musiałam wypróbować ten patent.I cóż - okazał się świetny! Ciacha wyszły chrupiące, migdałowe, ze słodkim posmakiem moreli w tle. W dodatku prezentują się naprawdę wspaniale - nawet mi wyszły równiutkie jak spod igły, idealne. Zakochacie się(...)nich - gwarantuję.Migdałowo-morelowe serduszkaSkładniki:(na 30 sztuk)100 g mielonych migdałów70 g cukru pudru15 g mąki ziemniaczanej80 g mąki pszennej65 g suszonych moreli2 łyżki mleka75 g miękkiego masładodatkowo:30 całych migdałówOba rodzaje mąki przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami.Morele zmielić z mlekiem blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 228wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej
Mia Cucina Sofieta
Śmietankowo bananowy deser warstwowy 320Wcześniej przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego(...)pucharka wsypujemy 3-4 łyżki (w zależności od szerokości pucharka) naszej ciasteczkowo-migdałowej kruszonki. Następnie układamy pokrojonego banana (pół do jednego, a pół do drugiego pucharka), kolejno wykładamy po połowie ciepłego budyniu, kończąc warstwą naszej a la kruszonki. Wierzch zdobimy połową ciasteczka. Deser podajemy ciepły lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszki
MIGDAŁOWE CIASTECZKA AMARETTINI 184miód wymieszajcie dokładnie. Utworzoną masę wstawcie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z masy migdałowej formujcie kuleczki wielkości czereśni, każdą obtoczcie mocno w cukrze pudrze, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Pieczcie ciasteczka aż się zarumienią- około 10-12 minut
OliveandThyme
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 241chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki(...)polisacharydami – cukrami złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the Kitchen
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 326wycinania wzorków na ciasteczkach z logo mojego bloga. Bardzo ucieszył mnie ten prezent;) A, że mam w domu małego wielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka:250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii.Mąkę przesiać wraz z cukrem(...)dociskając by wzór dobrze się odcisnął. Następnie szklanką wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem
Z miłości do słodkości
Bajaderki 248Bajaderki...Ciastka z odzysku.Ciężkie, wilgotne i pyszne.Miłe wspomnienie dziecięcych lat.Proszę się częstować!Składniki:500g ciasteczek zbożowych;100g rodzynek;100g suszonej żurawiny;200g powideł śliwkowych;100ml mleka;100g margaryny;125g białego cukru;4 łyżeczki kakao3 krople aromatu migdałowego;50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa:100g gorzkiej czekolady;100ml mleka;15g cukru;15g margaryny. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejska