doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko(...)zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut. Upieczone studzić na kratce. Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowobędę dużo rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic. Nektarynka pod kruszonką z amaretti składniki: 4 nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy
Przysmaki Karolkilodówki na 10-15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Księżyce przez ok. 10-15 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny orzechowo-migdałowy zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach, gdy stwardnieją zdjąć je z blaszki i odstawić do przestudzenia na kratkę. Cukier puder wymieszać
Nastoletnie WypiekanieBudyń z kaszy jęczmiennej perłowej podany z kremem kokosowym, pestkami granatu, awokado, prażonymi nerkowcami i organicznymi ciasteczkami waniliowymi Biostyle *** MIGDAŁOWY BUDYŃ Z KASZY JĘCZMIENNEJ /PRZEPIS WŁASNY/ 65 g kaszy jęczmiennej perłowej 350-400 ml napoju migdałowego Alpro szczypta soli kilka kropli ekstraktu migdałowego 1 - 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa Do rondelka z gotującym się mlekiem
Poranek na słodkopieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser lub dodatek do kawy czy herbaty. Migdały to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują
My Chcemy Jeśćs.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTECZKA ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE Składniki na masę żurawinową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 120 gram żurawiny suszonej Przygotowanie masy żurawinowej
Życie zamknięte w smakuporuszony zostanie główny temat dotyczący zwiększenia ilości węglowodanów w diecie. Autorka dzieli się także z czytelnikami pomysłami na smakowite desery, które ciekawią i zachęcają do wypróbowania :) Są np. ciasteczka kokosowo-migdałowe z czekoladą i słonymi orzechami, blok czekoladowy w wersji fit, pijane śliwki w czekoladzie czy deser z tapioki :) Już same nazwy brzmią przepysznie :) Podsumowanie: Książkę proponuję zarówno Panom
Zdrowie na języku :PCoś dla wielbicieli cytrynowych smaków, które występują tu zarówno w cieście jak i w nadzieniu. Dodatek serka ricotta wspaniale je przełamuje, a ciasteczka Amaretti nadają migdałowego aromatu. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Olson z programu kulinarnego "Na słodko
Milion Smakówzachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy". Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypolewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe w świątecznej odsłonie
Monia miesza i gotujewałeczki, których jedną stronę lekko zawijamy tak, aby powstała laseczki pieczemy ok 20 minut w temp 180' Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i moczymy w niej upieczone ciasteczka:) możemy też posypać płatkami migdałowymi część oblaną czekoladą... Smacznego
Luźna Kuchniastopionego masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego Dekoracja: 1/2 puszki masy krówkowej słupki migdałowe opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić(...)masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby
Czerwień i błękitsię tylko delektować smakiem. Spróbujcie, polecam. Składniki: 125 g mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki syropu barmańskiego Amaretto 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ciasteczka francuskie Brześć 1 filiżanka kawy* na wierzch deseru: płatki migdałowe i szczypta ciemnego kakao *u mnie z 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Przygotowanie: Do miseczki przekładamy serem mascarpone, dodajemy jogurt naturalny, syrop barmański Amaretto(...)gorącą kawą i szybko układamy warstwy deseru (ciasteczka nie mogą za długo leżeć w kawie). Do pucharka układamy warstwę serka amaretto, kawowe ciasteczka, znów serek, ciasteczka i serek. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą ciemnego kakao. Podajemy. Deser amaretto (z mascarpone) – przepis Smacznego
Słodkie okruszkiwyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza(...)ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem). Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające
Ciastkozercybardzo smakowały. Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady deserowej uprażone płatki migdałowe do dekoracji Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki(...)około 20 minut w zależnosci od piekarnika) Przygotuj krem. Ser wymieszaj w miseczce z płynnym miodem, startą czekoladą i szczyptą cynamonu do smaku. Układaj krem na wystudzonych ciasteczkach i udekoruj płatkami migdałowymi
Gotuj Sam!