ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:7/71)

Świąteczne ciasteczka z konfiturą w dwóch wydaniach (bez cukru) 154

repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła

FitKot
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 154

dziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę

Różowa kuchnia
Jaja sadzone na szpinaku i cukinii z serem kozim 153

ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie? I co ja mam wtedy

Z Kuchni Do Kuchni
Rose del deserto 176

Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego jak skupienia kryształów gipsu, tworzące się w odpowiednich warunkach klimatycznych na pustyni. Zdjęcie z netu (click).  Róże pustyni z natury są bardzo kruche i delikatne, łatwo je można porysować czy uszkodzić, nie powinniśmy(...)odpadanie ziarenek piasku kwarcowego zawartego w gipsie. Moje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet je pożerać bo do tego są stworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane cukrem pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę lub coś słodkiego do kawy. Wystarczy parę chwil i naprawdę niewiele

Mia Cucina Sofieta
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 145

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy

słodki bratek
Makaroniki - esencja Paryża 134

Makaroniki, już sama nazwa brzmi uroczo... Są to delikatne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasteczka, wypełnione przepysznym kremem. Dla mnie to esencja Francji, a przede wszystkim Paryża, będącego dla niektórych miastem zakochanych, dla mnie zaś miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć jednym — o smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz(...)własnoręcznym ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka dni temu zakupiłem specjalną silikonową matę, która upraszcza proces produkcji ciasteczek. Zmotywowało mnie to w końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz

Food Square
Ciasteczka trzyskładnikowe 120

mąki kostka margaryny      Wszystko należy zagnieść, włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, reszta to radosna twórczość własna. Ja tym razem do ciasta dodałam cukier migdałowy. Ciasteczka wycinałam radełkiem z chirurgiczną wręcz precyzją...    Całość smarowałam białkiem i posypywałam grubym cukrem do dekoracji wypieków, który nie topi się i nie zmienia barwy podczas pieczenia: Artystyczny

Wrzosowa Polana
Ciasteczka migdałowe 120

Ciasteczka migdałowe Składniki: - 20 dag tartych migdałów   - 2 białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam

Kuchnia co dnia
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 156

tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia, że są mięciutkie i cudownie wilgotne, z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącymi kawałeczkami ciasteczek migdałowych smakują po prostu wybornie. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Skusicie się...? Jogurtowe muffinki z rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Boskie ciasteczka migdałowe 134

ramach eksperymentów wczoraj zrobiłam z mamą wspaniałe migdałowe ciasteczka. Są tak pyszne, że postanowiłam że koniecznie będę je musiała zrobić wkrótce na urodziny moje i Patryka. Są mięciutkie i delikatne. Można je porównać do biszkoptów, jednak przewyższają je smakiem, delikatnością i wilgotnością. Ponieważ nie są one tak suche jak biszkopty.       Składniki:   135 g białka(...)cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 g mąki migdałowej (można samemu zmielić płatki migdałowe, my z mamą tak właśnie zrobiłyśmy) + 120 g cukru (migdały i cukier wymieszać) 3 łyżki mąki pszennej   Przygotowanie:   Białka ubijamy do spienienia i powoli łyżka po łyżce dodajemy 45 g cukru. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę migdałową mieszamy

Lili w kuchni
Czekoladowy "torcik" brownie 152

przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi. Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie zamiast klasycznego tortu, podczas rodzinnej uroczystości. PRZEPIS NA "TORCIK(...)gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju roślinnego mrożone lub świeże maliny kilka ciasteczek amaretti lub innych inne dekoracje Przygotowanie brownie: 1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do plastikowej miski. Dodać pokrojone w kawałki masło. Misę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z parującą

kolorowotorcikowo
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 139

tylko Sycylia szczyci się zachwycającymi deserami. Z resztą zdjęcia mówią same za siebie: Zatem zapraszam w słodką podróż po południowych Włoszech wraz z pierwszym przepisem z książki na miękkie ciasteczka migdałowe. Pasticcini di Mandorla: Zdj. z książki Skladniki: 250 g blanszowanych migdałów (ja użyłam papki migdałowej pozostałej po zrobieniu mleka migdałowego , w związku z tym zmniejszyłam ilość poniższych składników(...)połowę, cukru można dać jeszcze mniej) 200 g cukru 2 białka 2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego   Dodatkowo do obtoczenia: cukier puder, posiekane orzechy, migdały Przygotowanie: 1. Piekarnik   rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej

Domowa Cookierenka Agi
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 202

takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę

Czerwień i błękit
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 106

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pyszne, twarde, podwójnie wypiekane migdałowe ciasteczka rodem z Florencji, a dokładnie z miasteczka Prato. We Włoszech, cantuccini są zwykle podawane po obiedzie, w towarzystwie małego kieliszka mocnego deserowego wina Vin Santo, w którym macza się

maniapieczenia
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe 115

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  90 g mąki migdałowej 160 g Mix per dolci Nutrifree Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka. Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 minut. Wystudź.Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem

Kuchnia bezglutenowa