Wpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami
Maślane ciasteczkoszybko, stąd też kolejny błyskawiczny przepis, kolejne małe, słodkie kuleczki ;) Tym razem mam dla Was wersję kajmakowo - migdałową tych smakołyków. Bardzo szybko się je robi i rzecz jasna - szybko znikają ze stołu ;) Słodkie, z delikatnie słoną nutką. Polecam! :) Składniki: 200 g pokruszonych ciasteczek 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego 100 g masy kajmakowej szczypta soli morskiej zmielone migdały Masę
Domowa cukiernia Ewypaczka kleiku ryżowego - używam kleiku dla dzieci Nestle, niestety z innymi kleikami ciasteczka wychodziły mocno ziarniste 3/4 kostki masła/ margaryny 3 duże jaja lub 4 mniejsze 1/2 szkl cukru - jeśli ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki(...)migdałowe, rodzynki, posiekane suszone morele, etc. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy masło/ margarynę i zgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się
Ze smakiem bez glutenupłatków owsianych (ok. 165g), - 5 łyżek płatków migdałowych (ok. 50g), - 5 łyżek orzechów włoskich (ok. 50g), - 5 łyżek nasion słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta. 4. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachodtłuszczonej mąki migdałowej 30g odżywki białkowej KULTURYSTA 85% Whey Protein 20g syropu VITAFIBER około łyżka wody (tak żeby ciasto się ładnie skleiło) Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą suche produkty białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do suchych składników razem z wodą, mieszamy z powstałej masy w lekko zwilżonych dłoniach lepimy ciasteczkach pieczemy na wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaku kajmaku ( 20 dag ) 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie(...)również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy. 3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną. 4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu. 5. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania
Izabelawkuchnicytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzaś inne są wspomniane raczej ogólnikowo. I taką mniej jasną potrawą właśnie się zainspirowałam tworząc muffinki migdałowe. Cytat z książki: "W drzwiach stanęła jedna ze służących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których Hal zdążył się rozsmakować". John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 71 Owe ciasteczka
Passions hobbies lifePunschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu) 250g mąki pszennej 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna
Ze smakiem i z pasjąktóre jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 150 g migdałów 250 g mąki 150 g cukru 2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 25 g masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 duże jajka Wykonanie: Połowę migdałów drobno siekamy, połowę kroimy tylko(...)posklejały. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 12 minut w 200 stopniach: grzałka góra
Smak mojego domudlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie zielona cytrusowa od BASILUR Pół szklanki cukru 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo pół(...)herbaty zaparz esencję, przecedz, wystudz. Przesiej mąkę. Dodaj cukier oraz rodzynki. Masło pokrój na mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki
Z Kuchni Do Kuchniniebieskiego maku Skworcu owsiane ciasteczka wegańskie Brześć 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie(...)mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami
Z Kuchni Do KuchniDzisiejszy wpis dedykuję wszystkim dzieciom. Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowsza przekąska. Ta porcja zniknęła błyskawicznie.. Składniki: 250 g płatków owsianych 100 g mąki żytniej lub gryczanej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka sody 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli(...)formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć sobie ręce zimną wodą. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia
Czerwień i błękitpłatków migdałowych 4 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Wszystkie składniki zagnieść na zwarte ciasto. Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy ok 5 cm, spłaszczyć lekko. Ułożyć na blaszce i piec 300 minut w 180*C. Wałeczki wyjąć, z każdego ostrym nożem odcinać ciasteczka (ok 1 cm każde). Poukładać
Chocolate Muffin Blog