powodzeniem cieszą się wszystkie ciasta, ciasteczka, batoniki oraz pieczywo. Specjalnie dla Was rozpoczynamy rok od kolejnych słodkości ! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym (no ale kto nie lubi kokosa ). Składniki: 1 szklanka mąki migdałowej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki
PaleoLifeWarto! Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem cytrynowym Drugi z testowanych produktów. Ich opakowanie ma także 150g. W 100 g produktu znajduje się: 2170 kJ i 519 kcal. Czyli podobne wartości co smak czekoladowy. SKŁAD: krem o smaku cytrynowym 30% (cukier, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: E1412, laktoza (z mleka), tłuszcz palmowy, miazga migdałowa, emulgator E322
Gotuję Testujęwiśniowo-imbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno niewidziani znajomi z różnych zakątków świata, którzy przywożą ze sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają
GRUBY WAŁEKsię jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówskładniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniasię z kakaowymi ciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit Beurre Kakaowe Cukry Nyskie 1 łyżeczka płatków migdałowych listki świeżej mięty
Słodkie okruszkiskładniki: 1 szkl białek 150 g suchego maku 140 g mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaMiałam już nic na słodko nie dodawać przed świętami, ale te babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie
Codzienna kuchnia niecodziennaW sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękitolejku migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsypać bułkę tartą i wlać olejek, delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką kleksy w pewnych odległościach od siebie. Piec ok 15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasteczka przed zdjęciem chwilę przestudzić
My sweet a lifepłatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych śliwek Przygotowanie: 1. Namaczamy rodzynki. 2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę. 3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki i resztę dodatków. 4. Masę wygniatamy i wstawiamy na 20 min do lodówki. Pieczenie: 1. Formujemy kształtne, płaskie ciasteczka, które wykładamy na pokrytą
Malowane smakiemCiasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie ciastek foremkami. Składniki: 300g masła(...)100g miodu) 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy
Smakowy Rajskładniki: 265 g mąki orkiszowej 160 cukru 2 jajka 200 ml mleka 120 ml masła (roztopionego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniaksiążeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte
6nieboIdealne na prezent. Jak nie dla kogoś, to zawsze może też zrobić dla siebie, prawda? Z niespodzianką w środku i lekkim alkoholowym posmakiem.
Sto kolorów kuchni