ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:37/71)

domowa masa makowa z bakaliami 461

*składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50

Domowy Smak Jedzenia
Ciacho czekoladowe z piernikami i migdałami 174

ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA 👪👫. To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami ❤ Toruńskimi” wypełnione. Składniki: 120 g Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie”, 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao, 80 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g mąki pszennej, 5 małych jajek, 150 g cukru pudru, 2 garście płatków migdałowych, ponadto

Moniki Smakołyki
"Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Weronika Madejska 156

ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje).  Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe

kruche babeczki
DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA 223

ciasteczek, super smakuje również jako dodatek do puddingu chia z kawałkami banana, a także sama... :-) Składniki: - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 100g pasty z orzechów laskowych - ok.5 łyżek syropu z kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao - 8-10 łyżek mleka roślinnego (może być orzechowe, migdałowe, ryżowe

Smaczne Zdrowe
Paluchy wiedźmy 276

jaką poczyniłam w kuchni! Jeśli już jednak pokonacie swój pierwszy z posiadanych zmysłów, znaczy wzrok i następnie przełamiecie się, Wasz drugi zmysł - smak powie Wam, że są to przepyszne ciasteczka maślane. :) Paluchy wiedźmy to moja propozycja dla Was na zbliżające się Halloween, jednak przepis będzie się nadawał również na inne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci(...)Składniki: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru - pudru  225 gramów masła 82% 1 jajko 1 białko 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto

Garniec Magalie
Rożki z migdałami 214

Składniki na około 25 szt.100 g masła 60 g cukru1/2 opakowania cukru waniliowegopół łyżeczki otartej skórki z cytryny25 g zmielonych migdałów150 g mąkimała szczypta soliDo dekoracji

Świat Ciasta
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 177

ciasteczek... Są przepyszne i doskonale zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Cudownie chrupią i kusząco pachną.. Zresztą sami spróbujcie! (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 160g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych

Di gotuje
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 161

Kilka miesięcy temu kupiłam foremkę na ciasteczka w kształcie gitary. Ponieważ mój mąż gra na gitarze a zbliżały się jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas(...)jedzenia. Ale są bardzo wciągające.  175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru olejek migdałowy  - 1 łyżeczka  cukier waniliowy Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy

AZgotuj!
Kruche paluszki wiedźmy 220

Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie okropnych paluchów wiedźmy :) Idealne jako słodka przekąska na przyjęcie w stylu Halloween. Wyglądają na trudne w wykonaniu, ale w rzeczywistości są bardzo proste. Im bardziej niedbałe tym lepiej. Podczas krojenia migdał może się pokruszyć, ale to nic - będzie wyglądał jeszcze straszniej! Składniki: 225 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)łyżeczka aromatu migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g migdałów powidło lub dżem truskawkowy 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki oprócz migdałów i powidła zagnieść. Z ciasta uformować kulę i schłodzić 1 godzinę. Następnie uformować dwa wałki. Odrywać równe kawałki ciasta i formować pomiędzy palcami (tworzymy wałeczek). Układamy paluszki na blaszce wyłożonej papierem

Chocolate Muffin Blog
Kokosowa babka Wielkanocna 178

Przepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku

Za drzwiami kuchni
Lebkuchen 278

Ten smakołyk z pachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 205

kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń(...)folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie

Kuchnia bezglutenowa
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 170

powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając. Masę podziel na 3 części. Do każdej dodaj odrobinę kakao lub barwnika (brązowy i pomarańczowy), aż uzyskasz żądany kolor i dokładnie wymieszaj.  Masę(...)rękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty

Food Square
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 165

biscotti to wszelakie odmiany z najróżniejszymi dodatkami. Nie wiem jednak, czy ten podział wymyślili Włosi, czy autor tej teorii... Tak czy inaczej - te podwójnie wypiekane, twarde i mocno chrupiące ciasteczka skradły moje serce od pierwszego gryza. Nie wiem, co w nich takiego magicznego, ale wciągają niesamowicie, i choć można je i miesiąc w puszce przechowywać, u nas znikają w ciągu(...)tygodnia, i to tylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWE WAFLE (ANDRUTY) Z MASĄ CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWĄ 169

Składniki 4 suche wafle 300 g białej czekolady 50 g masła 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 "duże" łyżki miodu 100 g migdałów bez skórki polewa

OliveandThyme
Stefanka 364

Składniki:Ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru 2 jajka 200 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4

Gorący kąsek