Uwielbiam babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre
Ciastkozercyskładniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1
Mix smakuKasztany Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że
na moim stole...Dzisiejsza moja propozycja to ciasto Alexandra (ze względu na nazwę musiałam je zrobić :)), które zostało stworzone na cześć brytyjskiej królowej Alexandry, żony Edwarda VII (syna królowej
Przepisy AleksandryŻeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej przyprawy mahlep, która daje lekką goryczkę i migdałowy aromat, ale nie musicie jej dawać, w przepisie podam wam zamiennik. Potrzebujemy: 130 g drobnego cukru do wypieków 150 g masła (miękkie w temperaturze pokojowej) 7 dużych łyżek pasty tahini(...)bardzo nie napowietrzyć. Dodajemy tahini, mahlep lub migdały i śmietankę. Łączymy. Do powstałej masy dosypujemy mąkę, ma być jej tyle, żeby uformować w miarę zwartą kulę. To są kruche ciasteczka więc będzie się lekko kruszyć i pękać. Jednak jeśli bardzo nam się kruszy można dodać więcej tahini lub śmietanki i zagniatać do momentu uzyskania takiej konsystencji, z której można uformować
ladykitchenPrzed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W
Kulinarne InspiracjeTo co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś zapraszam Was na ciasto o bardzo intrygującej nazwie. Szukałam informacji w internecie skąd wzięła się ta nazwa. Podobno teściowa przygotowała to ciasto dla swojej
Passion of CookingŚwiąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek, ciastka
Lawendowe Niebośnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą(...)łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru rozpuszczam drożdże. Odstawiam, aby lekko urosły. Do maki dodaje zimne masło, śmietanę i jajko. Mieszam. Dodaję płynne drożdże. Zagniatam ciasto
Ciasta z tradycjamiPrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru
W królestwie smaków BeatyNiesamowicie chrupiące, delikatne, kruche i obłędnie orzechowe? Tak! Takie właśnie są ciasteczka z masłem orzechowym. Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodka przekąska do pracy. Przypominają znane i lubiane ciacha American Cookies. Koniecznie spróbujcie! Wielbiciele masła orzechowego będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: * masło orzechowe Active Primavika – 120 g * masło min.82% [contact-form] [contact(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło,masło orzechowe i cukier miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy jajko oraz wanilię. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą -miksujemy. Wrzucamy płatki migdałowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożą papierem do pieczenia tworząc niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Pieczemy ok 15 minut w 175 C. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA
Ostra na Słodkouzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy(...)chwilę. Ważne aby gruszki się nie rozgotowały. Następnie gruszki ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru płynu i gdy przestygną umieszczamy na serniku. Możemy ewentualnie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi sernik
Przysmaki KarolkiCiasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawłoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 12,5 dag fig 8 moreli 25 dag rodzynków 1 dag cynamonu opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki(...)wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014. Książka to jeden ze świątecznych prezentów, u mnie monotonnie (ale zawsze ciekawie) w tematyce kulinarnej
Zasmakuj Kuchni