Ach, jak chciało mi się wczoraj czegoś słodkiego, a tu w domu nic, tylko gorzka czekolada, którą notabene bardzo lubię. Ale tu chodziło
To co kochamSorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc
Poezja smakuDziś zapraszam Was na pyszne, puszyste śmietankowo-wiśniowe babeczki . Idealne zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Proste w przygotowaniu, dlatego tak często przygotowuje je właśnie
Słodkie okruszkiTakie ciasto ostatnio chodziło za mną! Postanowiłam je po prostu upiec.Widząc całą tablice Mendelejewa na etykietach tych ciast które leżą w sklepach
Radość kipiąca uśmiechem.Muffin (wym. mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami
mojewypiekiinietylkosamym końcu dodając serki mascarpone. W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę serową, esencję migdałową, ziarenka z laski wanilii i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając (na średnim „ogniu”) doprowadzamy do zagotowania. Proszek budyniowy rozpuszczamy w zimnym mleku bardzo dokładanie, aby nie było grudek i cały(...)RADY: Ciasto półkruche robię zawsze wcześniej i zamrażam (przygotowanie sernika idzie wtedy błyskawicznie). Jest tak dobre, że warto mieć dodatkową porcję „na wszelki wypadek” lub z przeznaczniem na ciasteczka. Tak samo robiłam i tym razem. Zagniotłam wcześniej z 1 kg mąki i podzieliłam na porcje, z tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj
mojewypiekiinietylkoKruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam
Poezja smakuMazurek różany to kwintesencja świąt Wielkiej Nocy – jest pachnący, bardzo słodki, o pięknym pastelowym kolorze. U mnie właściwie w wersji różano-malinowej. Można się w
Poezja smakuDrożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo
Poezja smakuMakowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu
Poezja smakuKusił mnie ten makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby
Kulinarne InspiracjeTakim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki
Nie tylko w kuchniSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który
Poezja smaku