cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata(...)jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki. #Ja z każdej części ciasta robię kulkę, trochę ją rozgniatam i brzegi zawijam pod spod, trochę podobnie jak robi się sakiewki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
Czerwona Porzeczkamój bąbel uwielbia tam kroczyć (nie tylko ze względu na plac zabaw), zabieramy dziadków na niedzielną popołudniową kawę i desery , i kontemplujemy. To wystarczy. Wróćmy jednak do pizzy. Idealne ciasto, tak jak we Włoszech, ale to już mówiłem. Na smak pizzy i wszystkich innych proponowanych w tym miejscu dań, wpływa przede wszystkim dobór dodatków. Nigdy nie jest przesadzony i zawsze(...)odnosi się wrażenia, że jadasz przegląd lodówki, jak często bywa w tych pseudo pizzeriach. Wszystko jest w punk. Nasza ulubiona to quattro fromaggi, niby zwykła, ale tutaj z serem montasino, który tworzy ten niepowtarzalny smak - tego trzeba spróbować! Jeżeli lubicie pizzę, a do niej jadacie sałatkę, a wybieracie się w parze na kolację, czy obiad, warto wziąć jedną porcje
BaRepasśnieg, a na talerzu wiosna! ;) Składniki: Spód czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 1 duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy(...)spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!). Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić
Praktyczna plKiełbaski zawinąć w ciasto. Ciasto nie musi zawijać całej kiełbaski, mogą być przerwy, można je również ponacinać. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem lub wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy do naczynia kiełbaski i pieczemy w 190 stopniach ok. 20-30min. Można udekorować potrawę posypując startym serem żółtym. Doskonale smakuje również z ketchupem. PYCHOTA
upichconawaniliowym na gęsty kogel mogel, dodać , olejek pomarańczowy,zmielony ser roztopioną margarynę i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około
Sama słodycz i szczypta chilibędą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano tylko szybko
Smaczna Pyzapiknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki
Stare Garyziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki:6 porcji 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego
Moniki Smakołykiwymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem.Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć(...)masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano,1 średnia czerwona cebula,1 łyżeczka suszonego tymianku.Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
Bullioskładniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek domowej
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj szczególny dzień - Dzień Matki :) Składam zatem wszystkim mamom (i sobie również) życzenia: radości, uśmiechu i wytrwałości.... A na osłodę polecam pyszne drożdżówki. Przymierzałam się do
Kuchnia w opałachDomownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn
Grahamka, weka i kajzerkaPIZZA NA KAMIENIU! Przepis na ciasto zawsze ten sam , po lewej stronie na blogu w MENU, w zakładce PIZZA, możesz znaleźć szereg przepisów na pizzę. Do koloru do wyboru ;-). Pizza dość często gości u mnie na stole, ale tylko ta robiona przeze mnie. Dzisiaj zaserwowałam z serem gouda, szynką, parmeńską, czarnymi oliwkami, i pomidorowym sosem. Pyszne
SMYKWKUCHNImięsem z kuskusem, na wierzchu kładziemy plasterki sera i zapiekamy aż nie rozpuści się on trochę. Możemy podać z sosem pomidorowym. Łódeczkami się dzielę się Dziś zerwałam kolejną cukinię i mini patisonka, jak również ponad kilo fasolki szparagowej (zielonej i żółtej). Na obiad były cukinia i patison w cieście piwnym, ale w moim malkontenckim nastroju, nie byłam zadowolona
les mirabellesPrzepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzie