botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką, z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno. Tarta z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatitypieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka
Kuchenne aromatyswoją objętość rozwałkowujemy je i dzielimy na 10 części. W każdy kawałek ciasta zawijamy połówkę zimnej parówki. Ponownie odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ps.bułeczki przed upieczeniem możemy posypać startym serem, sezamem lub ulubionymi przyprawami. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytosuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą. 1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera: 470 kcal
Powiedz dietom nieCiasto na naleśniki2 jajka1 szk wody gazowanej3 szk mleka1 łyżeczka soli2 szczypty cukru3 szk mąki pszennej typ 45050 ml oleju1 łyżeczka kurkumyFarsz400 g pieczarek1 cebula1/2 cukinii2 garście świeżego szpinaku1/3 blanszowanego brokuła100 g sera fetasól do smakupieprz kolorowy do smaku1/3 kostki masłaDodatkowoolej do smażeniabułka tarta do panierowania3 duże jajka50 ml mlekasólRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki cukru pudrułyżka cappuccino waniliowegoopakowanie biszkoptów ok. 200 gkakao (ok. 3 łyżki)odrobina masłaTiramisu
Słodka Stronaroztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty ser żółty, pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze
Słodka Stronałyżka jogurtu naturalnego,15 ml spirytusu,olej. Przygotowanie: Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym
Aga w kuchnipłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni na farsz: 2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak) 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach) sok z 1/2cytryny dodatkowo: ogórek 10 dag żółtego sera kilka oliwek Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę(...)oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera (twardego).Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić w średnie kawałki. Wielkością powinny odpowiadać wielkości oliwek. Ser drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto z truskawkami jakie jadłam! Przepyszne, lekkie, w sam raz słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :) SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera(...)Masa serowa : Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy. Przestygnięte galaretki (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników. 4. Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać część masy serowej. Ustawić pionowo truskawki wciskając je żeby się dobrze
Kto ugości moich gości?sera red cheddar 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżki śmietany 18% sól, cukier Mąkę ze szczyptą soli łączymy ze schłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie(...)godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko lekko
Marder&Marder Manufacturenajlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać(...)nadzienie: 300 g młodej marchewki 200 g koziego serka 250 g sera ricotta 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 15 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku oliwa sól pieprz Serek zmiksować z masłem, dodać mąkę i tymianek, połaczyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze