owoce myjemy oraz osuszamy. Większe owoce jak np. banany, brzoskwinie czy ananasa kroimy na kawałki *** *** Wydrążoną łupinę od arbuza wycinamy w zygzak, tak aby powstał ozdobny wzorek *** *** Owoce mieszamy z wydrążonymi kuleczkami z miąższu arbuza i tak przygotowaną sałatką wypełniamy łupinę arbuza. Całość wkładamy do lodówki *** *** W miseczce mieszamy jogurt z miodem *** *** Tak przygotowanym sosem możemy polać(...)możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemdodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy 3/4 ciasta. na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce. Pieczemy w nagrzanym
W kuchennym oknie Ewyjest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki:Kruche ciasto200 g mąki pszennej3 łyżki soku z pomarańczystarta skórka z połowy pomarańczy100
Kulinarne przygody Gatityskóry i piersi. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce. Sok smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Lubie granata jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. Wiem ze teraz w moim domu napewno będzie gościł tez ten sok, który jak sami widzicie
Z Majeczką w kuchniMój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność(...)Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;) Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody: - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu
Sajkofanka smakukażdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko kwaskowate - dodatkowo podbiją smak ciasta. Ciasto po upieczeniu można posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi. Możliwości jest wiele
My simple kitchennaleśników (u mnie bezzapachowy kokosowy) Dodatkowo: ulubione dodatki: - konfitury - ksylitol - świeże owoce sezonowe, itp. W misie roztrzepuję jajka (ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki(...)lekko chrupki) zdejmuję go z patelni. W ten sam sposób postępuję z pozostałym ciastem, aż do całkowitego jego zużycia. Przeważnie wychodzi mi z tego przepisu ok.11-12 cieniutkich, delikatnych jak chmurka naleśników. Podaję je z różnymi dodatkami, przeważnie z domowymi konfiturami, posypane samym ksylitolem lub sezonowymi owocami. Pyszne są również bez dodatków (tak lubi moje najmłodsze Dziecię...) Smacznego
Smaczne Zdroweniezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą* 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 2 żółtkaKREM:* 250 g mascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru(...)cytryny )* 70 g masła* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką
kolorowotorcikowowszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką. Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę pokroić na kilkumilimetrowe kawałki, wymieszać z ksylitolem. Truskawki opłukać, osuszyć(...)użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, ale okazała się ciut za mała, dlatego proponuję wziąć nieco większą i zwiększyć ilość owoców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez). Dno tortownicy wykleić około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut. W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać do niego truskawki, zasypać łyżką mąki ziemniaczanej
Kuchenne zapiski Edytyuzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Pracuję jeszcze(...)mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 3-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego
Book of spellskształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki się skuszą. Duże pewnie(...)zdaniem dzisiaj każdy może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa z dziecięcych lat :) Poniżej podaję sposób, w jaki ja wykonałam swój torcik. Wprawdzie, delikatnie mówiąc, "kuleję" jeśli chodzi o dekorowanie ciast, ale nie narzucam końcowego efektu - każdy może wykonać dekorację według własnych upodobań :) Zatem kochani, Wszystkiego co Najlepsze z okazji Dnia Dziecka :D Źródło: klik Tortownica o średnicy 20 cm Składniki
My simple kitchenLekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka(...)formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie
słodki bratekpianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach 24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około(...)tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto *** *** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Blog z Apetytemprzełamującymi smak truskawkami, które pasują tu idealnie. Nawet jeśli nie uda się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku, nie zawiedziecie się :) Składniki (1 duża tarta) Ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka
Słodkie inspiracjeopakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 1 dowolna galaretka owocowa 1 galaretka truskawkowa truskawki bądź inne owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy je w temp. 170*C przez 25 - 30 minut Jedną dowolną galaretkę rozpuszczamy
W Moim Magicznym Domu