Borówka czarna, czyli leśne jagody to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Wyczekiwany cały rok i szczególnie poszanowany. Wykorzystany co do jednej sztuki. Nic nie może się zmarnować. Jest w jagodach coś, co sprawia, że są dla mnie wyjątkowe. I wcale nie chodzi o to, że są bardzo zdrowe. Może to ich intensywny barwnik, którego nie potrafimy usunąć z ubrań dzieci(...)Cokolwiek to jest, sprawia, że jagody w sezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki
Poezja Smaków - blog kulinarnySame gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza choć niemniej słodka wersja... Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców
vaniliowoczekoladowaDeser truskawkowy to lekkie ciacho łączące w sobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk
Życie zaczyna się w kuchniKruche ciasto z dżemem Przepis na to ciasto mam od babci, często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe. Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów, ale można również dżem zastąpić sezonowymi owocami, najlepiej komponuje się z bardziej kwaskowatymi, gdyż jest stosunkowo słodkie. Składniki: 50 dag mąki tortowej 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy) Przygotowanie: Do przesiewnej mąki z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wylepić połową ciasta, posmarować dżemem (powidłami, musem) i wyłożyć drugą połowę ciasta (najprościej odrywać po kawałku i lekko spłaszczać opuszkami). Piec
My sweet a lifenazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy, w dodatku w ilościach raczej mizernych; więcej(...)pięknie, a kolor ma taki, że aż dech z wrażenia zapiera. Idealnie nadaje się do herbaty, lemoniady, albo do sernika z figami... Ale o nim innym razem. Syrop z owoców czarnego bzu Składniki: (na 500 ml syropu) 500 g owoców czarnego bzu (waga bez gałązek) 250 g cukru 125 ml wody sok z 1/2 cytryny Owoce przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić. Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy(...)osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Smacznego
Krakowskie smaki AniCzasem są dni, gdy bardzo mam ochotę na kawałek ciasta. Niestety czas i inne rzeczy nie pozwalają na większe wypieki. Wtedy biorę do ręki jakieś owoce, małe foremki, troszkę mąki, masła, ... i piekę szybkie słodkości. Dziś wersja z bananem. Jeśli macie ochotę na coś z jabłkami zapraszam na jabłka pod kruszonką Składniki: (na dwie porcje) 2 łyżki masła(...)średnie banany 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżeczki brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do wysmarowanych masłem foremek wkładamy pokrojone banany. Posypujemy je wiórkami kokosowymi. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, cukier, kakao, dodajemy miękkie masło. Łączymy ręką. Ciasto układamy na wierzchu każdej foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik
Słodkie okruszkiStraszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze ;)) zamiennika(...)płynnego miodu 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej owoce: jagody, borówki, maliny cukier puder do posypania Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!środku tygodnia, a dlaczego nie :-) Jak jest szybkie, to do kawusi można spokojnie zrobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), ciasto puszyste, lekkie, smakuje bardzo dzieciom i nie tylko. Bardzo proste w wykonaniu, zamiast jabłek możecie dodać inne owoce. Polecam Wam bardzo i życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)jabłka lub inne owoce 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy na puszystą masę. Partiami dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, ciągle miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, miksujemy i na końcu dodajemy olej. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę ciasta. Do drugiej połowy
kruche babeczkiOstatnio moje wpisy na blogu sa bardzo slodkie. Tak tez bedzie i tym razem, a wszystko za sprawa "Bananowego tygodnia". Przepisu na ta okazje szukalam w
Przysmaki Karolkiuczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki(...)orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie możemy pokroić i jest gotowe do zjedzenia. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezdarzaja sie takie lub inne wpadki? Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn(...)odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać
Moje domowe kucharzeniedoskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej160 g mąki krupczatki160 g masła150 g cukru pudru5 żółtekskórka z cytryny lub wanilia Owoce:1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki mieszamy z cukrem(...)pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym
Mia Cucina Sofietakostkę 3 łyżki marmolady różanej W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy
Kucharzycaskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzenia