www.mgotuje.pl W sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeZima się już kończy (nareszcie!), trzeba to uczcić przygotowując dietetyczne ciasto marchewkowe . Warto! Marchewka to warzywo, które powinniśmy jeść o tej porze roku. To bogate źródło beta – karotenu, który nie tylko utrwala naszą opaleniznę, ale także może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dodatkowo beta – karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku. Jakie właściwości ma jeszcze marchew(...)Zmniejsza przebarwienia skóry. Dlatego warto włączyć marchew do codziennej diety, szczególnie teraz, gdy nie mamy jeszcze dużego wyboru świeżych warzyw i owoców. Czytaj więcej – Przepisy na marchewkowe pyszności A dziś zapraszam Was na pyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe . Dietetyczne ciasto marchewkowe 100 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan
365 dni dookoła kuchniwysmarowanego olejem kokosowym (lub innym albo papierem do pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal
fitolarun.blogspot.comłatwości przygotowania oraz dużej liczbie możliwości zestawienia ich z różnego rodzaju dodatkami. Uwielbiamy naleśniki z serem, konfiturami i świeżymi owocami. Naleśniki przygotowujemy także na słono, czyli wytrawnie ze szpinakiem, kurczakiem albo pieczarkami. Jak zrobić idealne naleśniki : przepis na ciasto naleśnikowe. Istnieje wiele przepisów na idealne naleśniki i wiele z nich jest równie pysznych. Mój ulubiony jest recepturą
Moja Książka Kucharskagodzin. 3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie. 4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt. 5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. 6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyponiższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella - "idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta(...)wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie za pomocą łyżki nam a cz a nej w wodzie nabieramy porcje ciasta i przekładamy
Słodka Stronawypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę, cukier i proszek, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku(...)parze i przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką
Pieguskowa Kuchniazmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie Oczyszczony pocięty(...)obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zaczną się lekko rozpadać,. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyć piankę. Pianka 5 -6 białek, dużych 200 g cukru 2 budynie śmietankowe-proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Wykonanie Ubić na sztywną białka ze szczyptą soli. Pod koniec
w mojej kuchnipewno większa niż 8 porcji, porównując do porcji ciasta, którą dostaje się do kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę , bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe owoce, nie tylko maliny. Crumble z malinami i mascarpone Składniki: okrągła foremka o średnicy 28 cm Kruszonka 225 g zimnego masła, u mnie(...)malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji skórka otarta z jednej cytryny Masło (200 g), cukier i mąkę rozcieraj między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp
codojedzeniaSezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się(...)zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo
Kucharzycaświęta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek(...)mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli
chili & sugarSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. Smacznego
Kuchnia PokoleńZdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Masa morelowa: 7. Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba(...)będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta. Krem czekoladowy: 8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce. 9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać. 10. Galaretkę morelową
Mała Cukierenka