sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki, żywi się nektarem, a jednocześnie zapyla roślinę. Z kwiatów powstaną spore owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną
W kuchni Karmel-itkiskondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić(...)każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Moje Słodkie Piekiełkostrucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g masła 100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny 150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy sok wyciśnięty(...)cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć
Smakołyki BerenikiSłodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku
Wanilia i Kardamonswój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą(...)piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone
Ciastkozercywiem czemu, ale ostatnio coś lubię "pracować" z ciastem drożdżowym..i tak oto powstały pyszne drożdżówki z domowym budyniem, kiwi i kruszonką..oczywiście budyń można przyrządzić z torebki i dać inne owoce..wszystko wedle własnego gustu. 50 dkg mąki 40 g świeżych drożdży 20 g miodu 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 szkl. mleka szczypta soli 75 g miękkiego(...)mąki pszenne j Dodatkowo dowolne owoce 1 białko (pozostałe z jajka na budyń) Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować budyń i kruszonkę
Moje domowe kucharzeniespód tarty moja o średnicy 28 cm. i włożyć na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto po nakłuwać widelcem, piec 180 st. 15-20 min. Wyjąć, wystudzić. Krem kajmakowy: 3 łyżki kajmaku z puszki 1/2 opakowania serka mascarpone (250 g.), schłodzonego zmiksować krótko serek(...)łyżki cukru pudru Zmiksować wszystko razem do uzyskania sztywnego kremu. Wyłożyć na krem kajmakowy. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce lata. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć do temperatury pokojowej 15 minut wcześniej by spód nie był twardy (kruche ciasto twardnieje w lodówce). Posypać kakaem
Kubki smakusprawą cudownych suszonych owoców to nieodzowny ich element. Jedyne czego nie cierpię z suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem. Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia świąt i będzie równie pyszny
MamaOskarkaświeżych drożdży 125 gram masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona
Moje domowe kucharzenieciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without salt podczas(...)prostota mnie ujęła, a plastry czerwonych pomarańczy na wierzchu zachwyciły. Akurat udało mi się kupić takie pomarańcze w Lidlu, ale jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je zwykłymi pomarańczami. Ciasto jest z jogurtem greckim i na łagodnej oliwie. Ot takie są jego naciągane śródziemnomorskie konotacje ;) Jeżeli nie lubicie mazurków, a pieczenie baby wydaje się Wam zbyt skomplikowane, polecam
Chilli Czosnek i OliwaŚwiąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego Dodałam tylko miód, orzechy
Oryginalny smakmożemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto. *** Babeczki na białkach PRZEPIS TUTAJ Ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem(...)mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. *** Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam
Blog z Apetytem