takowej nie zauważyłam, bo po prostu jeśli mam za dużo dzielę się z sąsiadami i rodziną. I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony. Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły. Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką. Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego
Tylko pyszniePORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia, ananas lub banan różne ozdoby dla dzieci Do rondelka wkładamy margarynę(...)babeczki do osobnej miseczki, robiąc dziurkę (całość dokładnie widać na zdjęciu czwartym). Wkładamy pokrojony w małą kosteczkę owoc (może być np. ananas, brzoskwinia lub truskawka). Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i barwnik niebieski. Przekładamy do babeczek. Oprószamy wyciągniętym wcześniej ciastem (lekko sproszkowanym. Dekorujemy wg uznania
Gotuję Testujędamy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła(...)mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką
Wypieki Rene" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje
Słodkie Przyjemnościmożecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie
Fabryka pomysłówgofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce- SPIŻARNIA i DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie to idealny owoc do przetworów. Nadaje się na soki, kompoty, dżemy i konfitury.Ja przygotowuje konfiturę z wiśni, gęstą z owocami widocznymi prawie w całości. Słodką
SMYKWKUCHNIprzez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. 4. Do ciasta dodajemy tarte jabłko i cynamon. 5. Placuszki smażymy na patelni teflonowej (patelnię możemy przesmarować olejem za pomocą pędzelka). 6. Placuszki podajemy z kleksem jogurtu i owocami. 7. Całość oprószamy cukrem pudrem. Placuszki z jabłkiem i cynamonem są bogate w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTworząc dzisiejsze ciasto kierowałam się zasadą "jeśli nie wiesz co zjeść, zjedz wszystko na co masz ochotę". Mogę to uznać za moją myśl przewodnią, do której bardzo często się stosuję. Myślę, że widać to w moich (czasami całkowicie nieprzemyślanych) przepisach. Spód powstał na bazie mąki kokosowej i nowego w moich zapasach białka konopnego, które jest miłym prezentem od sklepu internetowego(...)Spiżarnia . Przez dłuższy czas walczyłam ze sobą, aby nie użyć do spodu połówki banana, która zalegała w koszyku z owocami po ostatnich kuchennych eksperymentach. Niestety (albo na szczęście) , uległam pokusie, rozciapkałam go widelcem i wymieszałam ze składnikami na ciasto. SKŁADNIKI: SPÓD: 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody
healthy dreamsDzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na drugą połowę:) Co niektórym na pewno się przyda. Gdy robiłam rogaliki, co jakiś czas mimo chodem zerkałam na telewizor znajdujący się w salonie i muszę stwierdzić, ze strasznie denerwuję mnie reklamy przyborów szkolnych(...)tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie oraz resztę składników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm i wycinamy trójkąty. Kładziemy na każdym trójkącie po pół kostki czekolady i zawijamy go w rogalika. Wszystkie układamy na blaszcze, pozostawimy
ciastkarnia na kruchym spodzieczerwonych. Szlachetne odmiany wyróżniają się dużymi owocami, o soczystym słodkim i dyskretnie aromatycznym miąższu. Czereśnie są owocem sezonowym. Czereśnie najzdrowsze są, gdy spożywa się je na surowo. Ponadto można z nich zrobić kompot, musy, czy przeciery. Pasują idealnie do ciast drożdżowych, kruchych, a także do domowych galaretek, czy kiśli. Komponują się idealnie z delikatnym mięsem np. królikiem
Ciastka - domowe słodkościCześć! Dzisiaj obchodzę urodziny. Z tej okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej(...)formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około
Moja pasja smakuPANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki
KUCHARNIAkażdemu zdarza mi się kupić czegoś za dużo. Najbardziej problematyczne są warzywa i owoce, które po pewnym czasie nie wyglądają apetycznie, choć nadal nadają się do spożycia. Wtedy najlepiej je przetworzyć. Banany których skórka zaczyna brązowieć doskonale nadają się do przygotowania koktajlu albo ciasta bananowego zwanego też chlebkiem bananowym. Sekretem udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które
Smakowity Blog Kulinarnyzapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką. Parę słów o maśle orzechowym Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące, a ponad(...)słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki
Kulinarne przygody Gatitydeser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali, jak i duzi, a przepis poszedł(...)niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉 2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy dodać drugą galaretkę. Wtedy 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Musimy wziąć pod uwagę
Kuchnia MagdaLeny