ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:819/1556)

Sernik limonkowy z awokado na zimno 206

Jak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest

Moje Małe Czarowanie
Bajaderka z zakalca 212

Jeśli masa jest sucha dodajemy również serek lub krem czekoladowy. Mieszamy wszystko i przekładamy na blaszkę. Wyrównujemy ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto po kilku godzinach kroimy na kawałki i oblewamy polewą. Wedle uznania posypujemy kandyzowanymi owocami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. POLEWA: Margarynę roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy do rozpuszczenia - nie gotujemy. Studzimy. Smacznego

Kuchnia od dwojga
KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 176

Znane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie

Kuchnia MagdaLeny
Puszysty kopiec ganache 125

Niesamowity deser! Puszysty, piankowy, kremowy puszek o intensywnie czekoladowym smaku. Zastosowanie: - jako samodzielny deser np. z dodatkiem owoców leśnych - jako baza do trufli z posypkami - inspiracja do posypek tutaj - przełożenie do ciast i tortów - baza do ciasteczek Brownie King A do tego.. do zrobienia tego rozkosznego kopczyka potrzebujesz tylko dwóch składników! Czas przygotowywania:  30 minut Ilość kremu

AniaGotuje.pl
Czekoladowo- bananowe brownie z gruszkami 182

Na sklepowych półkach pojawiło się już całkiem sporo smacznych gruszek. Nie wiem jak Wy, ale mi one smakują zdecydowanie bardziej od jabłek, więc grzechem byłoby nie

Kuchnia w czekoladzie
Miodowe naleśniki 181

gładką masę. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Partiami smażyć naleśniki, wlewając porcję ciasta na rozgrzaną patelnię. Następnie podnieść patelnię i rozlać ciasto na całą powierzchnię. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać naleśniki z owocami dżemem lub twarogiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 201

pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. 9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka 10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz

U Fiolki
Placek brzoskwiniowy 129

mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Artykuł Placek brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 145

Powiem Wam nieskromnie to najlepsza drożdżówka jaką udało mi się ostatnio upiec, choć na zdjęciu nie widać tego efektu zawinięcia –biały ser, jasny marcepan …tylko porzeczki

Wanilia i Kardamon
Bananowe brownie z truskawkami 143

W ramach wydarzenia Truskawkowo Mi! a dodam że mi jeszcze czekoladowo! upiekłam to pyszne brownie z truskawkami. Jest mega czekoladowe a jak ogólnie wiadomo truskawki z

Moje Małe Czarowanie
Truskawkowa pianka z kokosem 164

  W tym sezonie najbardziej smakują mi truskawki w towarzystwie kokosa, jeśli jogurt i truskawki to koniecznie posypane wiórkami kokosowymi, jeśli omlet z truskawkami, albo kasza

Cynamonowe szczęście
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 167

skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może

Magda Kucharzy
Ruskie pierogi które wyszły bosko 139

wahania. Schody zaczęły się pojawiać gdy trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sernik z brzoskwiniami 186

Sernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser/krem czekoladowy z tofu 127

znajdzie się taka osoba, która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii .  Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja) 150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko ) (*) 75g czekolady mlecznej (**) Opcjonalnie: 1 łyżka kakao

Di gotuje
Lekkie jak puch placuszki jaglane 153

mąkę owsianą i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Na jeden placuszek przypadają 2 łyżki ciasta. Smażymy z obu stron na złoto. Do wykonania sosu z kiwi użyłam 2 owoców, które zmiksowałam

Przysmaki Karolki
Przez żołądek do serca czyli dania na Walentynki 246

śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym. A tu zdrowa wersja deseru lub przekąski – serca z owoców z dipem jogurtowym. Nieco bardziej pracochłonna wersja deseru – miseczki z czekolady nadziane bitą śmietaną i owowcami. Wyglądają bosko czyż nie? Zawsze też

Mama z miasta
MAŚLANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM DOMOWEJ ROBOTY 129

     Spadł śnieg.  W Szczecinie! Nie wierzyliśmy własnym oczom. To już kolejny raz w tej dekadzie.  Podczas porannej krzątaniny usłyszeliśmy krzyk : "śnieg

OliveandThyme
Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie 160

Deser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano

Moja Delicja
Pleśniak z dżemem i truskawkami 160

Tym co teraz powiem Ameryki nie odkryję ale…gotowanie uzależnia. Jeszcze niedawno potrafiłam przygotować tylko kilka potraw w tym głównie sałatek i pieczonych mięs. Pieczenie

Mama z miasta
Kokosowe gofry 145

jajku ,nie przerywając mieszania. Wlać mleko kokosowe, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto porcjami wlewać do gofrownicy. Smażyć na złoty kolor. Udekorować ubitą śmietaną i dowolnymi owocami. Również można posypać cukrem pudrem i dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Rolada jabłkowa 199

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też

Cynamonowe szczęście
Kołaczki rybne 179

Składniki na ok. 6 dużych bułeczek: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej oraz 1 łyżeczka do drożdży 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka soli 25

Moja Galeria Smaku
Muffiny twarogowe z owocami 162

mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone, gdy wierzch dobrze się zrumieni, a wykałaczka

Czerwień i błękit
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 116

Łosoś, ryba ze wszech miar szlachetna, ma to do siebie, że niezależnie od tego, jak się go przyrządzi, w zasadzie na pewno będzie smakował... Tym niemniej

Aromatyczne Podróże
Pełnoziarniste tosty z malinami 118

Tosty nie muszą kojarzyć się z białym chlebem i mnóstwem kalorii. Można przygotować je z mąki pełnoziarnistej, wypełnić świeżymi owocami i cieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki

Chocolate Muffin Blog
Suszone jagody 171

słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy je zamiast słodkiego batonika. Ciasta ze świeżymi jagodam i są przepyszne, każdy o tym wie . W moim menu jest kilka takich smacznych przepisów

Proste Potrawy
Kruche ciasto z malinami i borówką amerykańską 221

Ko lejny weekend przed nami , a wraz z nim pyszne letnie ciasto: kruche z malinami i borówką amerykańską. Polecam serdecznie ! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Kruche ciasto z malinami i borówką amerykańską 221

Ko lejny weekend przed nami , a wraz z nim pyszne letnie ciasto: kruche z malinami i borówką amerykańską. Polecam serdecznie ! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 188

pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. 9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka 10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz

Fiolka w kuchni
Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru) 158

ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.) źródło przepisu Przepis dodaję do akcji Letnie Owoce

FitKot
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 166

wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki .  Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można

Chilli Czosnek i Oliwa
JABŁKOWE BROWNIE 164

Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem

cool and minty
Muffinki z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką 106

pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami. 3. Pieczemy z teromoobiegiem, w temperaturze 160 stopni

Szefowa kuchni
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 148

ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Parowańce z truskawkami 224

Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam! Składniki ciasto 2 pełne szklanki mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 20 g drożdży … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka pomarańczowa 161

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam

Moje Małe Czarowanie
Tarta z jabłkami 127

Ciasto dociskamy , nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście koliście.Posypujemy cynamonem. W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem i śmietanką i zalewamy owoce. Pieczemy około 45 minut (lub dłużej) ,  w temp. 180 stopni. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Szarlotka z migdałową kruszonką 266

Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 143

gorącymi wiśniami (powyżej) lub z gorącymi malinami (poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce na ciepło do towarzystwa - bajka! Obydwie porcje nie wiadomo kiedy zniknęły nam z talerzy :) Szacunek dla obsługi , która dwoiła się i troiła

Grunt to przepis!
Placek z rabarbarem 181

Rabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej

czarrna od kuchni
Brownie 178

jajka z cukrem, dodajemy mąkę, a na koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 165

stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placuszki z kaszy manny 133

sztywną pianę, delikatnie wmieszać do pozostałych składników. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki – ślimaczki z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym 212

drobną kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać około 70 ml. wody i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zmiękną dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i zmiksować na gładką papkę. Wystudzić. Ciasto : 350 gram mąki pszennej 150-170 ml. ciepłego mleka 2 małe jajka + 1 do posmarowania 7 gramów drożdży świeżych 2 łyżki i łyżeczka

Niebieski kubek z kawa
Sernik na zimno na dwa sposoby! 143

Kruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche z kokosem i jabłkami 188

Bardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak

Cynamonowe szczęście
Pieróg z jabłkami 149

700 g mąki 1 szkl mleka 2 jajka 30 g drożdży 3 łyżki cukru 50 g oleju szczypta soli 5-6 jabłek cukier cynamon Mleko zagrzać

Gotowanie jest łatwe
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 233

Przepyszne drożdżówki z aromatycznymi jagodami i aksamitnym białym serem polane lśniącym lukrem to domowe łakocie którym mało kto jest w stanie odmówić. Świetna propozycja dla wielbicieli

Słodka Strona
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 251

Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się

Słodka Strona
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 133

godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Wyłożyć owoce, na wierzch zetrzeć marcepan. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 plastrów. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć płasko bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
maślane bułki z morelą 158

nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem

Miód i pieprz
Miniserniczki z malinami i białą czekoladą 143

Kocham maliny. Z niecierpliwością czekam na sezon malinowy i kiedy już nastąpi, mogę jeść te małe, niepozorne owoce na śniadanie, obiad i kolację. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie

Cakes By Kejt
Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami 209

Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo aromatyczne i do tego bardzo zdrowe. Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie

Moje Małe Czarowanie
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 193

Witajcie Długie weekendy rozleniwiają strasznie, a ten był wyjątkowy, bo urodzinowy i wyjątkowo ciężko powrócić do szarej codzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem

Cynamonowe szczęście
Fondant, czyli ciasto-lawa i truskawki 199

Przepis na to cudo znalazłam u Avy klik , zapisałam w ulubione i jak zrobiłam, to stwierdziłam, że to będzie jeden z ulubionych moich deserów. Troszkę się

Codzienna kuchnia niecodzienna
tradycyjny sernik krakowski 162

Dawno nie piekłam żadnego sernika! Dlatego na tegoroczną Wielkanoc zaszalałam i upiekłam nawet dwa! :) Dzisiaj dodaję przepis na pierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy

chili & sugar
Torcik czekoladowo-śliwkowy 159

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur   i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 409

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z

Ostra na Słodko
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

pamiętamy… Pierwszy raz naprawdę piękne zdjęcia jedzenia, od których nie mogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto

GRUBY WAŁEK
NA JAGODY 139

MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej  1 filiżanka jogurtu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: olej roślinny owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę należy wsypywać stopniowo, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić na 10-15 minut

KUCHARNIA
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 79

jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 161

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się) więc :) To żaden żart, to życie. Czasami tak bywa, że nie można wyjść z domu,  bo dziecko śpi i jak nigdy śpi akurat dwie godziny. A za te dwie godziny   mniej więcej już

bistro mama
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 151

 Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam

W kuchni wieczorem
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 355

dloni i wlozyc do srodka truskawke i 1 lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosnieciamase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremkiw piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie(...)calkowitego stezenia masybiala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli wolisz lukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Urodzinowy tort Bruna 197

Z okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go

Z butelką mleczka w tle
Domowe Jagodzianki 193

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a

Słodka Strona
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 210

całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 147

zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową

Oryginalny smak
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 165

cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy

Moniki Smakołyki
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 230

Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKICiasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody (może być gazowana)2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąkiszczypta solimasło do

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z malinami 148

ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego

Wyprawy kulinarne
Tarta migdałowa z borówkami 174

Lato w pełni, na pogodę w tym roku nie ma co narzekać więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać do urlopu i wyjazdu do Polski

ciastkarnia na kruchym spodzie
Koperty z camembertem 153

świeży lub suszonyPiekarnik nastawić na 220 stopni C. Ser pokroić na kawałki. Do miodu dodać łyżeczkę suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów. Na każdy nałożyć kawałek sera i kilka owoców żurawiny. Rogi każdego kwadratu składać do środka na kształt koperty. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem

wyzwania kuchenne
Sernik na zimno z mascarpone 372

chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki

Poezja smaku
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 178

czyli tartę. Tym razem zainspirowałam się przepisem Magdy z bloga My simple kitcheni nie pomyliłam się, gdyż połączenie czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm:Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa

Fabryka pomysłów
MINI CHARLOTTE TRUSKAWKOWO-WANILIOWE 185

Obecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 158

ciasto  : ● 280 g mąki pszennej ● 125 g miękkiego masła ● 50 g płynnego miodu ● 30 g orzechów włoskich ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na farsz : ● 4 pigwy ● 1 duży kawałek sera brie (ok. 250 g) ● 3 duże jajka ● 200 ml śmietany kremówki ● 20 g starego parmezanu ● ½ pęczka szczypiorku ● oliwa z oliwek ● sól i pieprz Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto : miękkie(...)orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj farsz : oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, i pokrój owoce na talarki grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż talarki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 147

mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek(...)kraju mają wiele wariantów. Mogą być z nadzieniem daktylowym (najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej. Generalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samira ma 9 lat! :) I jeszcze jeden szybki torcik... 149

tylko, że pieczony przez 30 minut w kwadratowej foremce 20cm (jeśli wierzch zaczyna się za szybko przypiekać wystarczy przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej); - do środka - 3-4 czubate łyżki dżemu wiśniowego, najlepiej dość miękkiego i lejacego i z całymi owocami, lub przynajmniej z ich dużymi kawałkami; - na wierzch - ubić mikserem w sporej misce: 250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze(...)pokojowej) + około 200ml śmietanki 36% (zimnej, z lodówki) + 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego + około 2 łyżki drobnego cukru, lub do smaku + odrobina czerwonego barwnika w żelu; Wystarczy - zimne ciasto przekroić horyzontalnie na dwie części, posmarować dolna część dżemem, przykryć goórna częścia, a następnie rozsmarować krem śmietankowy na wierzchu i bokach

Lejdi of the house