ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:826/1556)

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries 159

kółka o średnicy około 12 cm. Na środek każdego okręgu wyłóż 1 sporą łyżkę budyniu, po kilka owoców miechunki i małej łyżeczce dżemu. Zawiń 2 brzegi na siebie tworząc pakiecik i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każde ciasto wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i migdałami. Włóż ciastka do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez

karmelowy
Szarlotka z kardamonem 169

podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować, wyłożyć nią spód i boki tortownicy (nie muszą być całkowicie przykryte ciastem, ale przynajmniej do połowy wysokości blaszki). Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut.  6. Za pomocą nożyka naciąć owoce kardamonu, wyłuskać czarne ziarenka, rozbić niezbyt drobno w moździerzu. 7. Jabłka (bez soku, który się wytworzył), rodzynki i kardamon(...)ogień i dusić mieszając przez 5-10 minut (czas zależy od jabłek, jakie mamy), żeby zmiękły, ale nie rozpadły się!  8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta

Kuchnia Prezydentowej
Tort Malinowo-Waniliowy 130

ramach zadość uczynienie mam dla Was moi Kochani przepis na przepyszny i cudowny tort pełen malin, słodki lecz nie do przesady, delikatny, maślany, kremowy a do tego pełen owoców. Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą nam: 8 całych jajek 12 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek maki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny(...)biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości  środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami oraz płatkami suszonej róży herbacianej.  Smacznego i cierpliwości ten tort

Kuba Gotuje
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 102

pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 167

przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm  Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem(...)puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać

SzczyptaSmaQ
Tartaletki z gruszkami i orzechami. 137

owoce lekko zaczną się rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia gruszkowego i wymieszać. Nadzienie przełożyć do kokilek z podpieczonym ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce mrożone ciasto kruche (lub poukładać kawałki świeżego ciasta, np. formując kratkę). Ponownie wstawić do piekarnika

zadanie-gotowanie
85. Omlet bananowy z ciasteczkami belVita 150

kostkę. 3. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, pokruszone ciastka i banany. Wymieszać na jednolitą masę. 4. Połowę ciasta wylać na mała patelkę i na małym ogniu upiec na złoty kolor z obu stron.  5. Można podać z innymi owocami i jeść koniecznie na ciepło

Jadło i czytadło
Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek 344

pszenną) 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut

Szefowa kuchni
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 179

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false(...)NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki budyniowe 106

skończyłam smażyć, to już ich prawie nie było. Naleśniki pyszne, delikatne, wyczuwamy smak budyniu. Są idealne do owoców, więc jak najbardziej możemy wykorzystać fakt, że jest ich teraz dużo. Przepis podaję tak na oko jeśli chodzi o mąkę, bo zobaczycie ile ciasto jej zabierze, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, która u mnie jest taka jak przy tradycyjnych naleśnikach. Polecam(...)dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i teraz dodajemy mąkę. Tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Najlepiej mąkę dodawać partiami. 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.Układamy je jeden na drugim i nakrywamy drugim talerzem, żeby były ciepłe i miękkie. Podajemy z serkiem, bitą śmietaną, dżemem, owocami sezonowymi. Smacznego

kruche babeczki
Ucierane ciasto z rabarbarem + film 140

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ucierane ciasto z rabarbarem o lekko kwaskowatym smaku, to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik, do kawy lub na podwieczorek . Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.       Składniki na tortownicę 23 cm : 10-12 łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady cukier puder do posypania ciasta Przepis : Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 – 2 cm kawałki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy olej i porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do gęstej masy

Smakowite Dania
Ekspresowe pampuchy na sodzie [ jak zrobić pampuchy, kluski na parze, co to są pampuchy ] 157

owocowym. Do przygotowania pampuchów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 8-10 pampuchów na ciasto: 200 g maki pszennej (typ od 400 do 550) 100 ml kefiru (100 g) 1 jajko (rozmiar L) 2 łyżki cukru kryształ ½ łyżeczki sody szczypta soli ------------------------------- oraz owoce – około 1 ½ szklani jagód 2 łyżki cukru kryształ ½ łyżki maki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)filmiku z przepisem na: Pampuchy na sodzie Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest gotowe. Ciasto jest dość klejące więc podczas wyrabiania podsypuję mąką, (w sumie użyłam do podsypania około 2 łyżek mąk pszennej

Uwaga Babcia Gotuje
Kleryżki 128

schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz i kciukiem zrób wgłębienie na dowolny owoc lub dżem. Dżemem lub powidłami lepiej ozdabiać po upieczeniu. Owoce kandyzowane przed pieczeniem. Piec w temp.180°C około 20 minut

Pysznie & Pięknie
Bezglutenowy kruchy placek ze śliwkami 146

łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 250 g masła 1 jajko 8 łyżek wiórków kokosowych Owoce: 1,5 kg śliwek 100 g brązowego cukru 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie) cukier puder  Wszystkie składniki na ciasto poza wiórkami kokosowymi umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel

Kuchnia bezglutenowa