proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.Wyłóż ciasto do formy 22-24cm.Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką, aby nie puściły soku.Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka.Krem:- 150 g masła(...)minut. Ostudź.Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.W trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.Przed podaniem posyp cukrempudrem i ciesz się
Pasje Jolkisię namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI Na ciasto 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki tortowej 6 jajek Na bitą śmietanę 500 ml śmietany 36% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 2 opakowania śmietan-fix do dekoracji: cukier puder lub polewa czekoladowa dodatkowo: owoce sezonowe WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury(...)ostudzenia. Jak masa nie będzie już zbyt gorąca, dodawać po jednym jajku wmieszując je w masę. Gotową masę wyciskać przez szprycę lub rękawem cukierniczym zachowując jednak duże odstępy, bo ciasto wyrasta bardzo duże. Piec w piekarniku 25 minut nie otwierając w trakcie pieczenia piekarnika, bo wówczas eklerki opadną. W międzyczasie ubić śmietanę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać śmietan
Passions hobbies lifeSernik to wymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej(...)puszysty? Jeśli zdarzy się nam, że nasz sernik wyjdzie suchy, można „zamaskować” ten fakt aromatycznym sosem z owoców, wykorzystując go jako polewę do sernika. Ale aby taka sytuacja nie zaistniała, można temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Wilgotność zależy także od rodzaju twarogu. Jeżeli widzimy
Raj dla PodniebieniaTruskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne
Kuchnia MagdaLenyTruskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne
Kuchnia MagdaLenyzrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato, świeżość i młodość skondensowane w połyskliwej kuleczce. Czereśnie są kopalnią soli mineralnych(...)stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni
Niedzielny kucharzBiszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki(...)dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo
Bon appetit mon amiepieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie ubić śmietaną, zatrzeć czekoladę i umyć owoce Bon apetit! Artykuł Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis pochodzi
Kate's KitchenCzarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci(...)Agrestowa tych, która w XVII wieku została okrzyknięta mianem „eliksiru młodości”, zawiera bowiem mnóstwo cennych dla naszego organizku składników. Czarne porzeczki, które są kwaśnymi owocami , są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B, E, ale najbardziej jest ceniona za zawartość witaminy C. W 100 gramach znajdziemy
Kulinarne przygody Gatityumiejętności, a efekt jest naprawdę pyszny i z pewnością zaskarbi sobie nie jedno wielkanocne podniebienie :) Spróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiód, ksylitol i naturalny smak owoców. Jeśli ktoś nie może (np. przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo. Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
DietologW Polsce kończy się długi weekend a u ans pogoda wariuje. Jak nie sztormy i deszcze to grad i śnieg. Wczoraj miałam niesamowity widok za oknem
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli(...)utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut
Zrób to smacznieskładników i wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 łyżeczce ciasta na placuszek i smażyć z dwóch stron na rumiano. Układać na talerzu po 10 lub 15 sztuk. Podawać z cukrem pudrem, Nutellą i owocami. Tak przygotowywane są naleśniczki :) Zapraszam na oficjalną stronę http://www.camdenlockmarket.com/shops/stalls/dutch-pancakes/
Chocolate Muffin Blogprzypomniało mi się ciasto które ewidentnie kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)część kropek) - mąka, proszek, cukier. Dodajemy jajko, mleko i olej i mieszamy na gładką masę. Pół przelewamy do innej miski i dodajemy łyżkę kakao a do jasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego. Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić ;p) i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy po prostu papilotkami
W kuchni bez szafek