drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako dziecko pamiętam jak tato wchodził na daszek i zrywał niezliczone ilości tych małych czerwonych kuleczek do blaszanych, podłużnych dzbanów. Mama spędzała dużo czasu na zaprawianiu pysznego kompotu wiśniowego, który później był nieodzownym towarzyszem niedzielnych(...)kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowaszklanka wody- 1/2 szklanki cukru- 1/2 pomarańczy- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz(...)połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę
Zainspirowana w kuchniwszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć warstwami ciasto i maliny - u mnie całość dochodziła prawie do wysokości papilotek . Do każdej muffinki wypadło po około 6 szt. malin - przekładałam nimi porcje ciasta . Wyszło mi 12 sztuk babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika(...)piec ok 22-25 minuty - c zas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta . Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe! Muffinki wyszły w smaku niezbyt słodkie i mocno malinowe, nadziane soczystymi owocami i doprawione dodatkowo wypuszczonym w trakcie pieczenia sokiem. Dla słodkolubnych polecam oblać dodatkowo wierzch polewą czekoladową. Ja tym razem sobie odpuści
Grunt to przepis!ciast 😅😅 Zaraz się wybieram po zapas kaszy jaglanej i twarogu😆 Naprawdę śmiało polecam, a dodatkowo odsyłam do podstaw 👉 jak ugotować kaszę jaglaną . Tylko nie dodawajcie soli, bo to wersja na słodko😏 Składniki na formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -3 jaja -100 g twarogu -słodzik/cukier wedle uznania -3 łyżki masła orzechowego -400 g truskawek lub innego owocu(...)dałam mrożone. Jeśli chcecie uniknąć efektu "rozlanego soku" dajcie świeże lub rozmrożone oprószcie delikatnie w mące ziemniaczanej). Pieczemy 40 min 160 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 1123 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzudodajemy wiórki kokosowe, jeszcze raz miksujemy i gotowe. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki z obu stron powinny się nam ładnie zarumienić, Podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami, syropem klonowym lub dżemem :-) Smacznego
kruche babeczkisię zastanawiałam czy dodać ten przepis. Omlet to nie sztuka. Uznałam jedna, że warto podzielić się z Wami przepisem na omlet idealny. Możecie go podać z ulubioną konfiturą czy owocami. Jest idealny, puszysty. Spróbujcie ! Składniki (1 duży omlet): 4 jajka sól 1 łyżka mąki serek waniliowy borówki olej roślinny do smażenia Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Biała ubij(...)wymieszaj białka z żółtkami i mąką. Na dużej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oleju roślinnego. Wylej ostrożnie ciasto i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi składnikami. Ja lubię rozsmarować serek waniliowy i dodać ulubione owoce
Moja pasja smakuwłożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła(...)łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimożna otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie... składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie
Z Kuchni Do Kuchninajlepiej niegazowana. Od czasu do czasu możemy się też schłodzić czymś bardziej przyjemnych, jak chociażby lodami Te domowe będą najlepsze. Od nas zależy jak słodkie powstaną i jakich owoców użyjemy. Ja tym razem postawiłam na truskawki bo jak wiadomo sezon w pełni. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców. Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne i naturalne w smaku. Użyłam syropu z Agawy ale można także
mecookslato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru
Kulinarne przygody Gatityurozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego
Kulinarne przygody GatityDla mnie jedyną zaletą jesieni jest sezon na dynię, która w moim domu dynia znika pod każdą postacią. Uwielbiamy ją na słodko i w daniach wytrawnych
Di gotujedlatego zaczynam sięgać już po dobra jakie przynosi nam jesień. Kiedy łapie mnie ochota na słodkie, a nie mam czasu przyrządzić ciasta lub innych słodkości zabieram się za przygotowanie sałatki owocowej. W końcu możemy w niej umieścić owoce jakie tylko chcemy i jakie mamy pod ręką. Warzyw i owoców w domu każdego z nas nie powinno brakować, szczególnie
Be Fit Be StrongSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
zdrowo i aktywniePyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe
Moja Delicjałyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta na placuszki, oprócz jagód, na gładko. 2. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, starając się aby owoce za bardzo się nie rozpadły. 3. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. 4. Podawaj ciepłe placuszki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJak zrobić najlepszą roladę bezową? Bardzo prosty przepis i za każdym razem się udaje. Nie będę ukrywać, ale akurat do tej rolady przybierałam się jak pies
Tylko pysznieprzygotowaniem poradzi sobie nawet przedszkolak. Wiem co mówię, ponieważ ostatnio pokazywałam Wam na Instagramie jak moja pięciolatka samodzielnie przygotowała ciasto jogurtowe z jagodami :) Babka jest na bazie tamtego przepisu. Zamieniłam jedynie jogurt na kefir i owoce dodałam do środka. Użyłam borówek, które nie puszczają dużo soku i nie ma szans, aby zrobił się zakalec :) 2,5 szklanki mąki pszennej
Mienta blognaczyniu mieszamy składniki mokre: rozpuszczone ostudzone masło, mleko oraz jajka. Do mieszanki dodajemy składniki suche. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania kremowego ciasta. Odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub w zdrowszej wersji z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem
Bon appetit mon amiekawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio
Zasmakuj KuchniPróbowaliście kiedyś wymieszać ser ze zblendowanymi owocami i upiec to jak sernik? Brzmi wariacko ale udało się to genialnie! Tak lekkie, pulchne ciasto nie mogło czekać aż wystygnie. Nie zdążyło, zjedliśmy je na gorąco. Cudownie pachniało gruszkami, bo to one grały tutaj najważniejszą rolę. O takim cieście myślałabym wyobrażając sobie herbatkę u babci na wsi. Niby zwyczajne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiód (płynny) lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i borówki w obu wariantach (masy owocowej i całych owoców). Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika
Fleksitarianizm.plKruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na
Wanilia i KardamonPatelnię rozgrzewam a następnie pędzla silikonowego smaruję nią odrobiną oleju. Za pomocą dużej chochli kuchennej wylewam porcję ciasta. Smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie przygotowuję twarożek, łącze wszystkie składniki i wyrabiam widelcem. Owoce myję i kroję w plastry. Naleśnik smaruję twarożkiem dodaję owoce i zawijam w rulon. Naleśniki możemy podsmażyć na oleju na rumiano. Smacznego
Gotowanie PatkiSkładniki: 500 g serka homogenizowanego naturalnego 500 g dojrzałych brzoskwiń 2 łyżki chia 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka galaretka Przygotowanie
czarrna od kuchniBardzo chciałam upiec coś prawdziwie truskawkowego, lekkiego i letniego, więc tak właśnie powstało ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem na bazie mleczka kokosowego Ostatnio bloga zdominowały
Fitkotmałym przenośnym wszystko piecze się szybciej :) Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie ciągnie się za nim. Można jeszcze zostawić ciasto w piekarniku na opcję „dół” kilkanaście minut aby mieć pewność, że spód się dopiecze bo owoce puszczą sok. 10. Można podawać jeszcze trochę ciepłe wraz z owocami i lodami
Candy PandasCiasto jest bardzo smakowite, wilgotne i idealne do kawy czy herbaty w niedzielny poranek. Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły. Polecam do
Moje Małe CzarowanieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuTrochę znowu zawaliłam, bo przepis miał być wczoraj, ale po prostu brakło czasu, by przysiąść przy komputerze. Mam nadzieję, że wszystkie Mamy zostały już należycie obdarowane
Kuchnia w czekoladzieRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą
Wanilia i Kardamonprzygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej
mecooksprzygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej
mecookscukru 30g kakao 2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Ponadto: owoce do dekoracji Masa serowa: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, całość zblendować na gładką, jednolitą masę. Ciasto kakaowe: Cukier, wodę i olej wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać wymieszane suche składniki. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na dno papilotek
Słodki Zakątektradycyjnym chlebem nie ma prawie nic wspólnego. To tak naprawdę słodkie czekoladowe ciasto na drożdżach ze startymi jabłkami, które nadają dużej wilgotności. Chlebek oryginalny o ciekawej strukturze i smaku. Łatwo się kroi, może posłużyć jako deser, podając go np. ze słodkim czekoladowym kremem i owocami. Ze szklanką ciepłego mleka też będzie extra! Polecam ;). Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10(...)Rozczyn: 10 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 2 mniejsze jabłka 150 ml mleka 50 g czekolady deserowej 2 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g cukru 250 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 1 płaska łyżeczka
Nastoletnie WypiekanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej
Słodkie zapomnienieDobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się
Moje Małe Czarowanielodówki do stężenia. 7) Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. Artykuł Sernik na zimno z jogurtem naturalnym
Fitsweet.meNastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się
Zdrowie i pysznie na talerzuFantastyczny i bardzo prosty biszkopt z mąki gryczanej. Ciasto jest niezwykle puchate, wyrośnięte i zdrowe! Jako dodatek proponuję czapkę z bitej śmietany z dodatkiem owoców. Czas przygotowywania: do 1 h Czas pieczenia: 25 minut Ilość: tortownica średnicy 18 cm Składniki na biszkopt: • 3 duże jajka • 1 łyżka drobnego cukru • 3 czubate
AniaGotuje.plmiodem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane świeżymi owocami. SONY
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 500 g serka naturalnego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie biszkoptów bezcukrowych Mamut 1 galaretka
czarrna od kuchniTen przepis jest od mojej mamy przyznam się bez bicia 😁 Przechodzi z pokolenia na pokolenie i zostanie jeszcze długo😍 Jest tak pyszny, że muszę się
Zdrowie i pysznie na talerzuJest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny. Składniki: 2 jaja 6 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta proszku do pieczenia cynamon 1/4 szklanki soku z malin 1 łyżka oleju aromat maliny Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestabłędu ;). Mimo iż nie zapałałam prawdziwą miłością do tego wypieku, to bardzo spodobało mi się czekoladowe ciasto, które stanowiło bazę całego wypieku. Dlatego upiekłam je ponownie, gdy tylko pojawiły się moje ulubione owoce, zmniejszając ilość Więcej... Artykuł Malinowy Wulkan pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłSkładniki: 1 kg sera na sernik 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania ptasiego mleczka 3 łyżki chia 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki żelatyny mleko
czarrna od kuchniPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek
Ugotowaćpoprzednia warstwa też musi już być twarda, dzięki temu obie masy się Wam nie wymieszają i uzyskacie piękny efekt dwuwarstwowego ciasta Do dekoracji możecie użyć wszystkiego na co macie ochotę, jednak zachęcam do korzystania z dostępnych owoców czy jadalnych kwiatów. Smacznego! Artykuł Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeworeczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców
Fabryka pomysłówdań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze Kolonia Świdnik
Obiad gotowylodówki do stężenia. 7) Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża
Fitsweet.meKruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem
Wanilia i KardamonTakie placki z fasoli to samo zdrowie, to pyszny deser, to smakowite śniadanie. Warto pokusić się o upieczenie tego placka bo jest wart spróbowania, ma delikatny
Moje Małe CzarowanieLubię sobie tak czasem poeksperymentować jak np. z tym ciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a
Cynamonowe szczęściezostawiamy na obtoczenie kulek) ½ pomarańczy 3 łyżki oleju kokosowego wanilia szczypta soli Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce, resztę owocu obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do zamrażarki na min 2h lub na całą noc. Gotowe Smacznego! Artykuł Kokosowo-pomarańczowe
PaleoLifeprzestygnie obkrój go nożem przy krawędzi, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Tuż przed podaniem polej ciasto zmiksowanym kiwi i udekoruj sernik plasterkami obranego kiwi oraz listami bazylii. Możesz dodać też inne owoce – świetnie pasują figi lub mango. A potem odważ się i wprowadź swoje kubki smakowe w stan obłędu nowych doznań ;p Składniki
Eat me! Fit me!Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku
Domowe Tortyformą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących
Wędrówki po kuchniPrzysięgam. To nie przez modę. Bezglutenowe (kochamy gluten!) wyszło nam zupełnie przypadkiem. Wszystko przez miłość do mąki gryczanej. I malin. Przepysznie czekoladowe ciasto. Z
OliveandThymeSkładniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa
Menu ZdrowiaJeszcze jedna makowa propozycja świąteczna - makowce japońskie w kształcie gwiazdek i choinek. Pięknie się prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie
Cynamonowe szczęścieDziś bardzo senny dzień. Nie wiem dlaczego, ale od kilku dni jestem bardzo znużona i cały czas chce mi się spać. Postanowiłam dziś zrobić pyszne babeczki
Gotuję TestujęTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku
Domowe TortyPrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła
Domowa cukiernia Ewytrzeba działać- pomyślałam. Już na drugi dzień pojawiła się u nas cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam po banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDelikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu. Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast
Przepisy Kulinarnesię aromatem i próbujemy zostawić choć na chwilę, żeby się przestudził. A pomysłu na lokalizację rabarbaru wciąż brak. Ja tam takie ciasta lubię. Długo czekałam na taki niezawodny drożdżowy przepis- teraz mogę ukręcać go sama. Z jakimi owocami tylko zapragnę
les mirabellesnatłuścić olejem, ale nie jest to konieczne, gdyż tłuszcz dodany był już do ciasta). Przy pomocy łyżki na patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. miodem, jogurtem, owocami. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub owocami. Dorośli docenią bardziej wytrawne nadzienie np szpinak z ricottą, grzybowe lub mięsne. Naleśniki z tego ciasta sprawdzą się zarówno do nadziewania na słodko jak i wytrawnie. Jeśli zamiast zwykłej wody użyjecie wody gazowanej, naleśniki wyjdą bardziej puszyste
Mieszam w GarnkuBabka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha. Jajka ubić
Kuchnia PokoleńMoja Córcia nie lubi serka wiejskiego czy jogurtu naturalnego, bo są kwaśne-woli Panienka słodkie życie ;) dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w
Kolorowy PrzepisownikNajlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać
Chocolate Muffin BlogChcą podnosić świadomość picia tego genialnego napoju. Co dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem
Right Behind The KitchenNie wiem jak u Was, ale w mojej kuchni mieszkają skrzaty. Ciągle coś mi chowają, brudzą, psocą i ciągle coś wyjadają. Wystarczy, że
Rozpustne gotowaniecukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas SmakówDziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy. 2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu. 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone
Kuchnia w czekoladzieA kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i
Kuchnia w czekoladzieKolejne pyszne, słodkie ciacho z jednym z likierów Canari. Tym razem wykorzystałam (prawie w całości) butelkę o smaku Pinacolada. Co z tego powstało zobaczycie już poniżej
Kuchnia w czekoladzieowocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 50g drożdży 4 łyżki cukru kryształu
Kuchnia w czekoladzieOstatnio, na przemian, dotykają mnie dni lenistwa i intensywnej pracy, tak jakby moje skrajności postanowiły toczyć jakiś zawzięty bój o ostateczne ustalenie mojej tożsamości. Odbija się
Życie zamknięte w smakuczęsto używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Na naleśniki nakładamy nadzienie
Słodkie okruszkimiksujemy. Na dno foremki nakładamy troszkę ciasta tak, żeby przykryć jej dno. Kładziemy kostkę białej czekolady, borówkę i malinę. Przykrywamy ciastem tak, żeby nie przekroczyć 3/4 wysokości foremki. Na wierzch kładziemy drugą kostkę białej czekolady i owoce. Wychodzi ok 12-13 muffin. Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy muffinki
The Sweet DamselWiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM! <3 Drodzy, korzystajmy póki są świeże, pachnące...megaowocowe <3 Zimą tego nie będzie :/ Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g sera białego 1 szkl jagód 1/2 szkl ryżu jaśminowego
R'n'G KitchenDziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy
Cynamonowe szczęścieNiedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału
Smaczna Pyzainnej zbożowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię
DefinicjaSmakuTaka luźna inspiracja znanymi cranberry noel ;) Uwielbiam suszoną żurawinę, więc ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Są kruche i słodkie, lecz ta słodycz jest przełamana lekko
chili & sugarKlasyczny? Nie wiem czy na pewno, ale właśnie takie mam skojarzenie z mazurkiem kajmakowym :) Jest to chyba najłatwiejsza wersja mazurka. A to, że jest najłatwiejsza wcale
chili & sugarTort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości. Tak naprawdę
Wanilia i Kardamonmiędzy czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni, byle były słodkie
Tradycyjna Kuchniasuszone śliwki około 10 szt. Przygotowanie: Z daktyli przygotować pastę (przepis tu ) Zmieszać składniki suche Dodać mokre składniki (oprócz owoców, wanilię pokroić na mniejsze kawałki) i miksować przy pomocy blendera na gładką masę Foremki napełnić ciastem mniej więcej do połowy. Do części dodać borówki, do pozostałych po jednej śliwce. Przykryć resztą ciasta. na wierzchu muffinek ze śliwką ułożyłam małe
pyszne zdrowościrozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto ma nie mieć grudek). Miskę z ciastem odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni porcje ciasta. Na środku każdego placuszka układamy plasterek kiwi. Po zarumienieniu jednej strony placki obracamy, delikatnie przytrzymując owoc. Usmażone placuszki podajemy np. posypane cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkisię zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy
W kuchni Katiepieczarkami i salami Zachęcam wszystkim do wypróbowania przepisu na domową pizzę. Składniki można dowolnie zmieniać, np. dodając różne sery, owoce, pieczoną pierś z kurczaka itp. Przygotowana pizza nie będzie ani na cienkim ani na grubym cieście. Nam bardzo smakuje, ponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu. Składniki: spód na pizzę
UgotowaćJeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
Smakowy Rajciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :) Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami. Smacznego
vegetaniefrancuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku roślinnym , no i same banany
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtrochu wody dobrze wyrobić ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde, bo nie będzie chciało się sklejać. Podsypując mąką, rozwałkowywać sukcesywnie ciasto na cienkie płaty i wykrajać z nich krążki ( ja robię to szklanką). Na środek układać owoce, zamrożone (maliny dlatego były mrożone, aby cały z nich sok pozostał w pierogach a nie ciekł nam po rękach w trakcie
Kuchnia w opałachPrzepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś
IMPRESJA SMAKUodstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe
Apetyczna babeczkastudzenia k o n i e c z n i e odkladac na kratke.UWAGI : Mozna zrobic gofry z wiekszej porcji ciasta,gdyz mozna je odgrzewac wkladajac na chwile do rozgrzanej gofrownicy.Beda jeszcze bardziej chrupiace.Mus brzoskwiniowy:Owoce wyjac z kompotu,odsaczyc.Zmiksowac przy uzyciu blendera.Do smaku mozna dodac cukru pudru i twarozku,lub nalozyc sam poslodzony twarozek i polac musem.Twarozek proponuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie
Oryginalny smakRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3
prawdziwe jedzenieNa zewnątrz upał jak nie wiem więc wszystkie metody ochłodzenia wskazane. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ostatnie zapasy truskawek i borówek i zrobić tarteletki. O ile z borówkami
ciastkarnia na kruchym spodziesernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek
Poezja smaku