mięciutka, lekko ciągnąca w środku beza, pod chmurą bitej śmietany. Udekorowana czerwonymi owocami, jakie akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię wszystko zrobić). Kremówkę ubić na sztywno, dodając jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około 3 minut i gorący wysypać na wierzch ciasta. Przepis przesłany też na kobieceporady.pl
Z notatnikataty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były truskawki, ale jagódki aż prosiły się o ich wykorzystanie. A teraz mam ochotę(...)maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć.Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Fabryka pomysłówszklanki mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła owoce ( jakie kto chce) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem, dodać mleko, mąkę i wcześniej ubitą pianę z białek . Na patelni rozgrzać masło i wlać ciasto. Wygładzić powierzchnię i smażyć na małym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewrócić omlet
pieprzny smaczekułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego(...)mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi
In my kitchenRabarbar powoli zostaje w tyle za truskawkami, które patrzą teraz na mnie z każdej strony i wołają zjedz mnie, co też czynię z największą przyjemnością. Ciasta z ich wykorzystaniem pewnie niedługo zagoszczą na blogu, ale póki co musicie pocieszyć się jeszcze jednym przepisem na rabarbar i liczę na to, że w tym roku uda Wam się taką tartę zrobić. Jest(...)łodygi tego owocu. No, chyba, że jakimś cudem mój rabarbar urośnie i pozwoli coś zebrać... Składniki na blaszkę o śr ok 26cm 400g mąki 120g cukru 240g margaryny Palma Bielmar Szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 300g rabarbaru 3 łyżki grysiku 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą
Kuchnia w czekoladzieWizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek
Przysmaki Karolkisezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni, i stać nad kuchnią, nalewam do gofrownicy i się smażą(...)łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej olejem rzepakowym. Smażymy na złoty kolor, GOFRY WERSJA NR.2 LIGHT: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 czubata łyżki
SMYKWKUCHNIPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce
Programista w kuchniPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce
Programista w kuchnizrobić komuś miłą niespodziankę, wystarczy sprawdzić, czy mamy w domu przede wszystkim jakieś owoce - i możemy brać się do roboty! :-) Torcik taki zobaczyłam w wykonaniu Fiony Cairns - i koniecznie musiałam go wypróbować. Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam (czyt. uprościłam) i powstała wyjątkowo smakowita propozycja. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody
Wielopokoleniowolubi desery z galaretki? Mam prostą, ale i bardzo smaczną propozycję dla fanów takich właśnie słodkości. Ciasto lub deser, obojętnie jak je nazwiecie - jest uproszczoną wersją, którą można zmodyfikować według własnych upodobań. Do środka możecie dodać owoce lub przygotować dwukolorowe warstwy z galaretki. Zapewniam, że nawet samo połączenie rześkiej galaretki z czekoladą i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest przepyszne. Polecam(...)kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto schłodzić. (*) Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się
Di gotujeUwielbiam drożdżówki, ale nie zawsze mam ochotę i siłę żeby wyrabiać ciasto. Na ratunek przychodzi przepis na nocną drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać, a wychodzi pyszna, miękka i sprężysta. Można ją przygotować również z owocami i kruszonką :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 220 g cukru 3 jajka szczypta soli(...)cukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić
Simply FoodDziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil. Do naleśników wykorzystałam domową konfiturę(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wyciskać ciasto tworząc dowolny wzór, smażyć z obu stron do rumiany kolor.Zawijać w rulonik
Zrób to smacznie