cukierkiem toffi! ;) Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę... Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż za owocami nie przepada. To najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam - wilgotne i słodkie, a na dodatek powstały z połączenia moich ulubionych(...)nasienne i pokroić w drobną kostkę. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka, kaszę i jogurt. Cały czas miksując dodawać stopniowo składniki suche. Nie robić tego długo, by ciasto przypadkiem się nie ,,napowietrzyło". Trzeba mieszać krótko, inaczej muffinki później opadną. ;) Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Do papilotek wkładać kolejno : 1,5 łyżki ciasta, cukierek
Kuchnia Ellieletnie, ciepłe dni. Robi się go szybko, jest łatwy do podzielenia, a i dzieciom na pewno posmakuje galaretkowata konsystencja ciasta. Mój sernik jest z dodatkiem borówek amerykańskich i brzoskwiniowych galaretek, ale równie dobrze można poszaleć i zastąpić owoce oraz smaki galaretek innymi. Jak nas wyobraźnia i kubki smakowe poniosą! Składniki: Na spód: ok. 300g ciasteczek pełnoziarnistych(...)wrzącej wody, ostudzić. Gdy zaczną tężeć zmiksować je z twarogiem i cukrem pudrem, a następnie wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na masie serowej ułożyć borówki, delikatnie wciskając je w ciasto, odstawić do lodówki na ok. godzinę, aby masa stężała. Na koniec rozpuścić 2 galaretki w ok. 800 ml wody, ostudzić. Gdy zaczną tężeć wylać je równomiernie na masę serową
Simply Foodszybko wymieszać tworząc kluskę, którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto wychodzi dość sztywne. Należy przełożyć je do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów tworząc(...)wyciskać partiami na blachę. Przy pomocy mokrej łyżeczki formować okrągłe „bułeczki”. Ptysie piec w 200’C ok 20-25 minut. Do kubeczków/szklaneczek włożyć przygotowaną kaszkę, krem oraz owoce. Namalować na ptysiach oczy i buźki rozpuszczoną czekoladą. Na folii zrobić czekoladowe kółka, które pozostawić w lodówce do stężenia. Ptysie w miejscu uszów naciąć ostrym nożykiem i wcisnąć
Candy Pandasmasła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Dzielimy na 2 kawałki. Każdy rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut(...)gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku. Wykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy do lodówki na całą
Bon appetit mon amienajlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej. Tak czy tak, zawsze będzie pyszna! (function(...)ucieramy (staramy się zrobić to sprawnie, aby nie ogrzewać zbyt długo masła dłońmi). Kiedy mamy już wszystko razem roztarte, to dodajemy żółtka i znowu szybko zagniatamy już jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na nierówne części (w proporcjach 1:3). Mniejszą cząstkę znowu
Analiza Smakukubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie domową frużelinę owocową, która jest doskonała do deserów, kremów, ciast, naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze przechowywana może leżeć do kilku miesięcy w słoiczku. Polecam! Składniki: 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp. sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl cukru 1 łyżka
Nastoletnie Wypiekaniebudkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier puder bita śmietana sos toffi i czekoladowy świeże owoce owoce z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)gofrownicę. 2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące (mi to zajmuje 9 minut). Podczas przygotowania gofrów nie otwieramy gofrownicy. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosami i/lub owocami :) Smacznego
My Culinary ArtRogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła(...)śliwkowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, składniki siekamy dokładnie nożem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, wyrośnięty rozczyn wlać do mąki oraz wbić jedno jajko. Dobrze wyrabiamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego, następnie do miski z zimną wodą, tak długo aż ciasto wypłynie na wierzch i popęka. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, odkrawamy kawałek rozwałkowujemy cienko w kwadrat
kgwjanczewoLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany, to ważne! Jeżeli lubisz dodatek owoców, to śmiało do kremu piernikowego można je dodać, np.; borówki, maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę(...)łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada mleczna- 200 g * śmietana 36%- 200 ml * miękkie masło- 150 g * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * kakao- 2 łyżki Ciasto: Szpinak oraz olej umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie pomału wlać szpinakowy olej, połączyć. Przesiać do masy mąkę
Kraina Miodem PłynącaCiasto truskawkowe z bezami bez pieczenia to wyśmienity deser dla amatorów słodkich smaków. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg serka homogenizowanego waniliowego ( typu Danio) 200 g truskawek 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki żelatyny(...)całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. W tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wlewamy masę serową i starannie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Przed podaniem na masie serowej układamy połamane bezy a wierzch dekorujemy
Smakowite Danianadają mu orzeźwiający cytrusowy posmak. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami, konfiturą lub musem – razem stworzą idealną kompozycję. Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność(...)mleka (pół szklanki) 125 g cukru pudru (1 szklanka) skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki / skrobi ziemniaczanej do podania: owoce, konfitura lub mus owocowy Do garnka wrzucamy masło, twarożek Mój Ulubiony oraz dolewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być lekko ciepła
Poezja smakuupodobań 1 duże jajko kilka kropel ekstarktu waniliowego szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce miód lub syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego
Fitsweet.meupodobań 1 duże jajko kilka kropel ekstarktu waniliowego szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce miód lub syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego
Fitsweet.meKeks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami. Pyszny deser nie tylko od święta. Znika szybko z talerzyka. Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :) 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa) 5 jajek (L) 2-3 łyżki alkoholu ( wódka(...)Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta. Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam
Takie tam pichcenieDziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny spora garść orzechów włoskich pół łyżeczki cynamonu Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut
Czerwień i błękitDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier i cynamon :) I wyszło ....pachnące cynamonem , kwaskowo - słodkie ....pyszniutkie :) oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :) Składniki : - 300 g mąki krupczatki - 100 g otrąb pszennych(...)zmielone ) - 50 g płatków owsianych błyskawicznych ( zmielone ) - 250 g masła - 3 do 5 dużych łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść
Wypieki Rene