ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:827/1556)

Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 309

Przepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś

IMPRESJA SMAKU
Naleśniki z otrębami i granatem 211

odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe

Apetyczna babeczka
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 170

studzenia k o n i e c z n i e odkladac na kratke.UWAGI : Mozna zrobic gofry z wiekszej porcji ciasta,gdyz mozna je odgrzewac wkladajac na chwile do rozgrzanej gofrownicy.Beda jeszcze bardziej chrupiace.Mus brzoskwiniowy:Owoce wyjac z kompotu,odsaczyc.Zmiksowac przy uzyciu blendera.Do smaku mozna dodac cukru pudru i twarozku,lub nalozyc sam poslodzony twarozek i polac musem.Twarozek proponuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 164

Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 174

Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie

Oryginalny smak
Strucla drożdżowa 187

 Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3

prawdziwe jedzenie
Tarteletki z truskawkami pod borówkową pierzynką 190

Na zewnątrz upał jak nie wiem więc wszystkie metody ochłodzenia wskazane. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ostatnie zapasy truskawek i borówek i zrobić tarteletki. O ile z borówkami

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik jagodowy 292

sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek

Poezja smaku
Sernik na zimno 166

dzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki(...)robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego

charlotte gotuje
JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 161

praliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane – 70 g * migdały(...)kaszę jaglaną zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy miód, daktyle oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. PRALINY: Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami

Ostra na Słodko
Powidła śliwkowo-jabłkowe 190

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo(...)małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 184

25x35 cm) zaczyn: * 20 g świeżych drożdży * łyżka cukru * łyżka mąki * szklanka ciepłego mleka Ciasto: * 2 i 1/4 szklanki mąki * 3 łyżki oleju * 3 łyżki cukru * 2 jajka * łyżeczka cukru z wanilią kruszonka: * 200 g mąki * 100 g masła * 100 g cukru pudru Owoce: * rabarbar 400 g * 2 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczyn- Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier(...)minut pod przykryciem do wyrośnięcia ( najlepiej w ciepłe miejsce). Owoce- Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny. Kruszonka - W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta. Ciasto- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko

Kulinarne przygody
Naleśniki kokosowe z serkiem i owocami 148

chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu i dzikiej róży (tak, tak- zjadłam całe dwa naleśniki i jeszcze miałam ochotę na jednego 😜) i owoce! Jutrzejsze święto zakochanych może być fajną okazją, by je przygotować, ale pamiętajcie, że zakochani powinni świętować tak naprawdę cały rok 💕 Składniki: Na ok 5 sztuk: 200ml mleczka kokosowego(...)czarnego bzu 2 małe gruszki kilka truskawek Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe, wodę, mąkę, cukier oraz jajko miksujemy na gładkie ciasto. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy w miarę cienkie naleśniki. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i serka granulowanego. Nakładamy pokrojone drobno owoce i zwijamy najpierw boki, a następnie na pół- do góry. Możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno

Kuchnia w czekoladzie
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 154

lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców Dodatkowo: 1 białko płatki migdałowe Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 175

lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców Dodatkowo: 1 białko płatki migdałowe Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny