ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:827/1556)

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 122

Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy

Kuchnia MagdaLeny
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 137

Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy

Kuchnia MagdaLeny
Tort wiśniowo owocowy 170

tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę  i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem do pieczenia i wylewam  2/3 ciasta. Resztę ciasta wylewam na drugiej blaszce ale nie na całości tylko na szerokości 16 cm. Biszkopty wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 15 minut.Po wyjęciu(...)smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami.  Biszkopty jasne kroję na paski o szerokości 7 cm od dłuższej strony. Każdy pasek biszkoptu układam  na pasku papieru do pieczenia o takiej samej szerokości, pomoże to w przyłożeniu go do tortu. Paski ciasta nasączam ponczem, smaruję kremem wiśniowym.Owijam wokół słupa galaretki. Górę smaruję

wesoła kuchnia
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno 88

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na

zdrowo i aktywnie
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno 136

Odwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na

Zdrowie i pysznie na talerzu
Mikołajowe brownie 145

blogu, znajdziecie je tu . Truskawkową mikołajową dekorację można zrobić także z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ostatnio w Lidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe

Ciastkozercy
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 120

sezonowość. Każdy przepis jest na swój sposób wyjątkowy i niepowtarzalny. Cytując autorkę: „WIOSNA obfituje w ciasta radosne, lekkie i… zielone. Przez całe LATO kuchnia pachnie za zmianę truskawkowo, malinowo, poziomkowo, jagodowo… JESIENIĄ wypieki nabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów(...)przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao i miodem”. Warto mieć w swoich zbiorach książkę autorstwa Doroty, dlatego zapraszam Was do udziału w konkursie, który znajdziecie na fanpage’u mojego bloga na FB TUTAJ , gdzie do zgarnięcia są dwa egzemplarze „Moje wypieki na 4 pory roku”. Wygrywają dwie osoby

Be Fit Be Strong
Gofry z olejem kokosowym, bitą śmietaną i mandarynkami 137

mieszamy, białka ubijamy ze szczyptą soli i partiami dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gofrownicę rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy olejem kokosowy, nakładamy porcję ciasta, pieczemy na złoty kolor. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, rękaw cukierniczy napełniamy ubitą śmietaną, dekorujemy gofry.Na każdym układamy mandarynki lu dowolne owoce. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadaniowe kwiatki z malinowym Łowiczem na dżem dobry 202

cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia dżem malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni

FitKot
Proste szaszłyki z grilla 218

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 191

cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników 3-4 łyżki miękkiego masła 1 szklanka słodzonego

Poezja smaku
Pierogi z ogononami wołowymi 152

ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około

królestwo garów
Puszyste placuszki podane z truskawkami i jogurtem naturalnym 107

Cześć! Puszyste placuszki podane z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym to jedno z moich ulubionych śniadań. Nie dość, że wyśmienicie smakują to jeszcze cieszą oko. Kto ma ochotę na taką miseczkę pyszności? Składniki (2 porcje): 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie cukier z prawdziwą wanilią(...)wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym

Moja pasja smaku
Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 194

frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :)  Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli gotowi działać dalej. Postawiłam więc przestudzoną tartę z kremem (ten przygotowałam osobiście, jestem z tych nadopiekuńczych matek, które do ognia i gorących rzeczy średnio chętnie przywołują dzieci), dałam owoce i krótką instrukcję i chyba sama(...)cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy arkusz papieru z obciążeniem, a ciasto dopiekamy około 10 minut. Studzimy.  Ganash

Kuchnia w czekoladzie
Przepis na gofry 153

dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się(...)się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto na gofry nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie możecie zaszaleć ze słodkimi dodatkami :) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Przepis na gofry pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy