szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru małe opakowanie cukru waniliowego olej do smażenia ulubione owoce śmietana Wykonanie:Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dobrze oprószyć ręce mąką i formować nasze serniczki. Ciasto jest bardzo klejące.Smażymy je a złoty kolor na mniejszym ogniu po obu stronach.Z tej porcji
Malinowe Pocałunkikwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukru nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić
Moje domowe kucharzeniePrzepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego(...)aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto
6nieboOwsianka z syropem z agawy i świeżymi owocami – śniadanie gotowe w mniej niż 10 minut! Artykuł Owsianka z syropem z agawy i świeżymi owocami
Pogotujmy.plCzekoladowa lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno
Pogotujmy.plłyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć(...)długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi
Mała Cukierenkałyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć(...)długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi
Mała CukierenkaPieczony, gotowany, czy na zimno? Na spodzie, bez spodu, na herbatnikach… Z rodzynkami, skórką pomarańczową, z owocami… Krakowski, japoński, nowojorski, rosyjski, bostoński, wiedeński… O smaku waniliowym, migdałowym, rumowym, czekoladowym… i nie tylko. Czy wiecie ile jest rodzajów sernika? Znane są niemal w każdym zakątku na Ziemi. Przyznam, że chyba łatwiej jest upiec, niż je zliczyć. Motywacją sernikową był(...)Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują
mojewypiekiinietylkołyżeczka proszku do pieczenia -> 1 cukier waniliowy -> ½ łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie : Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kochała Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu A jak przygotować dobre ciasto na gofry? Najważniejsze, aby dobrze ubić białka. Ja używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki(...)dodatki: bita śmietana, owoce, cukier puder itd Przygotowanie: Białka ubijam przez kilka sekund przy pomocy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium. W misce miksuję żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze
Słodkie okruszkipieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników. 3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i jeśli owoce są duże to przekrawamy je na pół, małe pozostawiamy w całości. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika
Gotowanie...to proste !Latem uwielbiam owoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie
Przysmaki KarolkiCiasto drożdżowe z serkiem homogenizowanym, które niezmiernie przypadło mi do gustu sprawdziło się także tutaj znakomicie. Myślę też, że sprawdzą się każde inne owoce; miałam śliwki wyjątkowo twarde i kwaśne, które w pieczeniu lekko zmiękły i prawie nie puściły soku. Ich mocno kwaśny smak przyjemnie kontrastował ze słodyczą brązowego cukru i lagodnością migdałowych płatków. Idealne bułeczki do mleka(...)kawy. Składniki ciasta: 25-30 g drożdży świeżych 500 g mąki 60 g cukru 175 ml ciepłego mleka 150 - 200g g serka homogenizowanego (ilość w zależności od konsystencji, jeśli jest rzadzy, trzeba wziąć nieco mniej) 40 g masła 2 żółtka (białka zachowujemy do posmarowania ciasta) szczypta soli skórka otarta z jednej sparzonej cytryny Nadzienie: 600 g twardych śliwek
Kuchnia PrezydentowejHej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się
Kuchnia PROzdrowotnacukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto ciasta. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy jeszcze minutkę. Na ostudzone tartaletki nakładamy ostudzony budyń. Dekorujemy dowolnie owocami i czekoladą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki