ogóle wychodziło ich całkiem mało. A mnie oprócz ruskich marzą się i inne pierogi, z serem na słodko, z owocami, z mięsem czy z kapustą i grzybami, że o uszkach wigilijnych nie wspominając. Więc zaczęły się próby tworzenia ciasta, które by jakoś te glutenowe przypominało, ale by potem nie gniotło w brzuszku i się udało. Ale , trzeba było trochę
Kawa z mlekiemrazem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy
Z Kuchni Do KuchniOd rana za oknem mam prawdziwy kalejdoskop pogodowy, w calym zestawie brakuje tylko upalnego lata. Poranek byl calkiem mily, ale zaraz zaczal padac jesienny deszcz, ktory
Przysmaki Karolkikrajach anglosaskich. Marchewka jako składnik wypieków była używana już w średniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą lub z kremem z serka mascarpone(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Formę o średnicy około 25 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy około 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem). Podajemy posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnykońcu łapie oddech, ja toczę w dłoniach najpiękniejsze zielone owoce tego sezonu. Krągłe, z wdzięcznymi żyłkami pod lekko przezroczystą skórką, agrestowe kulki właśnie szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :) Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką. Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej(...)wszystkich składników gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub keksówkę (spód i boki) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz w 180*C przez 15min. Nadzienie: 1. Agrest dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. 2. Wyłóż owoce na podpieczony
Kuchnia w Słońcu Skąpanakawałki. Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function
Smaki EwyKiedy ciasto rośnie, połowę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia. Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st. Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika
Maślane ciasteczkouwielbiam je pod każdą postacią. CIASTO 450 g mąki 115 g brązowego cukru 2 jaja 125 g stopionego masła łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g świeżych lub mrożonych jagód 250 ml mleka Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia ,dodać sól,cukier, owoce* i zrobić w środku dołek(...)dołka w mące wlać masę jajeczną i masło,szybko wymieszać metalową łyżką,tak by połączyć składniki.Nie należy mieszać zbyt długo,ponieważ ciasto powinno być grudkowate.Formę na mufinki posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Łyżką wkładać ciasto do formy,wypełniając otwór do 3/4 objętości.Posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok.30 min.w 210 º C.Mufinki wyjąć z piekarnika
Anielskie wypiekiopcjonalnie: jabłko/śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo
Jak gotować i nie zwariowaćmleka • 2 łyżki kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 400 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix • czekolada • dżem malinowy lub lub owoce PRZYGOTOWANIE : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę przelać na formę(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia
KUCHNIA POLSKADostałam kolejne truskawki, już trzeci raz taka dostawa.Hm, całe 5 czubatych po brzegi łubianek pięknych, dużych i czerwonych owoców,w sumie jakieś 10 kilogramów. I wywiązał się problem. Co ja mam z nimi zrobić? Galaretki, deserki, ciasta... A co z resztą?No, yyy... Część poszła na nalewkę/likier. Większość z tych całych trzech potężnych porcjizamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka(...)podania - orkiszowe bułeczki posmarowanegreckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem.Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut
W kuchni Karmel-itkiW sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA
Kuchnia Danusiłyżeczki soli 1 łyżka kardamonu ok 900 g mąki pszennej farsz: około 300 g malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta
greenscarfBulletproof coffee z mlekiem (z masłem i olejkiem kokosowym) oraz Lebkuchen z kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie(...)chyba nie w takim zestawieniu... Wybaczcie nagą szczerość, ale ciasto było po prostu pomyłką . Kruchy podkład faktur ą przypominał beton - uważam, że równie trudno by się go gryz ło. C zekoladowe wypełnienie p ł ywało niemal po talerzu. Całość miała być niby dope łniona jakimś czerwonym owocem dla kontrastu smaku - ale szukać go trzeba by ł o z lupą
Grunt to przepis!Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas(...)Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki na ciasto 4 żółtka3/4 szklanki cukru3 szklanki mąki 250 gr margaryny3/4 - 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy szczypta soliSkładniki na czekoladową piankę 4 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru pudru1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g cukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30
Mix smaku