ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:802/1556)

Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 193

czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam

Mała Cukierenka
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną 238

śmietany 30% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 śmietan fix (18 g) owoce do ozdoby jagody, truskawki ... foremki do babeczek opcjonalnie rękaw cukierniczy Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną https://www.youtube.com/watch?v=RgTXiNs8oCM Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder i zimne masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi(...)piekarnika do 180 stopni. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babeczki piekę około 15 minut na złoty kolor – długość pieczeni zależy jak grubo wykleimy foremki ciastem. Po upieczeniu delikatnie wyjmuję babeczki z foremek i dostawiam do wystudzenia. Przygotowanie bitej śmietany i dekoracja babeczek: Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę 30% i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto ze śliwkami i posypką z użyciem serków homogenizowanych 165

Idealne ciasto dla zapracowanych, a wszystkie składniki mieszamy w jednym garnku. Ten przepis już jest na moim blogu ale z innymi owocami ,tutaj tylko wymieszałam składniki i wyłożyłam na blaszkę a na to śliwki i posypkę .Pieczemy w blaszce 24 na 24 . przepis na posypkę: 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju wszystko razem wymieszać i posypać(...)ciasto pieczemy ok 40 min a tu link do całego przepisu: klik

Moje Wyroby
Mazurek różano-lukrowy 119

Mazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko(...)szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.    Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia co dnia
Śmietanowiec na zimno 323

zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa

Moje domowe kucharzenie
Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku 162

szukają na nie przepisów, zaopatrują się hurtowo i przetwarzają. Choć sezon jest względnie długi, zazwyczaj od czerwca do połowy lipca to My miłośnicy tych owoców po prostu nie możemy się nacieszyć truskawkami. Istne kulinarne szaleństwo   Ambasadorka polskich smaków   Polska jest krajem, który może pochwalić się wieloma produktami spożywczymi najwyższej(...)krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link).   Liczne właściwości zdrowotne   Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki (32kcal). Chyba, że zeżre się je z czekoladą lub bitą śmietaną ;-). Podobno jedna szklanka

kuron.com.pl
Żytnie placuszki z ricottą i malinami 128

wyczarowałam żytnie placuszki z ricottą i malinami. Nie są zbyt słodkie, nie chciałam dodawać za dużo cukru. Jeśli wolicie słodszą wersję – zjedzcie je z syropem klonowym i owocami. Składniki (3-4 porcje): 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 płaskie łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)będą dobrze połączone, dodaj je do suchych i wymieszaj. Dodaj maliny, ponownie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż około 3 minut. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalnym. Smacznego! Artykuł Żytnie placuszki z ricottą i malinami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Pieczony naleśnik czyli dutch baby 166

nagrzanego piekarnika ( więc patelnia musi mieć odpinaną rączkę, albo być przystosowana do zapiekania ). Ciasto się piecze, wyrasta i przybiera formę malowniczych górek i dolin ( a czasem jak widać na zdjęciu i wąwozów). Można je zjeść z ulubionymi dodatkami naleśnikowymi, ja postawiłam na prostotę czyli owoce sezonowe. Emilce bardzo smakowało, powiedziała, że już zawsze chce pieczone naleśniki: ) więc mam alternatywę(...)ogniu, dodać olej, rozprowadzić i wlać ciasto rozprowadzając po całej patelni. Jak macie duża patelnię ( ja mam 28 cm) to z podanych proporcji wyjdzie jeden duży naleśnik. Jak małą patelnię to jest to porcja na 2 naleśniki. Patelnię wstawić do piekarnika. Piec 15-18 min aż będize ładnie zarumieniony. Posypać owocami i cukrem pudrem 3.5.3251 Artykuł Pieczony naleśnik czyli

Cooking for Emily
Racuchy drożdżowe z borówkami 173

prędkości przez 30 sekund. Wyciągamy przystawkę, szpatułką zgarniamy ciasto ze ścianek misy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. 35⁰C na 40 minut. Po tym czasie smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru, najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu. Podajemy z dodatkowymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny(...)umyte i osuszone borówki. Część w całości, większe przekrojone na pół. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok jedną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu. Podajemy z dodatkowymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Pancakes 152

powinna być lekko lejąca. Jeśli jest za gęsta dodać wodę. Rozgrzać olej na małej patelni i wlewać ciasto. Smażyć z jednej strony na małym ogniu około 4 min i przykryć. Następnie odwrócić i smażyć kolejne 4 minuty do zarumienienia. Podawać z owocami, polać miodem i posypać lekko stewią. Smacznego

Jaglusia
Czekoladowe ciasto bez jajek 177

ciasto robiłam jakiś czas temu, nie miałam akurat jajek w domu i tutaj  znalazłam przepis na ciasto bez jajek.Moje nie wyszło tak wysokie, moja blaszka była większa..no i ja już nie dawałam galaretki na wierzch , tylko posypałam cukrem pudrem.Owoce mogą być świeże lub tak jak u mnie nawet mrożone [ akurat takie jeszcze miałam w zamrażarce]. Składniki   (forma(...)dowolne owoce cukier puder W gorącej wodzie rozpuścić kawę.Dodać cukier,olej, ocet i kilka kropel aromatu waniliowego. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą oraz kakao.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce.Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).Upieczone ciasto wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Mini tarty z owocami 136

owocowy. Do mojej dzisiejszej propozycji można dorzucić dowolne ulubione owoce. Ja zrobiłam ją głównie z jabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru(...)olejem roślinnym, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste. Sos: - 2 jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty

dom-agi.pl
Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym (na bazie borówki liofilizowanej) 179

żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi(...)zapobiec nadmiernego podsypywania mąką. Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować

Słodkie okruszki
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 259

kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Świat Ciasta
Kruchutkie ciacho z rabarbarem i wiśniową pianką :) 127

łyżek cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek(...)kisiel wiśniowy - 5 łyżek cukru Białka należy ubić. W trakcie ubijania dodawać cukier i kisiel. Przygotowanie: Wyciągamy z zamrażalnika większą część ciasta i wałkujemy je, aby wyłożyć nim spód i boki blaszki, którą należy wyścielić papierem do pieczenia. Następnie nakładamy warstwę rabarbaru, a na rabarbar równomiernie rozsmarowujemy piankę. Mniejszą część ciasta (dobrze zmrożoną) trzemy na tarce o grubych oczkach, pokrywając

Zdrowie na języku :P