banalnie prosty wypiek. Jednak nierzadko spotykam się z pytaniem… Dlaczego chlebek bananowy opada? Chlebek bananowy nie będzie opadać i zachowa swoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda(...)Jakie banany będą najlepsze? Dojrzałe, mięciutkie jak masełko. Skórka powinna być pokryta ciemnymi kropkami , czyli coś czego unikamy w przypadku większości owoców. Najlepiej takie jak na zdjęciu, albo nawet ciemniejsze. Tak wiem, to już trzecia wersja bananowego ciasta na blogu. Do tej pory pojawiła się wersja podstawowa FIT i z masłem orzechowym . Wybaczcie, ale to mistrz naszego domu
Fitsweet.mesyropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii 4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka z laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie(...)garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną
Gosia gotujeminut pod przykryciem. W osobnej misce ubij białko, następnie delikatnie wmieszaj do ciasta. Gofrownicę nasmaruj niewielką ilością tłuszczu, następnie porządnie rozgrzej. Rozlej ciasto i piecz ok. 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studź na kratce do pieczenia, dzięki temu gofry będą chrupiące. Dodaj owoce i dżem. Wskazówki Nie idź na skróty, pomijając etap z ubijaniem białka - dzięki temu
Powiedz dietom nieKrzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak
gutfutminut pod przykryciem. W osobnej misce ubij białko, następnie delikatnie wmieszaj do ciasta. Gofrownicę nasmaruj niewielką ilością tłuszczu, następnie porządnie rozgrzej. Rozlej ciasto i piecz ok. 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studź na kratce do pieczenia, dzięki temu gofry będą chrupiące. Dodaj owoce i dżem. Wskazówki Nie idź na skróty, pomijając etap z ubijaniem białka - dzięki temu
Powiedz dietom nieMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi, polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok(...)czemu ekspresowy? Robi się te wszystkie mazurki w ciągu godziny, włącznie z chłodzeniem ciasta i pieczeniem. Do tego te mazurki są bardzo łatwe do przygotowania. Jak ktoś lubi mazurki, to ten przepis na mazurek ekspresowy serdecznie polecam. Nie jestem wielką fanką mazurków, zrobiłam je dla tradycji, gdyż postanowiłam je zapakować w folię i rozdać w prezencie Polecam na Wielkanoc przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie to polecam przygotować pyszne i chyba najszybsze w przygotowaniu ciastka. Nadzienie może być dowolne, wszystko to na co macie ochotę, czekolada, owoce, dżem, twaróg lub jak w moim przypadku powidła śliwkowe. Wystarczy tylko chwila pracy, chwila pieczenia i ciastka gotowe. Potem już nic tylko zajadać. W mojej lodówce zawsze znajduje się gotowe(...)ciasto francuskie i doskonale sprawdza się do przygotowania przeróżnych słodkości, ale też czegoś na wytrawnie :) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * powidła śliwkowe do nadzienia (użyłam Lauretta ) * 1 jajko * brązowy cukier do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć równe kwadraty (mi wyszło 6 kwadratów, które wycięłam przy pomocy kwadratowej miseczki). Na środku każdego kwadraty rozsmarować cienką
Zrób to smacznietego jest naprawdę smaczne, niezwykle puszyste. Ja akurat zrobiłem je ze śliwkami, ale możecie użyć innych owoców. Porzeczki, agrest, jeżyny... Pewnie maliny czy borówki też będą dobre. A nawet możliwe, że niegłupio by wyszło z mandarynkami. To takie uniwersalne ciasto, daje duże pole do popisu. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturecukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę(...)roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto. Z jajek oddzielamy żółtka, a białka pozostawiamy w oddzielnej misce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonej, jeszcze delikatnie ciepłej czekolady, wkładamy miękkie masło i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy
Kuchenna Kontrrewolucyamąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej kilka kropli zapachu waniliowego Przygotowanie: Formę na ciasto delikatnie natłuszczamy. Ciasto na chlebek bananowy wyrabia się bez użycia miksera. Roztapiamy w małym garnuszku masło. W tym czasie obieramy banany i rozgniatamy je dokładnie widelcem. Do owoców dolewamy roztopione masło, cukier, jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest(...)dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego
ChilliJemywykonania:Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić(...)momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek
pieprzny smaczeksezon śliwkowy, trzeba w pełni korzystać z jego owoców! Dzisiejsze ciasteczka powstały z potrzeby przygotowania czegoś smacznego i słodkiego ,,na szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam
Kuchnia Elliechrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa(...)moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel czy czerń? 3. Sernik z rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione danie. 10. Sportowo czy elegancko? 11. Kawa czy herbata? Zapraszam do zabawy
Mania Wypiekaniazbiory a niestety gradobicie i susza tak zniszczyły moją jeżynkę, że na raz można urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeJeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciacho, zapraszam Was na mój dzisiejszy wpis. Nie będzie to przepis na tradycyjne ciasto, ale na pyszne ma ł e mini serniczki, które przygotowuje si ę w mgnieniu oka. Serniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz(...)occasione Vi auguro un buon fine settimana;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru 15 g skrobi kukurydzianej 1 cukier waniliowy 4 jajka Dekoracja: owoce według uznania cukier puder **** INGREDIENTI (4 porzioni) 300 g di yogurt greco 100 g di zucchero a velo 15 g di amido di mais vanillina 4 uova Decorazione
La grande e la piccola cuoca