ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1185/1556)

GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 242

Winiary , który przygotowywane jest z naturalnych składników i ma w sobie 7 ziół. Pampuchy to moje ulubione danie z dzieciństwa. Mama przygotowywała je zazwyczaj na słodko... śmietana, cukier i... owoce. Zazwyczaj były to jagody lub truskawki. Ja jednak postanowiłam pobawić się smakami i przygotowałam pampuchy na wytrawnie. Sprawdziło się idealnie. Danie jest czasochłonne więc należy zacząć je przygotowywać wcześniej(...)ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie

Kuchnia w oparach
Tarta z figami i kozim serem 138

Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem .   W   dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię takie(...)tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem.  Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość palcami. Następnie dodać żółtko, wodę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas

wyzwania kuchenne
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 183

babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? ;) Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym muffinki, więc z pewnością udadzą się każdemu cukierniczemu laikowi. Gorąco polecam na nadchodzący Dzień Mamy! * SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru(...)zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk

Food Square
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 210

będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny być na kilka-kilkanaście dni wcześniej przygotowane, a inne wręcz przeciwnie, jak najpóźniej. I znowu: produkty potrzebne do potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej.  Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć(...)nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania.  Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marmolada szwarcwaldzka 135

sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów(...)rozcinamy, wyjmujemy miąższ i wraz z laską dodajemy do wiśni. Od momentu zagotowania, wiśnie gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając dość często. Laskę wanilii usuwamy, a owoce miksujemy i przecieramy przez sito, aby ususzać gładką masę, którą ponownie umieszczamy w garnku. Dosypujemy resztę wiśni i dodajemy żel-fix. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy

MyCookBook.pl
Tort naleśnikowy 228

minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam(...)oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 193

Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek(...)tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Wafle z mascarpone i malinami 135

Składniki/ ok. 6 wafli: -250 g mąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli

I LOVE LIFE
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 374

I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie

Ola la LCHF
Mini serniczki na zimno z serków waniliowych 125

Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie

Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 213

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 112

Słoneczna, piękna sobota zainspirowała mnie do stworzenia kolejnego przepisu, tym razem z jabłkami w roli głównej. Powstał pyszny, naprawdę przepyszny mus jabłkowy z orzechami włoskimi, cudowny

Moja smaczna kuchnia
Racuchy z ananasem 179

Racuchy to placuszki przygotowywane na bazie mleka, mąki, drożdży i jajka. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Najczęściej są przygotowywane z jabłkami. Ja proponuję Wam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 217

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia
OXY2 197

wszystko na co ja mam ochotę. Nie mam ochot żyć w klatce. Ograniczenia nie są dla mnie, bo im ich więcej, tym ją mam ochotę je wszyskie łamać. Zakazany owoc smakuje najbardziej. Uwiezcie mi, że przez 40 dni postu slinilam się na myśl o słodkim jakbym go z 5 kat nie jadła. A wczoraj? Wzięłam lody, dwa razy polizalam(...)prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg  Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia.  03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać.  No to co jedziemy dalej

fitolarun.blogspot.com