Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić
Słodkości i nie tylkoPóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie PrzyjemnościTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&PuderMuffinki - u nas goszczą bardzo często. A dlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ):1 szk. mąki pszennej1 szkl. mąki pełnoziarnistej(...)mąki, cukier, soda i sól.W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym.Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny.Piec w 180 stopniach C, przez około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.Składniki na niedużą babkę:- 7 dużych żółtek- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g
Smaczne ZdrowePlacuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladowym. Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny raj dla łasuchów. Posiada delikatną(...)konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce
Wanilia i KardamonPrzychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym
Candy PandasChrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)puści sok, dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone truskawki i nektarynki. Na gotowe gofry nakładamy po łyżce rabarbaru z owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogminut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje(...)banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. W małym rondelku zagotowujemy sok z cytryny i cukier. Ściągamy z ognia i dodajemy odsączoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do miski z owocami. Dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Kierując się tą samą zasadą, co w musie wyżej - dodajemy partiami podbitą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia. Składanie tortu: Rantem o średnicy
DominikaDolciKocham wiosnę i lato za ogrom warzyw i owoców - dla mnie zawsze sezon trwa za krótko,stanowczo za krótko. Dziś mój kolejny przepis na placuszki z truskawkami - tym razem z zeszytu mojej mamy. Uwielbiam je bo wychodzą puszyste i bardzo delikatne. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak jak ja. Składniki: 35 dag mąki pszennej(...)plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam). Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną nałożyć na nie po kilka plasterków truskawek. Przy pomocy łopatki odwrócić
Niespełnione zdolności kulinarneWyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od reki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę. Odstawiamy 15 minut przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy(...)czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? Piękny, o białych, różowych, czerwonych lub fioletowych kwiatach, zdobi ogrody, wkracza na salony w formie bukietów... Kiedy przekwita przekształca się w owoc, w tym wypadku wielonasienną torebkę, gdy ją przechylimy kiedy dojrzeje wysypie się z niej mak. Nie on tu jednak jest zagrożeniem... W makówce, w ostatnim stadium dojrzewania, pojawia się mlecznobiały
Dzieje kuchennej WiewióryCiekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i
wyzwania kuchenneuaktywnić. Przepis na zakwas chlebowy żytni ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨ Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów mąki owsianej 250 ml wody + 70 ml wody 25 gramów suszonych jabłek(...)klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal
Szczęśliwa kuchniauaktywnić. Przepis na zakwas chlebowy żytni ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami. Jak? A tak :) ⇨ Suszone jabłka z suszarki do owoców W razie pytań i wątpliwości, piszcie. Postaram się pomóc najlepiej, jak potrafię: szczesliwakuchnia@gmail.com Składniki: 300 gramów mąki owsianej 250 ml wody + 70 ml wody 25 gramów suszonych jabłek(...)klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com