Ostatnio ciężko było mi pogodzić wszystkie obowiązki związane z pracą i publikować tutaj często i na bieżąco, to co się działo w mojej kuchni. Działo się
SMYKWKUCHNIDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje , nie klei się też(...)się na małe co nie co. :) Z tej porcji wyjdzie nam około 35 - 40 pysznych ciasteczek. R ada : Można też dodać ziarna słonecznika, wystarczy ująć trochę innych owoców, aby waga się zgadzała. Ciasteczka gotowe do pieczenia Od spodu powinny mieć złoty kolor Gdyby boki nam za dużo popękały podczas przygniatania , przed pieczeniem palcami je zasklepiamy
Przepisy i porady kulinarneKocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO! Składniki: 1,5 szklanki mleka(...)mieszam dokładnie i odstawiam na 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę. Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam
Zasmakuj KuchniModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Cztery Fajeryobiecywać i robię jak mi czas pozwoli. Dziś był trochę łaskawy nawet :D Zdążyłyśmy z córką posadzić nawet drzewko - morelę. Za kilka lat, jeśli przetrwa mrozy będziemy wcinać pyszne owoce :D Uwielbiam dżem z moreli. Z truskawek i moreli jak dla mnie są najsmaczniejsze. Tym razem użyłam nie dżemu a powideł. Niestety kupne, jednak sprawdzone i dość często coś(...)Poczekałam aż wyrośnie. Jak już był gotowy wlałam je do przesianej mąki, w tym samym czasie dodając masło i żółtka, no i odrobinę soli. Wszystko ładnie wyrobiłam. Na początku ciasto jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek
Pieprzyć z Fantazjąulewy wyszliśmy suchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego(...)połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę
U FiolkiJagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego(...)odstawiamy aby sobie wyrosło. Jagody wsypujemy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, dokładnie mieszamy. Tak, aby każda jagoda obtoczyła się w mące. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta, lekko je rozciągamy, w środek kładziemy porcję jagód i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Na małym ogniu smażymy pod przykryciem, aż wierzch się lekko osuszy. Obracamy na drugą stronę, dosmażamy już
Dieta moja pasjajeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi na zapas... Biszkoptowa tarta(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze
Obiad gotowykakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)połączą. Składniki na konfiturę w wiśni: 1 kg wiśni, 1 kg cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu
ClauditteMissCookingSzczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego
Moja smaczna kuchniajest naprawdę mocno jabłkowy :) Te jabłka w syropie są o tyle fajnym pomysłem, że pełnią dwojaką rolę. Same jabłka idealnie nadają się do dalszej obróbki, np. do ciast, tart, drożdżówek, itp. Jeżeli więc pieczecie takie rzeczy to te jabłka będą idealne, to jest przepis właśnie dla was. Ale zostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy(...)ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, wówczas wystarczy dobrze umyć. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze raz na pół i partiami wrzucamy do gotującego się syropu. Owoce obgotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. Smacznego
Marder&Marder Manufactureulewy wyszliśmy suchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego(...)połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę
Fiolka w kuchniDzień dobry! Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej. Drożdżówki... ale nie
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSezon truskawkowy jest za nami ile? Ho, ho, ho i jeszcze więcej. Pomimo tego, ja dziś o truskawkach. W okresie obfitowania truskawkowych krzaczków, wpadłam na pomysł
W kuchni Karmel-itki