rabarbar, choć na sklepowych półkach można go znaleźć najczęściej w maju, to w ogródku rośnie aż do jesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy więc, póki nic innego nie ma. Babeczki na bazie maślanki, z cytrynową nutą... Szybkie i idealne na majowy piknik! Przepis wyjściowy TUTAJ Składniki: na 12 sztuk: 2 pełne(...)pomocą trzepaczki lub widelca. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do momentu połączenia się składników. Dodajemy rabarbar i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy do papilotek i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 170 st. z termoobiegiem (lub w 180 st. bez termoobiegu) przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia
bistro mamaproszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Masa serowa: - 1300 dag sera, może być z wiadereczka lub biały twaróg(...)żelatynę, na końcu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkainaczej niż tradycyjnie zwinięte w ruloniki. Tort składa się z kilkunastu naleśników o średnicy 20 cm. Gdy upieczesz mniejsze naleśniki Twój tort będzie znacznie wyższy. Polecam przepis ! Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki orkiszowej 550 (1 szklanka) 250 ml mleka 2 jajka 50 g masła 1 łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru/ksylitolu 1/3 szklanki wody gazowanej(...)układać naleśniki jeden na drugim na kształt tortu przekładając masą serową. Na każdy naleśnik nakładać po pełnej łyżce sera i cienko rozsmarowywać tort można udekorować i podać z sezonowymi owocami na ciepło (zjedliśmy ciepły) zaraz po przygotowaniu. Na zimno jest równie smaczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki wywodzące się z Wielkiej Brytanii, konkretnie ze Szkocji, małe i często podawane z suszonymi owocami- np.rodzynkami. Moja mała córeczka uwielbia rodzynki, więc i u mnie właśnie są wykonane w wersji na słodko. Znając mnie pewnie za jakiś czas pokombinuję z składnikami na wytrawną wersję(...)cukru pudru 150 ml maślanki szczypta soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu garść rodzynek Wykonanie: (Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi czekać. Dzięki temu scones zyskują również niebywale puszystą konsystencję) 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i sodą oczyszczoną . Formujemy kopczyk. Dodajemy ocet
vaniliowoczekoladowaktóry nadaje im ciekawego smaku i delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek) szczypta soli 2 łyżki oliwy Nadzienie(...)składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu
Di gotujeapple a day keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka) Jabłko dla zdrowia, urody i sylwetki. Zdecydowanie mój numer jeden jeśli chodzi o owoce! Do tego stopnia, że potrafię zjeść ich nawet do 4-5 dziennie. I... dobrze mi z tym! Spośród wielu witamin, które znajdziemy w jabłkach najważniejszą jest witamina C , wzmacniająca układ(...)Cynamon Skoro napisałam o jabłkach, nie mogłam zapomnieć o cynamonie. Jabłka + cynamon - to chyba najbardziej znane, a zarazem najlepsze połączenie na świecie. Uwielbiam to zestawienie zarówno w ciastach (mojej ulubionej pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada
Kuchnia EllieOstatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy. Jego smak od razu skojarzył mi się ze słodkościami, które można dostać w sklepach, szkoda tylko że nie zawsze z najlepszym składem. Za to domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza i wiemy co jemy, zatem koniecznie(...)śliwek 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (lub mniej, w zależności jak słodko lubicie) ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Śliwki umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wypestkować. Jeśli owoce są duże, należy je pociąć na ćwiartki. W garnku roztopić masło. Dodać miód, wymieszać i dorzucić śliwki. Smażyć je na małym ogniu aż zmiękną (ale się nie rozpadną), a powstały
Fabryka pomysłówprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki 4. Twój ulubiony program kulinarny ? "Smakuj świat z Pascalem" 5. Co najchętniej gotujesz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten
W kuchni Karmel-itkiudało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów Warzywa i owoce 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory(...)Soda Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem
Niedzielny kucharzUwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami. Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami. Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ , babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :) Polecam zarówno dla małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW(...)składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują
Gotowanie Patkiantywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią. Wartości odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany(...)Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu
Kulinarne przygody GatityDziś były urodziny mojego męża. Postanowiliśmy z synkiem coś mu przygotować. Ponieważ czasu nie było za dużo, a do tego jest dość ciepło postawiłam, na ciasto lekkie, letnie i bez pieczenia. Przepis jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym go choć trochę nie zmodyfikowała czyli odchudziłam z cukru, żeby był lekki w smaku. Składniki: serek homogenizowany(...)ewentualnie inne dekoracje. Ponieważ u mnie serniczek ten miał przypominać tort wiec udekorowałam go bez galaretki na wierzchu. Ale można też odłożyć trochę galaretki i wylać ją później na owoce
Państwo Wojtczuk gotująokrągłe ok 30 minut). Masa do przełożenia: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 7-8 łyżek cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa 1/2 szkl wrzątku Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę(...)słoiczek dżemu malinowego słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon
Kto ugości moich gości?syropie z owoców dzikiej róży mówi się wiele. Jednak o jego bliźniaku, syropie z płatków kwiatów tego krzaku już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia(...)Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni. Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce. Zastosowanie ma wszelakie - od drinków i piwa po ciasta i desery. Bo nie zawsze esencja na alkoholu jest wskazana
Kuchenna Kontrrewolucya