twarogu, a z serka wiejskiego. Ponieważ, jestem jego wielką fanką, nie mogłam nie spróbować zrobić własnej wersji tego wypieku. Uznałam, że dobrym pomysłem będzie wykorzystanie karobu jako dodatku i owocu granatu jako dopełnienie. Jak się okazało, zestawienie tych dwóch składników świetnie się ze sobą komponowało. Obwiałam się, że serniczek będzie suchy, jednak pierwszy kęs rozwiał wszelkie niepokoje, ponieważ wypiek okazał(...)białko jajka ubijamy odcedzony serek wiejski blendujemy z białkiem jajka, daktylami, ksylitolem, jogurtem i płatkami do zblendowanych składników dodajemy mielony len i ziarna granatu, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy do pieczenia, pieczemy 25 min w 175 stopniach
healthy dreamsMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują. Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka(...)żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySezon na porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek. Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Normal
Kuchenne aromatyMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik(...)żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut.Smacznego
Kulinarna rozmowaLubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenieniecierpliwi, impulsywni · toffi – uczuciowi, zmysłowi · nadzienie owocowe- ludzie kreatywni · nadzienie z owoców cytrusowych - ludzie, którzy sprawdzają się w trudnych sytuacjach, którzy zawsze służą pomocą · czekolada z migdałami – osoby lubiące eksperymentować, kochające ryzyko(...)doznawanie przyjemności) gdy widok czekolady został wzmocniony możliwością picia napoju czekoladowego. Według naukowców jedynym sposobem, by pozbyć się uzależnienia od czekolady jest – jedzenie po ciemku.Oczywiście dziś w planach ciasto czekoladowe :) Już niebawem na blogu. Źródło: http://www.takapaka.pl/blog/156/10-ciekawostek-o-czekoladzie/http://www.unoespresso.pl/o_czekoladzie http://kopalniawiedzy.pl/czekolada-czekoladoholizm-osrodki-przyjemnosci-mozg-Edmund-Rolls-Ciara-McCabe-prazkowie-kora-okolooczodolowa-kora-obreczy,3252
Mania GotowaniaŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.comDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.plJestem naleśnikowym miłośnikiem. Zja dam je z serem, dżemem, owocami, masłem orzechowym, nutellą...na sło dko, słono. Jest tyle pysznych opcji po dania tego dania, że z pewnością i ta wersja przypa dnie Wam do gustu. Lubicie naleśniki? :) Skła dniki: 300ml śmietanki 30% 500 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka łyżeczka(...)Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza. O dstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron. Sery wykła damy do miseczki i mieszamy
ChilliJemyDziś do naszych ciasteczek wybrałam Herbatkę Truskawki w Szampanie . Po otwarciu opakowania wydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną Truskawki w Szampanie należy parzyć(...)PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski . Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek. Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość
Gotowanie Patkijuż wiecie do czego możecie go wykorzystać 😋 Gofry z serkiem wiejskim są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i podane z kwaśnymi owocami. Pamiętajcie tylko o tym, że g ofry przygotowane na serku wiejskim są delikatnie inne w smaku, a także bardziej suche niż te tradycyjne . Mi to w ogóle(...)kuchennego ubić na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Pieczenie gofrów
UgotowaćPuszysty, delikatny omlet z karmelizowanymi jabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka(...)proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty. Następnie odwrócić omlet na drugą stronę i piec kolejne 2 minuty. Jabłka obrać ze skórki
Zrób to smacznietemperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową
Mała CukierenkaSkładniki 3 szklanki wody 1 1/4 filiżanki cukru brązowego 1/4 szklanki miodu 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek 6 strąków kardamonu, popękane 6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone) 1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 190º.C W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków(...)Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów
w mojej kuchni